[]

Yığma yapıda oturuyorum endişelenmeli miyim?

Zemin+ 2 katlı bir yığma yapıda oturuyorum. Duvarlar ateş tuğlasından ama incecik. Evin bazı yerlerinde duvarlar 30 cm kalınlığında ve tüm evin tavanını kaplayan yarım metre kalınlığında kirişler bu duvarlara uzanıyor.

Anladığım kadarıyla binada metal bulunmuyor. Tamamen tuğla. 65-70 yaşında.

Alt katlar dükkan ve duvarları yok. Sadece kolonlar ve benim evdeki gibi kirişler uzanıyor. Binaya hiç bir ek yapılmamış balkonlar bile kapatılmamış. Evin dışa bakan cephesi boydan boya cam.

Ev aramalı mıyım yoksa 2 katlı ve yığma yapı iyi midir?

 
Analizleri yapmadan bilmek çok zor ancak tüm sistem taşıyıcı olduğu için rijitliği yüksektir. ( kapı-pencere boşlukları da önemli tabi). O nedenle deneyimlerime göre çok bir risk içermiyor.


  • Take it away honey  (11.02.23 23:32:40) 
Muhtemelen incecik dediğin duvarlar taşıyıcı olmayan duvarlardır.
Demir aksam hatıllarda olur, duvarda olmaz. Eğer zaman içinde taşıyıcı duvarlarda pencere açma falan gibi taşıyıcılığını etkileyecek herhangi bir işlem yapılmadıysa sağlam binalardır. Güvenlidir.

  • Mirket  (11.02.23 23:55:04) 
@Take it away honeyTabi ben uzman değilim, google'dan bakıp bilgi taslıyorum, fakat google'da genelde 2-3 katlı olduğu, pencereler arası duvar olduğu söylenmiş. Benim evde de her pencere arasında duvar var ve bu duvar daha kalın ve kirişlere bağlanıyor, kiriş de evin içindeki duvarlara uzanıyor. Kapılar ise standartlara göre çok dar ve kısa. Evdeki kapılara alışmam süre aldı hala gece uyku sersemiyken kapı pervazına omuz atıyorum istemsiz.


  • denizgonen  (11.02.23 23:56:45) 
Yığma yapı yönetmeliğine bak, ölç bence. Uyuyorsa bi nebze rahatlarsın.


  • deadwampir  (12.02.23 00:07:15) 
telden girdigim icin simdi yazamayacagim ama unutmamak icin uplamis olayim. yarin yazmaya calisicam. dosemeleriniz betonarme mi yoksa ahsap kirislerden mi olusuyor?


  • ben de  (12.02.23 00:21:59) 
@ben de:betondan oluşuyor.


  • denizgonen  (12.02.23 08:49:40) 
yığma yapılar kendi yükünü harika taşır ( düşey yük)

ama yandan gelen yükleri taşımaz. (deprem yükü)

normal şartlarda basınç kuvvetlerine direnen tuğlaların arasındaki "harç", depremde tam tersi çekme kuvvetlerine direnmeye çalışır.
  • mamadu niang  (12.02.23 12:58:05) 
en son diyecegimi en bastan söyleyeyim, analiz yapmadan iyi/kötü demek dogru olmaz.
yigma yapilarin deprem analizlerini yaptigim icin nacizane birkac sey söylemek istiyorum. hem yazdiklarinizla, hem genel olarak yigma yapilarla ilgili yazacaklarim.

- genel olarak, yigma yapilar enerji sönümlemede betonarme veya celik yapilar kadar basarili degil maalesef. malzeme olarak cok deforme olabilen yapilar degil yani. bu da deprem acisindan dezavantaj.

- yigma yapilarda bir diger sorun (sorun demeyeyim ama belirsizlik) iscilik kalitesi ve malzemenin cok degisken olmasi. daha geleneksel bir yapi tarzi oldugu icin mühendislikten ziyade ustalik öne cikiyor. ayrica yigma yapi tipleri bölgelere göre cok karakteristik olabiliyor. bir yerdeki yapi digerine benzemiyor. betonarmede daha standart bir uygulama var misal. yani malzeme dayanimi harcin nasil karistirildigina, ne kadar titizlikle calisildigina bagli olarak cok degisken. bu mevzu yigma yapilari digerlerinden ayiriyor, analiz kismi biraz daha cetrefilli.

- sizin binanizda ates tugla kullanilmis demissiniz. tas binalara göre malzemeniz dayanimi daha iyidir diye tahmin ediyorum bu yüzden. en azindan fabrikasyon üretim oldugu icin tugla dayanimlarinin bir standardi vardir. yalniz burada da harc kalitesi devreye giriyor. eger düsük dayanimli harc kullanildiysa tuglalarin dayanimi cok bir ise yaramiyor cünkü duvar tuglalardan önce en zayif halka olan harctan ayriliyor.

- basinc dayanimi disinda baska malzeme özellikleri (detaya girmeyecegim) de binanizin performansini etkiliyor fakat bunlarin mevcut binada ölcümü maalesef cok cetrefilli.

- yigma yapilarda bakilmasi gereken bir diger durum binanin bir bütün halinde hareket edip edemeyecegi. buna kutu davranisi deniyor. bina kapali bir kutu gibi davraniyorsa deprem etkisi geldiginde kutu tek parca halinde kalip hareket edecektir mesela. eger bu davranis yoksa kutuyu olusturan duvarlar kendi baslarina hareket edebilir diye düsünebilirsiniz. dösemelerinizin betonarme oldugunu söylemissiniz asagida, duvarlarin beraber hareket edebilmesi adina bu olumlu bir sey.

- evin tavanini kaplayan yarim metre kalinliginda kirisler var demissiniz. saniyorum catidan bahsediyorsunuz. catilar genellikle kendi iclerinde stabil oldugu icin bina analizinde detayli olarak modellenmiyor. onun yerine yük olarak giriliyor.

- evin bazi yerlerinde duvarlar 30 cm demissiniz. diger duvarlar daha ince diye tahmin ediyorum. 30 cm dediginiz duvarlar dis cephenin duvarlari mi? eger öyle ise cift katmanli duvar olabilir. sadece bir katman tasiyici olabilir yani.

- alt katlar dükkan ve duvarlari yok demissiniz. sanirim bundan kastiniz üst kattaki duvarlar zemin kata gelmeden sona eriyor. eger böyle ise bunun deprem icin cok uygun bi durum olmadigini tahmin edebiliriz.

- evin disa bakan cephesi boydan boya cam demissiniz. bu bahsettiginiz cepheye paralel baska duvarlar olup olmadigi önemli. eger yok ise binanin cephe ekseninde zayif oldugunu söylemek cok yanlis olmaz saniyorum.

ev aramali miyim yoksa binam iyi midir sorusuna cevap arama isteginizi anliyorum ama sadece yazdiklariniza bakarak (ki bence cok güzel detaylandirmissiniz) bir sey söylemek maalesef mümkün degil.

ben olsam sunlari yapar veya yapacak birini bulurdum:

- en azindan duvar-duvar ve duvar-cati baglantilari kontrol edilebilir. eger baglantilar yoksa/gücsüzse burada bir iyilestirme yapilabilir. cok masrafli bir sey degil.

- üstteki adim yapildiktan sonra binanin bir bütün halinde davranacagi tahmininden yola cikarak binaniz modellenebilir.

- malzeme konusunda bilgi sahibi olmadigimiz icin muhtemel/iyi/kötü senaryoya göre analiz tekrarlanabilir.


bu dediklerim icin de sizin veya ev sahibinizin bir proje ofisi ile görüsmesi lazim.

"bu yazdiklarin ne isime yaracayak o zaman?" dediginizi duyar gibiyim, haklisiniz. yukaridakileri detayli yazmamin sebebi olasi risklerin farkina varmaniza yardimci olabilmek icindi. sorunuza daha kesin bir cevap vermenin su asamada mümkün oldugunu sanmiyorum.
  • ben de  (12.02.23 23:28:09) 
@ben de öncelikle uzun uzun ve detaylı cevabınız için teşekkür ederim. Dediğinizden anladığım uzman biri gelip görmeden net bir şey diyemeyeceğimiz.

apartman 6 bağımsız bölümden oluşuyor (dükkanlar dahil) binadaki 2 bağımsız bölüm bize ait. diğer 2 bağımsız bölüm de benim üst komşuma ait. geçenlerde üst komşum da geldi acaba binayı güçlendirebilir miyiz diye...

bu tarz bir işlem ne kadardan başlıyor acaba bir bilginiz var mı?
  • denizgonen  (16.02.23 09:26:25) 
güclendirme icin ne kadar malzeme ve iscilik gerektigini bilmeden bir fiyat söylemek mümkün degil maalesef. ayricayurtdisinda calistigim icin türkiye piyasasini bilmiyorum maalesef. inceledigim projeler üzerinden yüzdelik olarak oran vermeye calisabilirim en fazla.

genel olarak güclendirme maliyetinin bina degerine oranina bakilarak bir fikir sahibi olmaya calisacagim. güclendirme/bina degeri orani %30'dan fazlaysa (cok kaba taslak bir oran) yikip yeniden yikmak daha ekonomik olabilir.

önceki cevabimda yazdigim gibi ilk etapta binanizda lokal hasari engelleyecek önlemler alinabilir. bunun icin duvar-duvar ve duvar-cati baglantilarinin iyilestirilmesi lazim. bu tarz bi islemde malzeme olarak cok bir gider cikmaz, cogunlugu iscilik. tamamen tahmini söylüyorum, 100.000 liradan daha az tutar diye düsünüyorum.

bu iyilestirmeleri yaptiktan sonra binanizin kutu davranisi gösterecegi kabuluyle binanin bütününe bakabilirsiniz. bu tarz iyilestirmelerde en cok tercih edilen yöntem binaya beton bir duvar ekleyip deprem yüklerini (veya bir kismini) o duvara tasitmak.

elimdeki proje örneklerindeki sayilara göre bu tarz bir islem genelde bina degerinin %10-15'ini gecmeyecek bir miktar tutmus ama sizin binanizin maliyeti cok daha farkli bir boyutta olabilir tabii ki.
  • ben de  (16.02.23 15:45:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.