[]

deprem çantası

son olaylarda ne yazık ki devletin müdahalesinin gecikmesi ve deprem bölgesinde yaşadığım için deprem çantası hazırlamaya karar verdik. eski kullanmadığım 80-100 litrelik bi dağcı çantam var. onu kullanarak içini doldurarak deprem çantası hazırlama niyetindeyim. afad'ın sitesine baktım. aşağıdaki liste var.

1) deprem çantasını çelik kapı yanında tutmak mı mantıklı?
2) sizce çadır ve mat koymalı mıyım?
3) burda yazmayan başka neler koymak gerekir? daha önce benzer durumda kalmış veya bu konuda çalışma yapmış arkadaşlar ne tavsiye eder?

Afet ve Acil Durum Çantasının İçerisinde Neler Olmalı?
Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Giyecekler
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
Diğer malzemeler
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

 
Çakmak
Powerbank
Biber gazı
günlük kullanılan dışında bir şarj kabloso
Multitool veya isviçre çakısı
Çöp poşeti.
Kafa lambası
Çadır lambası
Recharger piller ve şarjeri
Islak mendil
Yaz ise sinkov
Uzay battanesi, birkaç adet
İlaçlar
Buzdolabı poşetleri
Kilitli poşetler


(benim araba bagajı için hazırladığım listeden seçtiklerim bunlar, benim liste uzun)
  • Mirket  (10.02.23 23:04:07) 
Bug out bag diye araştırın çok fazla fikir var.

Ben yemek ve su olarak sunları aldım 5 sene ömrü var. Bir de su filtresi, noodle, kuruyemiş, elektrolit vs alacağım.
ty.gl
ty.gl
  • jazzabel  (11.02.23 00:00:58) 
Benimkinde hiç gıda yok. Su bile yok. Evrak fotokopisi de yok. Tc no dan yürürüm her türlü. Bende bi kaç tane açılmamış koli bandı var. Makas var. Sert kılıflı bıçak. Kaşık. Çekiç. Tornavida. Pense. Testere. Bi de çokça nakit para var. Bilmiyorum belki de sizinki doğrudur.


  • baba553  (11.02.23 00:56:16) 
iş aletleri neyse de nakit para öyle bi durumda pek işe yaramaz gibi geldi bana. yüksek anlık enflasyon olacak zaten. karaborsacılar olacak. bugün bile ankaraya gitmek isteyenlere 1150 tl istendiğini, çorbaya 25-30 tl istendiğini okuduk.


  • b1020  (11.02.23 01:28:47) 
kibrit koysanız sıkıntı olur mu? çakmak diyeceğim ama o ne kadar makul bilmiyorum.


  • damba  (11.02.23 03:40:53) 
Öncelikle bir yanlışı düzelteyim devletin müdahalesinin gecikmesi söz konusu değil felaket çok büyük aynı anda 10 şehirde 10 bine yakın bina yıkıldı dünyanın hiçbir yerinde böyle bir felakete normal şartlardaki gibi müdahale edebilecek bir altyapı yok.

Deprem çantasından bir kaç adet yapmanızı hatta adam başı yapmanızı tavsiye ederim. Çadır ve mat konulabilir. Demir kesme makası ve murç koymanızı tavsiye ederim. Gıda olarak peksimet ve hurma koyabilirsiniz.
  • hizirbey  (11.02.23 03:44:27) 
basit bir sırt çantası içine 1 takım yedek ıslanmayacak kıyafet ve kişinin varsa özel ilaçları gibi şeyler yeterli. bunun dışında onu da alayım bunu da alayım diye prepper kafasına girmek manasız.

ilk yardım çantası ile ne yapacaksın mesela enkazdan çıkan insana yara bandı mı yapıştıracaksın ? kocaman 70 litre 20kg çanta ile yola çıktın ne kadar yürüyebilirsin. daha önce böyle bir çanta ile kaç gün yol yaptın ? gece oldu kar bastırdı yağmur var durum kötü bivaklama yapabilecek misin, daha önce yaptın mı.

özet: önceden tecrübenin olmadığı her malzeme gereksiz ağırlık, önceden tecrübe etmediğin her senaryo bilinmezdir.
  • orpheus  (11.02.23 04:42:45) 
Bunların periyodik bakımını da yapmalısınız biliyorsunuz değil mi? Birisi gelecekten gelip "bu çantayı sürekli işler vaziyette tutmazsan öleceksin" demediği sürece bir süre sonra bu işi devam ettirebileceğimi sanmıyorum.

Benim deprem çantam çok daha sade, ama en azından gerçek ve hep orada. Sağ kurtulursam 1 - 1,5 hafta hayatta kalmama yeteceğine inanıyorum.

2 tane powerbank'im var. Birini kullanırken diğerini çantada tutuyorum. Şarj aletini kullanmadığım zamanlar çantada tutuyorum.

Her markete çıktığımda aldığım bisküvi, noodle, ton balığı gibi gıdaları çantaya koyup, çantadakileri çıkarıp evde kullanıyorum.

Su bulunduruyorum, arada bir dışarı çıkarken yanıma alıp, dışardan dönerken yenisini alıp koyuyorum.

Mont ya da hırka falan koymuyorum içine, çünkü çantayı alıp evden çıkacak vaktim olacaksa hemen üstünde asılı duran montumu ya da mevsims göre hırkamı alabilirim. Gece pijamayla yatıyor olmama karşılık mevsime uygun bir takım eşofman ve üç boxer tutuyorum.

Düdük gibi şeyleri deprem çantanızda değil, yatak yanı komodinlerde bulundurun. Deprem çantası enkaz altında çok bir işe yaramaz. Kimin nereye düşeceği belli değil. Ben alet edavat olarak sadece çakmak, ısıtıcı jelli eldiven ve çorap bir de isviçre çakısı koydum.
  • akhenaten  (11.02.23 08:13:36) 
Aslında bu konuda yapılabilecek en güzel şey, bir adet 4 mevsim çadır edinerek bir yaz ve bir kış kampına gitmek, düşündüğünüz sürece dışarıdan hiçbir yardım almadan kendi kendinize yeterli olabilmek için neler gerektiğini yaşayarak öğrenmek.

AKUT'un kurucusu Nasuh Mahruki de arama kurtarmaya dağcılıkla başlamıştır.

Bir de şu tip bilgiler doğruysa, listeye canımızı ve elimizdekileri korumak için gerekli bir şeyler ilave edilmeli

twitter.com
  • Mirket  (11.02.23 11:12:13 ~ 11:18:06) 
@damba bazı listelerde çakmak, kibrit mevcut.

@hizirbey deprem küçük demiyoruz zaten ama müdahale edilemedi. balıkesir'de yaşıyorum. bu çantaya ihtiyacım olduğunda ortada istanbul, bursa gibi şehirler belki olmayacak. hükümetlerden bağımsız gerek nüfus yoğunluğu gerek ticaret merkezi olarak öncelik oranın olacak. balıkesir'in şu an yardım bekleyen dağ köylerinden pek farkı olacağını sanmam. demir kesme makası dediğiniz şey devasa bişey çantaya sığacak bişey değil. murç nispeten ufak ama enkazda iş görür mü bilemedim.

@orpheus lisedeyken daha ağır çantayla 10-15 km bandında gece ve gündüz intikalleri yapmışlığım var ama eşimin ve çocuğumun böyle tecrübesi yok haliyle hoş benim var ama o zamanki formumla şimdikinin arasında uçurum var. zaten açık araziye kadar yürüyebilsem yeterli. ilk yardım çantası benden ziyade kurtulmuş başka bir sağlıkçının kullanması amacıyla diye düşünmüştüm.

@akhenaten periyodik kontrol etmek gerektiğini biliyorum. inşaat mühendisi olmama rağmen evimdeki dolapları bile sabitlememiş insanım. buradaki yorumlarla birlikte adamakıllı bişey hazırlayıp evdeki önlemleri de alma derdindeyim. ortaklarımla konuşup daire sattığımız insanlara da bu çantalardan vermek gibi bi niyetim var. 3-5 kişi de olsa bi bilinç oluşturabilmek adına. bir diğer ortağımın fikri de sağlam zemini olmayan mahallelerde hiç inşaat işine girişmemek. burada gerek bu konuda hazırlannmış gerek yaşamış kişilerle fikir alışverişi yaparak hazırlamak istiyorum bu yüzden. düdük ve suyu komidinde bulundurmak gerektiğini başka yerlerde de okudum. enkaz altında kalmadıysak zaten düdük pek işime yaramaz gibi de geliyo.

@mirket ünideyken yaz kampına gitmişliğim var ama oraya 1-2 günlüğüne aşırı tedarikli gidiyoruz. afet anındaki psikolojiyle bir olmaz gibime geliyor. tek hatırladığım 2. kamptan itibaren mat da yanımıza almaya başlamıştık. ilk kampta izmirde haziran ayı olmasına rağmen sabaha karşı yerden vuran soğukla uyuyamamıştık.

ekstra olarak şu an hatay'daki teyzemlerle görüştüm. onlar da bolca kıyafet koyun diyor. kuzenin küçük oğlu kreşe gideceği için çantası hazırmış onun dışındakilerin kıyafeti yok almak için eve girmeyin diyoruz dedi. bir de teyzeoğlum ilk anda çıktıktan sonra yarı enkaz halindeki eve araba anahtarı almak için girmiş. neresinden girdiğini bile bilmiyor. araç anahtarını ekstra kopyalayıp çantaya koymak gerekir mi? aracı koyduğumuz yer gününe göre değişmekle birlikte bazen çevresinde çok yapı olmayan hatta toplanma alanı olarak belirlenmiş ufak bi yere koyuyoruz. kapalı otopark vs yok.
  • b1020  (11.02.23 16:27:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.