[]

Tezden nasıl makale çıkarılır?

Tezimde 3 ayrı tema var. İkisi bir makale 3'üncuden ayrı bir makale çıkarabilirim.
Tez danışmanım tezden makale çıkarma olayının rewrite olduğunu ya i başka kelimelerle aynı şeyi yazmak olduğunu söyledi. Böyle mi cidden?



 
Değil. Makale farklı bir şey, tez farklı bir şey.
Programların büyük çoğunluğunda mezuniyet şartları içinde dahi tezden üretilmiş makale zorunluluğu vardır.
Tezden üretilmiş makale; tezin daha az detaylı, sonuca odaklı, teze benzer çalışma yapacak kişilere yol gösterebilecek akademik çalışmadır.
Tezinizin akademik camiada yayılım hızı, nitelikli bir makaleninkinden çok daha düşüktür.
Hülâsa, tezden üretilmiş makale çöp veya tekrar yazım değildir, değerlidir.
  • d e j i n  (03.03.23 17:49:35) 
O zaman tezden makale çıkarırken daha kısa bir şekilde aynı şeyleri yazıyorum? Başka kaynaklar ekleyebiliyoruz değil mi? Ya da kaynakları güncel verilerle değiştirme de yapılıyor değil mi?


  • The colors of my sea perfect color me  (03.03.23 18:31:44) 
makalenin yayımlanması için gönderilecek dergide, makale türü diye bir bölüm de olur genelde. orada tezden üretilmiş makale diye belirtmeniz gerekli.
her türlü ekleme çıkarmayı yaparsınız.
danışman hocanızın görüşü alınarak tek yazar veya birden fazla yazarlı olarak yayımlanabilir. etik olan: birinci yazar tezin sahibi, ikinci yazar ise danışmandır. eş danışman varsa o da üçüncü yazar olur.
kolay gelsin.
  • d e j i n  (03.03.23 20:29:38) 
İlk defa duydum, saçmalık yani. danışman hocanla bir daha işin olmayacaksa tek yazar çıkar makaleleri. Makale bazlı tezler var ve makalesi bazen geç sunuluyor mesela.


  • Coma  (04.03.23 02:51:47) 
hocanız yanlis biliyor.


  • tadellesever  (04.03.23 12:12:01) 
hangi alan? eger temalar birbirinden bagimsiz degilse (ki ayni tez icerisinde oldugundan benzerdir diye varsayiyorum) tek ve saglam bir makale yazmak her zaman icin daha iyi. bizim turk tipi akademisyenlerde cok makale yazmak cok akademik uretim gibi bir anlayis var. ne yazik ki sistem de bunu destekliyor. dandik dergilerde yayinlanmis ve kimsenin okumadigi cop makalelerle dolduruyorlar literaturu. sonra da bakin benim 150 tane makalem yayinlandi diyorlar ama bir bakiyorsunuz o alanda hic kimsenin duymadigi, hatta adi kotuye cikmis olan dergilerde yayinlamislar ve dogru duzgun atif alamamislar. yani bir tane yuksek etki faktorlu bir dergide, cok atif alacak makale yazmak 3-5 tane kimsenin okumayacagi dandik bir dergide yayinlamaktan cok daha onemli (en azindan avrupa'da). bazi dergiler verilerinizi baska makalede/dergide yayinlamamaniz icin sinirlama getiriyor (eger ayni datayi kullanmak istiyorsaniz), o nedenle alani sordum. yani ayni data setinden iki farkli makale cikarirsaniz ve bu dedigim dergilerden birinde yayinlarsaniz hukuki problemler yasarsiniz.

tezden makale cikarirken kismen tekrardan yaziyorsunuz. tabii bu hangi dergiyi hedeflediginize de bagli. makalenin icerigini kismen onlar belirliyor. yeni kaynaklar vs. ekleyebilirsiniz, ayni olmak zorunda degil, hatta arastirmanizi genisletip yepyeni bir sey de yazabiliriz.

@coma'nin dedigi dogru degil. burada onemli olan emek ve bilimsel etiktir. makalede emegi olan herkes makaleye yazar olarak eklenebilir. bir daha isim dusmeyecek hadi eyvallah demek bilimsel etik acisindan uygun degildir. bu ancak yazarlik verdiginiz biri yazar olmak istemezse gecerli. iyi bir takim olmadan iyi makale yayinlamak neredeyse imkansiz. ha yayinlarsiniz ama bu makale cevrenize hava atmaktan baska bir durumda kullanabileceginiz bir makale olmaz. ikinci bir konu da review donemi. yani makaleyi gonderir gondermez yayinlanmiyor. teorik veya istatistikle ilgili duzeltmeler isteniyor. bu durumda danismaniniza ihtiyaciniz olursa ne olacak? bu arada alana bagli olarak tek basina makale yazmak kotu olarak algilanabilir. konuyla alakali olarak iyi dergiler credit authorship isterler (turkiye'de veya turkiye'deki dergilerde isteniyor mu bilmiyorum). credit authorship makale yazarlarinin makaleye olan katkisinin belirtilmesiyle alakali bir durum. ingilizce biliyorsaniz suraya bakabilirsiniz: www.elsevier.com ya da asagida belirttigim kismi google translate'ten cevirebilirsiniz:

Ornek CRediT author statement (burada kimin ne yaptigi yazilir ve makalenin en son kismina eklenir).
Zhang San: Conceptualization, Methodology, Software Priya Singh.: Data curation, Writing- Original draft preparation. Wang Wu: Visualization, Investigation. Jan Jansen: Supervision.: Ajay Kumar: Software, Validation.: Sun Qi: Writing- Reviewing and Editing

sirf bunu yazmadiginiz icin makaleniz supheli bulunup reddedilebilir.
  • Sour  (04.03.23 13:53:18 ~ 14:08:11) 
Ben zaten doğru veya etik olduğunu söylemedim, bunun yapılabileceğini hoca zaten biliyordur, bu şekilde yanlış yönlendirdiyse büyük ihtimal ya kendisi yayınlayacaktır ya da başka planı vardır.
Şu sitedeki ahkam kesme tavırları iğrenç buluyorum.

  • Coma  (05.03.23 00:00:40 ~ 00:07:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.