[]

Vefat sonrası Veraset İlamı

Merhaba. Duyuruya ve google'a biraz baktım ama tam benim sorularımı karşılamadı.
Hafta sonu babamı toprağa verdik. (Ctesi günü)

İki çocuğu var. Ben ve ablam.

1- Veraset ilamına başvurmak için yarın (ortak tek izin alabildiğimiz gün) erken mi olur? Yoksa bunun için belli süre beklememiz mi gerekiyor? Evetse bu süre nedir? Bir de.. notere mi gidiyoruz adliyeye mi?

2- Verasette gözükmeyen bir şeyler var mıdır? Küçük bir yerde defnettik ve herkes başka bir şey dedi. Biri dedi her şey görünür, biri dedi vadesiz hesaplar çıkmaz ayrıca bankaya gitmelisiniz vs.

3- Şehir dışında (Yalova) yaşıyordu ve orada toprağa verdik. Ama biz şimdi İstanbul'a geri döndük. Yalova'da yapmamız gereken bir şey var mıydı? Veya oraya resmi bir şey için tekrar gitmek durumunda mıyız? (Evraksal anlamda diyorum. Yoksa eşyalarını evini vs. toparlıyoruz)

4- Evinin suyunu ve elektriğini buradan (İstanbul) kapattırabiliyor muyuz? Her ikisi de onun otomatik ödeme talimatındaymış. Evetse e-devletten mi yoksa başka yerden mi? Ki ölen birinin e-devleti de çalışmaz sanırım değil mi? Zaten çalışsa da şifresini bilmiyoruz.


Başka şuna dikkat edin abla-kardeş dediğiniz bir şey var mı? Biraz kafamız durdu ve bilgisiziz. Bir avukata mı gidip sorup yaptıralım her şeyi?

Teşekkür ederim.

Ek bilgi.
Elimizde olanlar:
* Ölüm İlan Belgesi
* Yeni Kimliği
(Anlamadığım bir şekilde cenaze hastane işlemleri yeni kimlik yerine eski kimlikle yapılmış. Yenisini cüzdanında bulduk. Bu bir sorun yaratır mı acaba onu da bilemedik)
* Ev tapusu
* Maaş kartı

 
1- Noter çok rahat, biriniz de gidebilirsiniz ölüm belgesi ile ikinizin gitmesine gerek yok.
2- Verasette banka hesabı vs. çıkmaz, veraset var olan malların paylaşım oranlarını gösteren bir tablo gibi.
3- Hayır, ölüm belgesi yeterli.
4- Evet, e-devlet'i çalışmaz şayet ölüm belgesi düzenlendiyse. Bu kısım biraz sıkıntılı, şirket illa da bireysel olarak başvurmanızı isteyebilir iptal için.

Vergi dairesine gidip borçlarını öğrenin, üzerine kayıtlı ev intikal yolu ile size geçecek ve bu iş için ikinizin de tapu dairesine olmanız gerekiyor, bunu organize edin. Bankalarla biraz uğraşacaksınız şayet parası vs. varsa, hazırlıklı olsun.

Başınız sağolsun.
  • giovanne  (20.02.23 11:15:35) 
Öncelikle başınız sağolsun. Bildiğim kısımlarına cevap vereyim.

Veraset ilamını ölüm belgesi ile notere gidip alabiliyorsunuz, beraber gitmenize gerek yok, mirasçılarından biri de gidebilir.

E-devlet hesabı kapanıyor.
  •   (20.02.23 11:15:48) 
1. erken değil gidebilirsiniz. adliyede ücretsiz ama dilekçe verirsiniz hemen çıkmaz. noterde ücretli ama hemen çıkar. bence notere gidin.

2. veraset ilamında mallar gözükmez. kişinin varisleri gözükür. yani kimin kaç pay alacağı gözükür mallar gözükmez. tapular için belediyeden sorgulama yapabilirsiniz gitmişken rayiç bedelleri de çıkarttırın lazım olur. e devletten de gözükür kalan tapular. www.turkiye.gov.tr

bu sorgulamaya yapmak için de veraset ilamı gerekli.

3. yalovada arsası/evi tapusu varsa belediyeden yapmanız gereken şeyler var anlatacağım.

4. suyu elektriği kapatmak için ilgili şirkete gitmek gerekiyor. ölüm ilanı ve verasetle gidip kapattırabilirsiniz.



anlatiyim şimdi. önce notere gidip veraset ilamı çıkartın. sonra tapuların bulunduğu belediyeye gidip tapuların rayiç bedellerini isteyin. araba varsa bunun rayiç bedeli de kasko bedelidir internetten görebilirsiniz.

bankada hesapları varsa ilgili bankalara veraset ilamıyla gidip miktarın olduğu yazılı kağıdı almanız gerek.

sonra vergi dairesine gidip babanızın üzerine olan her şeyin bankadaki paralar/tapular/araba vs sizin üzerinize geçmesi için ne var ne yok vergi dairesine bedelleriyle beyanda bulunuyorsunuz. sonra orda size bir vergi çıkıyor bunu ödüyorsunuz.
bu vergiyi ödedikten sonra bankadaki parayı üzerinize alabilirsiniz. tapuları üzerinize alabilirsiniz. arabayı üzerinize alabilirsiniz.

elektrik su vs veraset ilamı ve ölüm belgesiyle kapattırabilirsiniz. ama ilgili şirkete bizzat gitmeniz gerekir. telefon hattı falan da varsa aynı şekilde.


aklıma gelmeyen bir şey varsa sorun cevaplarım. bu arada bütün bu işlemleri bir kişi yapabilir. araç varsa intikal için tüm varisler gerekiyor sadece. aklıma gelmeyen bir şey olduysa sorun cevaplarım. anneniz yaşıyorsa 1/4 pay onun. kalan pay ikiye size bölünür. 3/8 kişi başı. annen yaşamıyorsa ikinize de 1/2.

allah rahmet eylesin. başınız sağolsun.

ek olarak babanız ölmüş iş yerinin 5 iş günü izin vermesi gerekirdi.
  • jelly bear  (20.02.23 11:23:11 ~ 11:26:14) 
Teşekkürler herkese. Dostlar sağolsun.

@jelly
açıklayıcı bilgiler için teşekkürler, zahmet verdim.

3 ek sorum var biliyorsanız?

1- babamla annem yıllar önce boşandı. bu durumda durum nedir? gerçi bizim adımıza bir şey fark etmiyor. sadece annemin de bir yerlere fiziken gelmesi gerekiyor mu kısmı açısından önemli. para mara umrumda diil yoksa.

2- babamın telefon yalovadaki bakıcısında kaldı. (şu an kapalı cihaz.) kontörlü bir hat kullanıyordu. sanırım belli bir yükleme yapmama durumunda zaten kendiliğinden hat kapanır. şu an kapattırmamanın bir kötü duruma yol açma ihtimali var mı? (bankacılık işlemlerinin yapılabildiği bir akıllı telefon değil. tuşlu bişey.
gidip yalovadan alalım mı ya da cihazı illa hemen?

3- ablama (evli değil şu an) maaş bağlanması için gereken işlemi nereden yaptırması gerekiyor?
  • la traviata  (20.02.23 12:54:12 ~ 13:06:46) 
1. yok boşanmış eş mirasçı olamaz
2. faturasızsa kapanır evet. uğraşmaya gerek yok. ama bakıcıda kaldı dediniz. kullanmadığından emin olun bence.
3. sgkdan yapabilir işlemleri.

ek olarak tapular, tapu dairesinde üzerinize alınıyor. randevu online alınıyor web-tapudan. tapuya bir kişinin gitmesi yeterli.
belediyeye gidin emlak borcu varsa ödeyin. sonra tapu size geçtikten sonra sizin de belediyeye beyan vermeniz gerekiyor.
bunları da eklemiş olayım.
veraset intikal vergisi olayını da 1 kişi yapabiliyor. imza gerekiyor sadece.
  • jelly bear  (20.02.23 13:27:51 ~ 13:30:18) 
ek soru 2- yok
ek soru 3- emekli işlerinin yapıldığı bir sgk'ya gidip dilekçe veriyorsunuz.

ek soru 1'i tam bilmiyorum ama bence önemseyin anlık bir karar verip hata yapmayın (Ben yaptım siz yapmayın :)). Bana ölüm hak, miras helal dediklerinde kızardım, çok pişman oldum.
  • giovanne  (20.02.23 13:32:26) 
"ablama (evli değil şu an)"
bu gibi durumlarda veraseti mahkemeden çıkartmak gerekebiliyor
noter yapamazsa söyler zaten

internetteki şablon dilekçeler yeterli, varislerden biri yetiyor başvuru için
  • bir soru sorcam  (20.02.23 15:21:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.