[]

CMS kullanmak yerine sıfırdan web sitesi yapmak mantıklı mı?

Cevap kişiye ve ihtiyaca göre değişir mutlaka. Benim durumum şu şekilde;
Asıl amaç bu projeden para kazanmak değil, işin front-end/ui-ux kısmını öğrenmek. Benim için öğrenme projesi olacak.

Aklımdaki alt projeler için main bir domain alacağım, onlar için subdomain veya farklı alt siteler oluşturacağım. Ana sitenin adı çok genel olmalı. çünkü alt sitelere giderken onun da adı gözükecek. Mesela,

Ana site: abc.com
Dil öğrenimiyle ilgili blog/özel ders vs içeriği: abc.com/languages
veya languages.abc.com

Müzikle ilgili blog kısmı abc.com/music
veya music.abc.com

gibi olacak.

Bunlar gibi niche kategoriler olacak;
languages
self-help
finance
music
science
podcast
news
psychology
health
cooking

Bu kategoriler için içerik oluşturmak istiyorum. Gerekirse outsourcing yapıp dışarıdan da yazar alabilirim.

Tasarımı çok minimal olacak. Bu benim aynı zamanda bi öğrenme projesi. İçindeki olaydan ziyade benim proje bazlı bu tür şeyleri pratik etmemi sağlayacak. Anlattıklarım genel bir fikir oluşturmak için yeterli mi acaba?

Visual Studio Code indirdim, çok eskiden web tasarımı yapardım, domain ve hosting alıp çocukken çok basit şeyler yapmıştım. Şimdi hayalime devam etmek istiyorum. Bu aşamada önereceğiniz şeyler var mıdır? Fikirleriniz çok değerli, teşekkürler.

 
Eskiye göre web geliştirme çok değişti. Arada dağlar kadar fark var. Tavsiyem bir udemy kursu alıp oradan bir giriş yap, kendi kendine çok zorlanırsın.


  • p133mmx  (23.02.23 19:50:16) 
Hocam bence "ne kadar" öğrenmek istediğinize göre gidebileceğiniz 2 yol var:

1- Siteye ekleyeceğiniz içerik kısıtlıysa (diyelim günde 5-10 tane yazı), "static site generator" öğrenebilirsiniz. Hugo mesela baya güzel: gohugo.io

Bu arkadaşa custom tema yapayım falan derseniz orada bi miktar css/js falan da yazabilir, pratik yapabilirsiniz.

2- İlla sıfırdan frontend yazıcam derseniz de backend için servisler var, database falan hiç uğraşmıyorsunuz, kendisi hallediyor, sadece frontend'e odaklanıyorsunuz. Benim favorim: pocketbase.io ama farklı alternatifleri de var supabase vs gibi.

Bu seçenekte backend'iniz bu oluyor, siz sadece oturup frontend'i keyfinize göre sıfırdan yazıyorsunuz.
  • plutongezegendegilmi  (23.02.23 21:21:00) 
amaç öğrenmek ise bir cms sisteminden örnek alınıp devam edilir, böylece hızlı bir öğrenme olur, gördün anladın uyguladın kısmı çalışır.

cms kullanmak ise ben bunu iş olarak yapacağım içerik kraldır diyip içerik üretip/ürettirip hazır ürünlere yönelip içerik üreterek para kazanmak için yapılır.
  • selam  (23.02.23 22:03:30) 
Anladığım kadarıyla siz içerik de üretmek istiyorsunuz, yazar almayı düşündüğünüze göre.

Bir blogun hem içeriğini yazıp, hem sıfırdan kodlamak sizi çok yorar.

Bir de bu alanda iş dalları çok genişledi. Yani bundan 10 yıl önce ux designer diye bir iş tanımı yoktu ya da çok nadir görülüyordu. Ya da ui designer... Bir front end developer tüm bunlarla ilgileniyordu. Ki çocukluğum demişsiniz, muhtemelen statik web siteleri yapılan dönemlerden bahsediyoruz. Bir "webmaster" gelip her şeyi yapar giderdi sadece html ve css ile. JS bile kullanmazdı çoğu.

Şimdi her biri ayrı bir iş kolu. Haliyle apayrı uzmanlıklar. Hepsinde aynı anda ilerlemeye çalışmanız sizi çok yorar, dikkatinizi dağıtır. 2 ay sonra uğraşmak bile istemezsiniz.

Bence önce kendinizi hangisinde geliştirmek istediğinizi seçin.

UX designer dediğimiz kişi bir uygulamanın, sitenin hatta bazen fiziksel bir ürünün kullanıcı dostu olmasından sorumludur. Deneyimle ilgilenir. Web alanından bahsediyorsak, bir sayfadaki metin içeriğinin uzunluğu ne olmalıdan tutun, buton büyüklükleri nasıl olmalı, sitedeki içerik nasıl organize edilmeli gibi işlerle ilgilenir. Herhangi bir kod bilgisi ya da tasarım bilgisi şart değildir bu iş için. Ama olsa faydası olur. Coursera'nın google ux kursunu tavsiye ederim başlangıç için.

UX design aslında projenin stratejik planlama safhasıdır diyebiliriz. Sitenin ya da uygulamanın çalışmayan, ama çalışınca nasıl görüneceğini, hangi butona basınca nereye gidileceğini gösteren maketlerini hazırlarlar figma ya da adobe xd gibi programlarla. Bunun dışında kullanıcı testlerini yürütürler, hedef kitle analizi yaparlar. Site içinde ürün ya da hizmetler düşünürler buna uygun olarak.

UI Design tasarımla alakalı bir konudur. Web sitesi ya da uygulama nasıl görünecek? Fotoğraf dili nasıl olacak? Fontlar, renk paletleri gibi görsel öğeler nasıl olmalı gibi konularla ilgilenir.

Bir grafik tasarım bilgisi gerektirir. Genelde grafik tasarım kökenli insanlar bu alanda kendilerini geliştirir ve çalışırlar.

Front end developer dediğimiz insanlar UX ve UI ekibinin maket olarak hazırladığı şablonu kodlar ve çalışır hale getirir. HTML, CSS, JS temel bilmeleri gereken konulardır. Ama bugün için yeterli değildir. Bunun dışında React, Angular, Json vb konularda da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Versiyon kontrol ve test teknolojilerine aşina olmak gerekiyor gibi gibi.

Bir insanın tüm bunlarda aynı anda ilerlemesi çok mümkün değil. Mantıklı da değil. Her biri ayrı meziyetler istiyor çünkü.

Bence envato gibi platformlara bakın, oradaki tutoriallara göz gezdirin. Hangi alandaki tutoriallar size daha uygun görünüyorsa o alana yaslanın.

İçerik üretme arzunuz için de hiç sıfırdan kodlamaya uğraşmayın, vaktinize eforunuza yazık. Çünkü hayal ettiğiniz gibi bir sayfayı yapabilmek tek başınıza bugünkü standartlarla oldukça fazla efor harcamanız gerekir. Muhtemelen sonuç da istediğiniz gibi olmaz hiçbir zaman.

Bir tane cms sistemi alın, zaten özellikle front end alanında ilerlerseniz o templatei bir noktadan sonra siz kurcalar modifiye edersiniz.



Uzun uzun anlattığım konuyu şöyle özetleyeyim. OTomobil üretimi gibi düşünün.

UX designer arabanın ne işe yarayacağını sorar. arazide mi gidecek? Yolda mı? Yaşlı biri mi kullanacak, bir yarışçı mı? Yoksa bir aile mi? Yük taşıyacak mı? Sadece yolcu mu? Yoksa hem yolcu hem yük mü?

Buna göre arabanın boyunu, lastik tipini, koltuk sayısını, bagaj hacmini ve bagajın açık mı yoksa kapalı mı olacakğını, kasalı mı kasasız mı olacağını düşünür. İdeal motor tipini, şanzımanın kullancıyıa göre otomatik mi manuel mi olacağını düşünür. Ana iskeleti hazırlar. Arabanın farklı kullanıcı tiplerine göre donanımlarını belirler. sis farı olsun mu? Koltuk ısıtma koyalım mı, koltuklar sökülebilsin mi gibi? Arada kullanıcı testleri yapar. Mesela kullanıcıların kahve sevdiğini görünce ön konsola 2 tane kahve bardağı yeri koyalım der. Konu tamamen sürücünün araçtaki sürüş deneyimiyle alakalıdır yani.

UI designer, UX'in tasarladığı iskeletin nasıl görüneceğini düşünür. Rengi ne olsun, jantlar nasıl görünsün, tasarım köşeli mi olsun daha yuvarlak hatlı mı, iç tarafta nasıl bir malzeme kullanılsın? Ahşap, plastik, krom? Gösterge paneli sportif mi sade mi olsun gibi gibi...

Front end developer, henüz çalışmayan arabayı alır ve çalışır hale getirir. Elektrik aksamını takar, motoru tasarlar, genelde hazır bir motoru satın alıp arabaya uygun hale getirir, şanzımanı aktarma organlarını sorunsuz güç aktaracak hale getirir. İdeal yakıt tüketimi için arabayı optimize eder.
  • anten  (24.02.23 10:53:15 ~ 11:04:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.