[]

kiraya zam sorunsalı

Temmuz'da ikinci yılımı dolduracağım.

Aynı binada oturduğumuz ev sahibi ile bugün karşılaştık. Özetle, "ya kirayı bu bölgedeki güncel rayiç bedele çıkaralım ya da çık" diyor. İstediği rakam ise benim mevcut kiramın neredeyse 5 katı. Ben böyle bir rakamı verecek olursam ay sonuna çıkamıyorum; benim mevcut maddi imkanlarım konusunda fikir vermek gerekirse diye belirtiyorum.

Aynı binada iki dairesi olduğu için "gerekirse sizinkini satarım, öbürünü kiraya veririm" diyor (yani yasaların da etrafından dolanma imkanım var demek istiyor sanırım). "Düşünün taşının ben gerekirse iki ay kala tahliye için ihtar çekerim" falan diyor.

Benim aklımdan geçen x3'e kadar bir teklifte bulunmak (ki bu da biraz zorlar beni, maksimum bu). Fakat, buna da yanaşmayacakmış gibi geliyor.

Kendimi korumak için nasıl bir yöntem izlemeliyim? Sözleşme yenilenmesine 2 ay kala ihtar çekerse çıkmak zorunda mıyım? Olur da mevcut kira x3 önerisini kabul ederse yeniden bir sözleşme imzalatmam lehime olur mu? Kabul etmezse ne olacak?

Bu arada, 2 yıl önceki kira kontratım duruyor fakat o zaman kendisi yurt dışında olduğu için bir emlakçıda düzenlemiştik kontratı ve o gelince tekrar imzalatırız denilmişti. Fakat öyle kaldı bu konu ve şu anda ev sahibi burada (aynı binada) fakat o kontratın aslı kendisi tarafından imzalanmadı. Sorun olur mu bilmiyorum. O yüzden belirtmek istedim (tüm kiralar kendisinin hesabına eft yapıldı, dekontları var).

 
Son kısma kadar rahat olun 5 yila kadar derdim de son kısım için yetkili bir abi cevap verse iyi olur.

Madem kendisi böyle diyor ben olsam yasalarda ne yaziyorsa zam yaparim geçerim. O da kendi yasal hakkini kullansın. Bu sözleşme konusunda sorun yoksa ki sanmıyorum sonuçta her ay kira bedeli atıyorsunuz, ihtar çekse ne olur? 5 yila kadar caninin istediği bedele artiramaz, sonrasi için de artık bakacaksiniz.
  • logisticsmanager  (01.04.23 14:31:02) 
Yapabilecegin zammi yap gec. “Ben bu kadar yapabiliyorum. Yasal haklarimi biliyorum. Siz de biliyorsaniz bir sorun yok” dersin. Cok istiyorsa satsin evini. Onu da satamayacagini gorecek. Cok extraordiner bir yerde degilse gordugum kadariyla piyasa durgun.


  • alperz  (01.04.23 15:09:56) 
Kira kontratının imzalanmamış olması bi şeyi değiştirmez. Olay mahkemeye taşınırsa adam da benim evime çöktü derse kontratı, durumu ve dekontları gösterirsiniz , hayatın doğal akışın aykırı der hakim.

Tahliye taahhütnamesi imzalanmaydıysa;

Söyle diyin ev sahibine benim Türk borçlar kanuna göre 5. Yıl sonuna kadar tufe ortalaması, hatta bu yil maksimum -%25 zam yapma sınırım var buyurun mahkemeye verin.

2 tane evi varsa sittin sene çıkaramaz seni. 3 yil az kira alcam diye de bizim millet evini satmaz.
  • Mcfly  (01.04.23 15:50:35) 
Tahliye taahhütnamesi yok. 2 sene önce ben bu eve taşındığımda civardaki kiralıkların fiyatına yakın bir rakama anlaştım. Sonradan enflasyon patlamış olabilir ama onun düşündüğü gibi zaten düşüktü de iyice suyu çıktı gibi bir şey birazcık haksızlık oluyor.

Beni sıkan şey, bir benzeri durumu önceki evimde yaşamış olmam. Ev sahibi ile ilgili hiçbir problemimiz yoktu hatta gördüğüm en ılımlı insanlardan birisiydi fakat ev satılığa çıktığında sürekli olarak emlakçı ile savaş vermek zorunda kaldım. Yine böyle bir taciz ve psikolojik harp durumu düşüncesi beni çok rahatsız ediyor.

@alperz, evin konumu gayet güzel bir yerde fakat bina en az 40 yaşında.
  • henchman  (01.04.23 21:05:13) 
evi satsa da çıkmak zorunda değilseniz. Alan kişi ihtiyaç nedeniyle ihtar çeker 6 ay yasal süreniz olur. Sonra dava açar o dava da ortalama 2 yıl sürer. Kazancağı da kesin olmaz. Mahkeme masraflarını ödeseniz dahi başka bir eve geçtiğinizde ödeyeceğiniz kiraya göre yine karda olursunuz.


  • Gaip  (02.04.23 00:04:01) 
arkadaşlar zaten yazmış, evi satıcam derse de gösterme konusunda haftada bir saat gösterirsiniz, gelenlere de çıkmayacağınızı ona göre almaları gerektiğini söylerseniz işiniz çözülür. ev satıldı diye çıkmak zorunda değilsiniz.


  • roket adam  (02.04.23 02:16:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.