[]

kuran için çeviri

arkadaşlar merhaba kuran'ı bugüne kadar okumadım baştan sona okumak istiyorum fakat arapça bilmediğim için çeviriye ihtiyacım var, daha bugünlerde çevirilerden birisi yasaklanmış yanlış okumadıysam. siyaset buralara geldiyse sıkıntı büyük gibi gözüküyor.

tavsiye edeceğiniz bir çeviri var mı acaba bu yasakları da görünce rastgele birini açıp okuyasım gelmedi detaylıca okuyacağımdan dolayı.

liste burada: tr.wikipedia.org

 
  • ikikerekac  (02.03.23 05:20:55) 
@ikikerekac hocam guzel yazmislar da ben daha 50-100 yil oncesi tarihten gelen bilgilerin güvenilirligine inanmayan biri olarak hadislerin falan dogruluguna hic inanmiyorum kuran'a da bir anlamda dogmatik olarak bagliyim. bu nedenle araya haci-hoca-hazretleri sokmadan once kendim okumak istiyorum, kitapla araya kimseyi sokmadan. maalesef arapçam olmadığı için de tercüme okumak zorundayım anlayabileceğim kadarıyla, yorumlar vs. benim için sonraki aşama veya okurken bazı bölümlerde faydalanacağım kısımlar.


  • gule gule  (02.03.23 05:57:14 ~ 17:39:47) 
oncelikle kuran'i acikca gonderdik diyen allah'a mi yoksa dinimizislam.com gibi tuhaf sitelere mi inanacaginiza karar verin. bu soruya verilen meal okuma anlayamazsin cevabi kuran'la celistigi kadar sark insaninin yuzyillardir icinden cikmasinin istenmedigi cehalet bulutunu yaydigi icin cok tehlikeli bir kafa.

sorunuzun cevabi, teknik olarak elmalili meali gunumuze gore eski turkce kaliyor biraz. daha net tercume yapan abdulbaki golpinarli iyidir. bir de tartismali ve kritik ayetlerde birden cok meali karsilastirmanizi tavsiye ederim. ben oyle yapiyordum.
  • antikadimag  (02.03.23 05:58:21 ~ 05:58:58) 
Elmalili derim.
Sadelestirilmis Elmalili da var. Belki en cok satan, her yerde satan, en orta yollu, belki en genis kitleye ulasmis meal. Camilerde vs. de var. Başka bir isim görsen sorgularsın kim yazmış diye ama Elmalili artik bu konuda kabul edilmistir. Alısveris sitelerine girip en cok satan meal diye aratabilirsiniz.

  • WithWorth  (02.03.23 06:22:11) 
Yalnız hadisleri göz ardı ederek sadece Kur'an'a yoğunlaşırsan çok fazla bir bilgi elde edemeyebilirsin. Çünkü hadisler olmadan Kur'an tarihini, İslam tarihini, İslam felsefesini hatta namaz kılış şeklini bile anlayamazsın.
Kur'an'ı okurken okuduğun şeylerle ilgili hadisleri de yanında bulundur.

  • etna  (02.03.23 08:18:43) 
Elmalılı +1

Rüştünü ispatlamış, genel olarak her görüşte kabul gören bir meal/tefsir.

Yalnız sadece meal okumak yeterli değil, tefsirle tamamlamak daha sağlam bir okuma olur. Şöyle ki mealde bir ayeti salt okumuş oluyoruz ve tercüme eden kişinin ayete verdiği anlamla okuyoruz. Ancak o ayetin geldiği ortam, söylendiği kişi/olay/yer/zaman ve ayetteki kelimeye, gramere verilen mana vs derken bir çok değişken var.

Bu nedenle nasıl ki bir konuşmanın içinden cımbızla bir cümleyi alıp değerlendirdiğimizde çok farklı şeyler çıkabiliyorsa, bir virgül cümlenin anlamını tamamen değiştirebiliyorsa buna göre bakmak lazım.

Kur’an-ı Kerim’de mucize olması yönüyle yaşayan, canlı bir kaynak. İnsanlığın bilgisi, kültürü, yaşama şartları, algısı, teknolojisi vs değiştikçe buna bağlı güncel konuların da Kur’an’da olduğu görülebiliyor.

Bu nedenle salt meal okuyup yolunu şaşıranlar olduğu gibi, imana girenler de oluyor. İşte o nedenle burda şöyle bir cümle var ama bu ne demek istiyor, kafam karıştı denilen noktada tefsirlerden faydalanmak gerekir.

Türkçe yazılmış kolay tefsirlerden Şifa tefsiri olabilir. Genişletilmiş meal olarak düşünülebilir.
Mehmet Okuyan’ın da meal/tefsir çalışması vardı. O da yine kısa olanlardan.
İlk aklıma bunlar geldi.
  • epitaf  (02.03.23 08:30:36) 
Elmalılı övülüyor ama direkt diyanetin sitesinden pdf olarak da indirebilirsiniz


  • ruhen hastayim ben  (02.03.23 08:41:53) 
belli grammer kalıpları, deyimler, tekrar eden özellikler var
bunları bilerek başlarsan daha faydalı olur
bir de 6 aylık temel arapça kursu bile yeterli olur farkındalık için

www.youtube.com
ilk 20dk'sı goy goy bu tefsir derslerinin, 21.dakikadan itibaren izleyebilrisin
anlamdan çok okuma tekniği öğretiyor

son olarak mantıksız gelen çeviride, google araması yapınca baya bir şey çıkıyor
  • bir soru sorcam  (02.03.23 09:41:55 ~ 09:43:01) 
Kesinlikle ve kesinlikle yaşar nuri'nin ayet iniş sırasına höre olanı -dışı mavi- olan.

Benim her şeye bakış açım değişti...
Parantezsizdir
  • cccbehzatccc  (02.03.23 09:49:07) 
Yakın zamanlarda yazılmış hiç bir şeyi okumayın bence.

Atatürk'ün bizzat isteği ile yazdırdığı Elmalı'lı Hamdi Yazır tefsiri herkese yeter, yanlız direkt meal yavan kalır bir şey anlayamazsınız, hatta birebir çeviride "bu ne lan" diyeceğiniz şeyler bile karşınıza çıkar.

Mesela aklıma gelen ilk ayeti yazayım bu konuda; "dünyada kör olan ahirettede kör olacaktır"

Ayet hangi dönemde indi, ne için indi, inmesine sebep bir konu var mıydı? Sonradan yeni bir ayet ile hükmü kaldırıldı mı?

Zamanında meal okumuş ve radyoda sıralı meal dinlemiş biri olarak uyarayım, gerçekten direkt meal çevirisi anlamak için yeterli değil. Hatta yanlış anlayacak bir sürü ayet var konuya hakim olmadığımız için.
  • John Bloor  (02.03.23 10:12:33) 
Diyanetin 80'li yıllar basımı bir tefsiri vardı. Onu okumuş çok faydalanmıştım. Sonra, 10 yıl kadar önce bir site vardı. Ayeti yazıyorsun, altalta bütün çevirileri sıralıyor. Hala var mıdır, bilmiyorum.
Çevirilerin birbiriyle gözde büyütülecek kadar çok bir farlı yok. Mesela biri 'ama' demiş, diğer çeviri 'fakat' demiş. Farklar bu denli küçük.
Bu yüzden kimden okursan oku pek bir fark göremeyeceksin.
Tam açıklanamayan birkaç husus var. Kadınların örtünmesi konusu mesela. O konularda da internetten diğer çeviri ve yorumlara bakarsın.
Tabi bu söylediklerim 10 yıl öncesini anlatıyor. Yeni başımlar, yeni çeviriler var mıdır, onlar nasıldır, bilemem.
  • Mirket  (02.03.23 10:37:30) 
Yalnız mealde okusan tefsirde okusan bunların kulaktan kulağa yayıldığı yüz yıllar sonra ancak kağıda dökülebildiğini. Bu zamana kadar bunu anlatanların kişisel yorumlarıyla yıllarca değiştiğini. Bir çoğunun döneminin siyasal çıkarları ile birlikte yorumlandığını da unutmamak lazım.

Günümüzde her cemaatin her tarikatın bir birinden farklı meal ve tefsirlerinin olması buna en büyük örnektir.

mealler arsındaki fark için bir örnek (git: mealler.org )
  • astronom bey  (02.03.23 13:17:29 ~ 13:50:51) 
çeviri okurken yanında esbab-ı nüzul okumanda fayda var. hangi ayetin neye istinaden, hangi olaydan sonra indiğini yazar. kafanda daha iyi oturur böylece. piyasadaki meallerin hepsi diyanet onaylı olduğu için kafana yatan birisini takip edebilirsin. Elmalılı bence de bu konuda iyidir.


  • faberkastelli  (02.03.23 13:25:09) 
ben mesela simdi okuyacak olsam 2-3 farkli gorusun mealini ayni anda okurdum. cunku herkes kendi perspektifinden bir ceviri yapiyor. elmalili meali, yasar nuri meali ikisi beraber okunabilir.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (02.03.23 13:46:18) 
acikkuran.com tüm mealleri bulabilirsin. Hepsini aynı anda okuyabilirsin. Kelime bazlı arayıp hangi ayetlerde geçiyor diye bakıp anlam bütünlüğü sağlayabilirsin.


  • sakince  (02.03.23 16:58:51) 
yaşar nuri öztürk tavsiye ederim


  • Pertev nail  (02.03.23 23:36:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.