[]

islami ibadetler çok zor değil mi sizce de?

5 vakit namaz, oruç tut, teravih, abdest.. birde gaz çıkarınca abdest gidiyor. irade zaten kısıtlı bir kaynak deniliyor bunun birini yapsan günlük işlerini nasıl yapacan?
sadece fikirleri merak ettim.



 
Namaz ve oruç dışında diğer kalanların sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.
Mesela abdestin şartları...bunlar zamanla kimi insanlarca konulmuş şartlar olduğuna dair kaynaklar var. Reşat Nuri'nin Kuran'ı Kerim tercümesini okumanızı öneririm. Kendisininin ve İhsan Eliaçık'ın da bu konularla ilgili açıklamaları var...Benim okuduğum tercümede 'ayak, el ve başın ıslatılması' anlamını çıkaracağım ifadeler vardı. Ve 3er kere de değil.

  • gadlemler  (27.03.23 16:34:26) 
Bence yasadigin yere gore degisir. turkiyede kolay her yer canii, abdesthane. gecen iftar vakti yokluk cektim butun dukkanlar kapaliydi. gerisi hayat tarzi. bana gore duzenli spor yapmak inanilmaz zor bi sey ama kimileri benimseyip buna gore rutin olusturuyor. ibadetler de boyle kafanda zaten kesin yapacaksan hallediliyor. bir de namazda sunnetleri cikarsan 3 dk bi sey


  • ala09  (27.03.23 16:38:50) 
farz ve sünnetlere bakmak gerek.
teravih farz değil. oruç bana zor gelmiyor. hatta bazı kolaylıkları bile var. yemek hazırlamaya uğraşmamak gibi (sabahları). vakit bana kalıyor.

namaza gelince düzenli kılarsan günde 30-40 dknı alacak bi şey.

düzenli namaz kılanlar için dışarda abdest olayı sıkıntı özellikle kışın sıcak su ve kağıt havlu olmayan yerlerde.

ama din kolaylaştırma üzerine olduğu için yapabildiğin ölçüde yapıyosun.
  • jelly bear  (27.03.23 16:39:22) 
Eğer bu ibadetleri inandığın için yapıyorsan Allah Kur'anda şöyle diyor: Ben cinleri ve insanları yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım. (51/Zâriyat, 56)

Yani bu dünyadaki görevimiz ibadet etmek, zaten ömür kısa yani asıl yaşanacak hayat burası değil diyor Allah ve peygamber. Ama insan bu dünyada yaşamak istediği için ibadetler hep zaman alıcı ve zor geliyor haliyle.

Bu benim içinde geçerli tabii :)
  • bu yolun yolcusu  (27.03.23 16:44:28) 
Zor, o yüzden hiçbirini yapmıyorum. Gaz çıkarınca abdestin bozulduğunu da yeni öğrendim. Her gaz çıkarttıktan sonra bir daha mı abdest alınıyor? Bir de bu ayakların lavaboda yıkanmasından nefret ediyorum.


  • Kahvedesu  (27.03.23 16:45:20 ~ 16:46:44) 
@Kahvedesu, evet mesela bazı insanlarda huzursuz bağırsak sendromu oluyor ve bahsedilen durum onlarda çok sık yaşanıyor. napsın bu adamlar. birde bazı teyzelerden duyuyorum özellikle şeker hastaları idrar kaçırıyor peki bunlar ne etsin.

tüm bunlar haricinde ben sabah seheri islamiyetteki Allah'a dua etmeye bayılırım.
  • sanemz  (27.03.23 16:55:21 ~ 16:55:37) 
Hastaysan osuruğunu idrarını tutamıyorsan yenileyeceksin işte her defasında altı üstü 5 vakitlik bi şey, İslam dini ibadet esnasında "temiz" olmanı buyuruyor, bence gayet mantıklı. Yani idrarını tutamaman elinin ayağının tutmaması anlamına gelmiyor, elin ayağın tutuyorsa abdestini tazelersin, ha kuralları ben koysam her vakit abdesti tazele derdim ama yine kıyak geçmişler inananlara. Yani 40 yıllık hardcore bi ateist olarak bana bile anlamsız geldi kaygınız.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (27.03.23 16:59:06) 
@Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet, doğru diyon aslında idrar kaçıran da bi zahmet temizlensin de mi? ama beş vakitte bir boydan boya ıslanmak üşendirir bence. özellikle kış aylarında.

ya birde şu var, herkes aynı işleme tabi tutuluyor. mesela bazılarına oruç iyi geliyor çünkü adam olmuş zaten 100 kilo, azcık aç kalayım ne olur ki diyor ama diğer yandan hasta, çelimsiz biri de aynı şeyi yapıyor. ikisnin dayanma gücü aynı değil.
  • sanemz  (27.03.23 17:02:57 ~ 17:05:08) 
Ya yok onu yapanlar zevk bile alıyordur o rutinden öyle düşünmeyin.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (27.03.23 17:03:56) 
“İsra gecesi namaz elli vakit olarak farz kılındı, sonra azaltılarak beş vakte indirildi ve şöyle seslenildi: Ey Muhammed, benim katımda söz değişmez, senin için bu beş vakit namaz sebebiyle elli vakit sevâbı vardır.”


  • deepex  (27.03.23 17:04:00) 
Sadece ibadetler değil, yaşam tarzı da zor.


  • ruhen hastayim ben  (27.03.23 17:22:04) 
sünni islam zor.
kuran islamını savunanlara göre o kadar zor değil. çünkü sünnilerde abartılan şekilde ibadet yok kuranda.

  • vizivozo  (27.03.23 17:36:16) 
100 kilo mevzusunda oruç kilolu olanları bazen daha da zorlayabiliyor. Yani öyle kiloluya kolay, azıcık aç kalayım vs diye genelleyemeyiz.

Bana da iş seyahatlerinde namaz olayı zor geliyor. Hele bir de kılamayınca bir sürü kaza borcun oluyor. Ama sonra düşünüyorum da günlük hayat telaşını hep daha önceye aldığım için bana zor geliyor. Yoksa 15-20 dk bilemedin yarım saatlik şey. Bence neyi oncekiklendirdiğimizle alakalı bu zorluk meselesi.
  • Amaranta ursula  (27.03.23 17:40:17) 
Sabah namazı yazın çok zor, gece 3-4 gibi kalkıp (net hatırlamıyorum, imsaktan sonra yani) kılıp tekrar yatıyorum. Ama kışın kolay, sabah kalkıp kılıp evden çıkıyorum genelde.

Diğer vakit namazlarının bir zorluğu yok, işyeri müsaitse öğlen ve ikindi 10'ar dakika tutar. Bir sigara molası kadar.

Ama dışarıda abdest zor, özellikle kışın. Bunu da dışarıda bulunacağın saatler ve abdestli çıkmak olarak ayarlanabiliyor, ben abdestli çıkmam pek, gittiğim yerde illa ki bir mescid ya da cami bulur abdest alırım.

Bir de şöyle bir şey var, "namazın dakkası şu, kıldın kıldın kılamadın yandın" diye bir şey yok. Belirli bir zaman aralığı var, mesela bugün için öğlen namazı 13:15 ile 16:30 arası (15 dakika namaz kılma payı verdim, ikindi giriyor 15 dk sonra)

Yani 3 saatlik süre içerisinde 10 dakika zaman ve bir lavabo bulunur illa ki.

Her namaz da yeni abdest şartı da yok +1

Dışarıdaysan veya su ve zamanla ilgili sıkıntı varsa öğlen ile ikindiyi birbirine yakın kılıp (süresi geçmeden) tek bir abdest ile kılabilirsin.

Oruç zor, hele ki yaz günleri. Diabetliler, insülin direnci olanlar vs için çok zor. Ama tutamıyorlarsa zaten muaflar, insan kendini bilir, dener. Tutamıyorsa fidyesini verir, ama Allah'ı kandıramaz tabi :)

Teravih zor ama farz değil, kılmasan olur. Zaten paldır küldür kılınıyor çoğu camide, Allah kabul etsin ama hiç bana göre bir namaz kılma tarzı değil mesela.

Abdestde su olayı mesela, su yoksa illa bul da demiyor, teyemmüm var.

En önemli ibadetlerden birini atlamışsınız, zekat. Bunu uzun uzun tartışıp masaya yatormak lazım, maalesef çok az yerine getirilen bir ibadet.
  • John Bloor  (27.03.23 17:42:58) 
hayatında hiç çalışmamış birinin işe girerken hissettiği kaygı, işin rutinine girdikten sonra gider. bunun gibi ibadetler de bir süre sonra kolaylaşır, hayatın akışının bir parçası olur.


  • harmanyeri  (27.03.23 17:43:00) 
@Amaranta ursula, kilodan kastettiğim senin bahsettiğin gibi şartların aynı olmamasıydı. ama tabi Allah bunu gözönünde bulunduracaktır. evinde 7-24 sıcak su akan biriyle, kuyudan su çeken biri aynı olmayacaktır gözünde.

@vizivozo, Kuran'da ne yazıyor tam bilemesem de şapşal insanların zorlaştırdığını farkediyorum. mesela gücünün yettiği kadar deniyor ama önüne gelen vaaz verdiği için mmecburiyete dönüştürülüyor.

birde Allah'a ulaşmak için akan sular kadar yol olduğunu okumuştum. ve onun şahdamarımızdan yakın olması çok ferahlatıyor. neyse. bence zorlaştıranları ciddiye almamalıyım. teşekkürler.
  • sanemz  (27.03.23 17:48:41) 
Nazam ile Orucu geçtim, Haç ibadetine karşı bir şüphem var kendi adıma. Özellikle umrenin mantığını çözemedim.


  • put it in your appropriate place  (27.03.23 18:14:08) 
@put it in your appropriate place, ben mantıktan ziyade yapabilirlik arıyorum. mesela günde 5 vakit namaz kılmak sağlıklı bir insana vız gelir ama oruç o kadar kolay olmayabilir. ama denildiği gibi bu da gücü yetenler için.

mantık da bence kişiye göre değişir. çünkü insanlara haller veriliyor ve o haller motivasyonunu arttırır. o da Allah'ın lütfuna kalmış.
  • sanemz  (27.03.23 18:23:56 ~ 18:24:42) 
Seküler bir dünya olduğu için zor görünüyor. Hayat ibadetlere göre düzenlendiğinde o kadar zor gelmez. Yukarıdaki örnekler de bunu destekliyor. Dışarıda, iş yerinde abdest almak zor, ama buna uygun mekanlar çok olsa sorun olmazdı.

Mesai saatleri de ibadetlere göre ayarlanabilir falan, ramazanda daha az mesai vs.
Özetle seküler bir düzende dini yaşamaya çalışmak zor. Allah’ın düzenlediği kurallara göre bir sistem olsaydı bahsedilen bir çok zorluk ortadan kalkar.
  • epitaf  (27.03.23 18:35:21) 
teravih şart değil
sabah namazı erken yatmazsan yazın uyanamazsın
öğlen ikindi
akşam yatsı birbirine yakın kılarsan tek abdest

yolculuk alışveriş, gezmeler namaz vakitlerine göre hareket etmek gerekiyor
kılman gerktiğine inanıyorsan keyfi olarak pas geçmek daha zor bir psikloji
  • bir soru sorcam  (27.03.23 19:11:32) 
İbadetler için iradeye hakim olmak, nefs mücadele gerekiyor ki bu mücadele ölene kadar sürer. Burada sabır önemli.Daha çok dünyevi şeylere olan ilgi ve bu tür meşguliyetin yoğunluğu kişiyi ibadetlerden alıkoyuyor.
Ayrıca alışkanlıklarımızın çoğu
ibadetlerimizi yapmamızda engel.
Üstte de belirtildiği üzere aslında hayatı ibadetlere göre ayarlamak gerekiyor.
Mesele otobüs yolculuklarında abdest için engel çıkarmaması adına mümkün olduğu kadar çok az yemeğe dikkat ederim ki işe yarıyor.

Gerçek manada ibadetler yerine getirildiğinde kalp huzuru da sağlanır.imkansız değil.
Hastalık gibi bir engel yoksa oruçta rahat tutulur.
Özellikle bu hava şartlarında daha da kolay.
  • diyecevaplandı  (27.03.23 21:07:13) 
iddia ediyorum abdest olayı olmasa namaz kılan müslüman sayısı artar. yaz kış abdest modern yaşamda çok zor bir olay. özellikle kapalı kadınları düşünsene, baştan aşağı soyunup tekrar giyinecekler. zaten kolaylıklar da hep erkeklere.

eğer abdest basit bir eylem olmasına rağmen farzıdır, sünnetidir, vacibidir zorlaştıran olmuşsa cehennemd3 cayır cayır yanacak bir sürü insanı ibadetten ettiği için.
  • anais  (27.03.23 21:54:57) 
Geleneksel islam islam değil ve bir sürü "ilave" içeriyor.

Kuran odaklı yaklaşırsan olay çok kolay, çünkü yapman emredilen şeyler zaten insanın doğasında olan eylemler. Yemek yemek, su içmek gibi.
18 yıl olmuş namaza başlayalı mesela ne yurt dışında ne askerde hiç sıkıntı yaşamadım. Çünkü namaz artık senin normalin olduğu için hayatı ona göre şekillendiriyor ve sorun yaşamıyorsun.
  • drmuhendis  (27.03.23 21:58:49) 
Kuranın diyanet çevirisinde Bakara -3, "namazı dosdoğru kılın" diye başlıyor.
Neredeyse diğer tüm çevirilerde ise, "düzenli dua edin" diye yazılmış.

  • vizivozo  (27.03.23 23:13:20 ~ 23:19:49) 
Genel olarak ben de fazla olduğunu düşünüyorum. Günde 5 vakit namaz çok fazla, artı zamanları bir 100-200 yıl öncesine kadar bile mantıklıyken günümüz dünyasına uygunsuz kaçıyor. Abdest ile ilgili sanırım o zamanın insanları yeterli imkan olmaması sebebiyle pis oluyordu, yeterince sık duş almıyordu o yüzden namaza abdest şartı getirilmiştir diye düşünüyorum, temizlenmesi gereken yerler pislik birikebilen ve kokma ihtimali yüksek yerler genelde. Gaz çıkarınca ve tuvalete çıkınca tekrar abdest alınması gerekliliği ise çok saçma, abdest ile bu işlerin yapıldığı bölgeleri temizlemiyorsun zaten yenilemek ne fark yaratacak.


  • hala mi ceren yahu  (28.03.23 01:50:03) 
zor. sadece ibadetler değil, islam'ın yasaklarına riayet ederek yaşamak da zor. kadınsan iki kat daha zor. en azından erkeksen istediğin kıyafeti giyip dışarı çıkabiliyorsun. görece daha rahat ve özgürsün.

irade kısıtlı bir kaynak. bu kadar ibadet yapacaksın, üstüne odun gibi yaşayacaksın. insan fıttırır. "yeter ulan ben bu dünyaya ibadet için mi geldim?" diyebilirsin. ama cidden ibadet için geldin.
  • 1331c112  (28.03.23 10:00:52 ~ 10:02:29) 
@1331c112, bu kadar ibadet yaptıktan sonra odun gibi yaşamıyorsun aslında,dediğim gibi iraden yeter ve ibadetlerini düzgün yaparsan iç dünyan inanılmaz tatlılaşıyor. bunu anlatmam mümkün değil. ama zor işte yapılmıyor bence.


  • sanemz  (28.03.23 12:48:01) 
Hayat tarzını ona göre adapte edip ibadet zamanlarını (özellikle namaz) planlarınıza dahil edince hiç sorun olmuyor. Genelde öğle ve ikindi namazlarında sosyal hayattasınız, tek abdestle ikisini birden kılmak zor değil.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (28.03.23 12:49:59) 
Zekat vermek dışında akla mantığa uygun tek ibadet yok bence.
Yaklaşık 16 yıldır inançsız biri olmama rağmen ailem zekat vereceği zaman ben de veriyorum.
Öyle oturup matematiksel hesap falan yapmıyorum ama hem beni sarsmayacak hem de birinin işine yarayacak ortalama bir şeyler ayırıyorum.
Bunu ibadet olarak değil de standart bağış/yardım gibi düşünüyorum.

Namaz, oruç, hac vs. bunlar bana inanılmaz saçma geliyor.
Bir yaratıcı varsa dahi neden insanlardan böyle şeyler ister ki. Yok, asla oturmuyor kafamda.
  • Dağcı  (28.03.23 13:00:22) 
@Dağcı, senin gibi düşünenlerin sayısı da çok fazla. ben şuna bağlıyorum bunu çok rahat yaşayanlar gerek duymuyor. genelde ihtiyaç olarak başvuruluyor ibadetlere. sağlık, para, kayıplar için umut kapısı gibi diyorum ben.


  • sanemz  (28.03.23 13:21:01) 
benim en çok kafamı karıştıran hac ve namaz. çok tanrılı dinden aktarılmış ibadetlere benziyor. islam öncesi araplar da hac yapıyordu islam sonrasında da. islam öncesinde de namaz vardı sonrasında da. oruç da islam öncesi vardı.

ayrıca abdestin zor olduğuna ben de katılıyorum. namaz kıldığım zamanlarda namaza değil abdest almaya üşeniyorum.
  • Hallegadola  (28.03.23 13:46:09 ~ 13:47:11) 
ateistim ama allah çıksa ben varım ibadet et dese yine ne namaz kılar ne oruç tutarım.


  • Erestor  (28.03.23 14:10:37) 
@hallegadola

Aslında çok tanrılı dinlerden değil ilk din Hz.Adem’den beri islam olduğu için zamanla bozulsa da kalan noktalar var, benzerlik ordan geliyor.

Hatta bir de Yahudilerden örnek verebilirim. Günümüzde bile islamdaki abdest namaza çok benzer ibadet eden bir yahudi cemaati mevcut.
  • epitaf  (28.03.23 21:49:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.