[]

1900'ların başında iletişim nasıl kuruluyordu.

Milli mücadele döneminde telgraf ile iletişim kuruluyordu di mi?
Peki western mantığında, telgraf ofisleri oluyor muydu?
Mektup mu yazılıyordu?

Yani hem yönetim hem de halk arasında iletişim nasıl sağlanıyordu?

Telekkürler.

 
Evet, telgrafla ya da mektup veya haberci.

!.Dünya savaşı ve kurtuluş savaşı anılarında bol miktarda 'Makine başına çağırdım/ çağrıldım ve görüştük.' cümleleri vardır.
Atatürk'ün telgraf memurlarını övücü ve 'Kurtuluş savaşını onlar sayesinde kazandık.' minvalinde sözleri vardır.

Osmanlı döneminde Haberci konusunda da şöyle bir detay var. Osmanlıca el yazısının okunmasındaki güçlükler ve ana konunun bilinmemesi durumunda karşı tarafın anlaması konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Osmanlı Döneminle sadece Harbiye Nezareti bünyesinde Latin Alfabesinin kullanıldığı bir dönem olmuştur.
  • Mirket  (30.03.23 14:15:57) 
yonetim tamamen telgraf ve yakin mesafelerde hat kurulmussa telefon ile.

halk daha cok posta ve mektup sistemi ile. bildigim kadariyla acil bir isin oldugunda gidip telgraf ofisinden cekebiliyordun. hatta bu telgraf isi cok yakin gecmise kadar devam ediyordu. ben diyeyim 80'ler sen de 90'lar.
  • antikadimag  (31.03.23 08:17:26) 
çanakkale'de (1915) telefon kullanılıyordu cephede.
daha da öncesi derseniz, ordu işaretleşmelerle-gözcülerle kısa sürede manevrasını-hareketini koordinasyonu bozmadan yapabiliyordu.

  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (31.03.23 12:53:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.