[]

Atatürk vefatı sonrası Türk siyaset ve toplum tarihi-kaynak

Merhaba,
Belgesel ya da kitap arayışındayım; youtube'ta anlatı serisi vs de olabilir.
Cumhuriyetimizin 100. yılına gelene dek neler neler görüldü.

Atatürk'ün vefatıyla siyasi değişimleri konu alan, sağ-sol çatışmaları, derin devlet,
büyük partilerin kuruluşu, başarıları-başarısızlıklarını basitça anlatan bir kaynak arıyorum.

28 şubat vs böyle önemli tarihlerin hikayelerini öğrenmek istiyorum mesela.

Ve 40lqr, 50leri öğrenirken o dönemde insanların sosyal hayatlarını ve toplumla ilgili de bilgilerine edinebileceğim.

Var mıdır öneriniz?

 
32. Gün

2-3 yılda bir ara ara açar izlerim. Dönem dönem ayrılmış. Demir kırat’tan başlayabilirsiniz.
  • ruhen hastayim ben  (05.03.23 21:24:58) 
Söylediğin süreç bir belgeselden, bir videodan ya da bir kitaptan öğrenilmek için çok uzun bir süre.
Değişik kaynaklardan ve değişik görüşlerden araştırıp bir sentez yapmakta fayda var.

32.Gün diye bir kaynaktan bahsedilmiş. Yapımcısı basit bir muhabirken sihirli bir el dokunmuş gibi bir anda ünlenip Dünya liderleriyle roportaj yapabilecek hale gelmiş, konuşma bozukluğuna rağmen bir ulusal medyaya anchorman olabilmiş, belli ki arkasında birileri tarafından desteklemiş biri.

Farklı görüşteki kaynaklardan dönem dönem konuyu incelemeni ve o esnada da dünyada neler olduğunu göz önünde bulundurmanı isterim.
  • Mirket  (05.03.23 21:54:14) 
Altan Öymen kitaplarını öneririm. Hem siyasi olaylar hem de toplumsal yaşam konusunda doyurucu kitapları var.

Ayrıca Mehmet Ali Birand belgeselleri de gerçekten iyidir. bu arada 32. gün farklı şey, belgeseller farklı şey. Nedense insanlar bunu karıştırıyor. Örneğin, "Sen Abdülhamidi savundun" tartışması 32. günde geçer. MAB belgesellerinde değil.

@Mirket;

Benim gibi adama Birand'ı savunduracaksınız şimdi. Ama ciddi haksızlık yapmışsınız.

Birand'ın çocukluğunda ve gençliğinde yürüme engeli olduğu için Belçika'ya ameliyat olmaya gidiyor ve orada Koç ailesinin yardımıyla tedavi oluyor. Sanırım buna istinaden arkasında birileri var diyorsunuz. Ama bence alakası yok. Bulunduğu dönem içerisinde, hükümetler tarafından da ordu tarafından da sevilen biri değildi. Hatta bir andıçta adı yayınlanmıştı, bir suikastten son dakika kurtulmuştu vs. Öyle arkasında ittirme olduğunu hiç sanmıyorum. Uzun yıllar emek vermiş, bir sürü gazeteci yetiştirmiş, ekol yaratmış bir insandan bahsediyoruz.

Ha liberaldi, şöyleydi böyledi diyebilirsin. Ama arkasında birileri var demek haksızlık.
  • sailor  (05.03.23 22:11:55 ~ 22:13:04) 
@sailor

Şahıs bir yerlerden fonlanıyor olmasa bir andıça konu olmazdı diye düşünüyorum. Ayrıca o dönemde biraz büyüyünce bir sürü kişiye önderlik ediyorsun gibi bir durum ortaya çıkıyorsa da bence öyle değil. Benim bildiğim iki gazeteci yetiştirmiştir. Biri Mithat Bereket'tir sağlığı uzun soluklu gazeteciliğe el vermemiştir. Diğeri Can Dündar'dır. Yaptığı Atatürk belgeselinden sonra gözümde değersizdir.

@gadlemler
İnönü dönemini hep lehte okudum. Aleyhte anlatan kitap olarak şunu önerdiler. Bugünlerde başlayacağım. Öneririm.

www.dr.com.tr

ama söylediğim gibi, yakın tarihi tek bakış açısından okursan çok yanıltıcı olabilir.
  • Mirket  (05.03.23 23:45:06 ~ 23:48:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.