[]

Emlakçının ilana bunu yazması doğru mu?

Esasen yine bir "ev sahibi oturduğumuz evi satılığa çıkarıyor" sorusu.


Mart 2021'de kontrat imzalayıp taşındığımız evimizi ev sahibi satılığa çıkarıyor. Kontratta 1 yıllık yazıyor ama otomatik yenileniyor.

Ocak ayında ev sahibi evi satılığa çıkaracağını belirtti. Tamam dedik. Önce bize önerdi almak ister misiniz diye. Ama istediği fiyat 30 yıllık ev için fazla uçuk zaten.

Bu arada belirtmek gerekirse kirası bir gün bile geç yatmaz, aidat vs gibi şeyler gününde yatırılır, apartmanda kimseyle herhangi bir problemimiz yok.

Sarı sitede ilan açtı önce bireysel olarak. İlanı kaldırmışlar, emlakçıya vermişler. Emlakçı ilan açmış sarı sitede.

Ez cümle, emlakçı ilanda şöyle bir şey yazmış açıklamaya;

"*Kiracımız, evi gösterme ve satın alım işlemlerine olumsuz bir bakış açısında değildir.Evin yeni sahibi yeni evine sorunsuz bir şekilde taşınabilecek olup, yatırım için satın alım yapmak düşünülürse şu anki kiracı ile yeni kontrat yapılabilir durumdadır."

Özellikle son kısım biraz saçma, çünkü bizim halihazırda işleyen bir kontratımız var.
Bunu görüp ev sahibini arayıp böyle bir şey olmayacağını, ev satılsa bile bizim sözleşmemizin geçerli olduğunu; bizim aynı kontrat dahilinde devam edeceğimizi söyledim.

"benim emlakçım benim akrabam zaten, ona güveniyorum, yasal yolların arkasından dolaşıcak iş yapmaz. zaten ben evi satınca benle olan kontratın geçerliliği kalmayacak çünkü benim artık alakam olmayacak. evi alan kişiyle kontrat yapıcaksınız" gibi zırva şeyler söyledi. basit bir google aramasıyla bile bu işin böyle işlemediğini görebileceğini söyledim.

kem küm etti ve kapattı.

eve talip/almaya karar veren biri evi görmeye gelse, ilan açıklamasında kontrat konusunda yazanın gerçeği ifade etmediğini, yeni kontrat imzalanmayacağını ve eski kontrata göre devam edeceğini söylesem, emlakçıyla papaz olur muyum acaba? ne yapmam gerek bilemedim.

ya da almak isteyen kişiye evin sahip olduğu sorunları belirtmem bir sıkıntı çıkarır mı?
- su tesisatının eski olması ve asla tazyikli su akmaması (apartmanda yeni su tesisatı döşenmeyen tek daire bizimkisi. 30 yıllık metal borular hala.)
- ev içi kapıların ya kapanmıyor oluşu, ya da kapatmak için spesifik bir şekilde kapıyı kaldırmak ve çekmek gerektiği gibi konuları benim eve talip olan kişiye söylemem ayıp olur mu?

 
Kanuni olarak durum şu şekilde;
Evi yeni birisi aldığında, satın almayı takip eden 30 günde size ihtar çekerse 6 ay içinde evden çıkmanız gerekiyor.

Elbette mahkeme yoluyla işi uzatmak vs. gibi yollar var, ben kanunu söylüyorum.

Evi yeni satın alan kişi evi size kiraya vermek zorunda değil. Fiyattan da bağımsız bir şekilde "ben evimi Dunga'ya kiraya vermek istemiyorum" diyebiliyor.

Oturmaya devam edecek olan çoğu kiracı yeni ev sahibiyle yeni bir kontrat imzalıyor. Genelde o mahalledeki evlerin normal kirasının birazcık altında oluyor bu yeni kontrat. Yani benzer evler 10 bin liraysa 7-8 bin lira civarında oluyor.

Kolay gelsin,
  • michael_knight  (01.02.23 15:41:27) 
@michael ı düzeltmek isterim,
- yeni ev sahibi herhangi geçerli bir sebep göstermeksizin evi aldım hadi çıkın diyemez, kendisinin veya oğlu/kızı/annesi/babası vs. oturacağını ispat etmek zorunda. ihtar çekti çıkmadınız dava açacak ve geçerli sebepleri ispat ederek sizi tahliye ettirecek. ispat edemez ise mahkeme tahliyeye karar vermez.
-sizin kira sözleşmeniz aynen devam eder, yeni bir kira sözleşmesi imzalamak zorunda değilsiniz. öyle bir dünya yok. kira sözleşmeniz aynen devam eder. evi alan kişi bu kira sözleşmesini bilerek satın alıyor. bu arada yeni alan kişiye mutlaka ödediğiniz depozitoyu hatırlatın, yeni ev sahiplerini bunu eski ev sahibi ile konuşmazlar çoğunlukla.
siz bunları müstakbel alıcılara söyleseniz de söylemeseniz de durum böyle, alıcıların biraz basiretli ise araştırıp öğrenebilirler. ben olsam söylerdim.
- sizin size uyan saatlerde evi müstakbel alıcılara gösterme yükümlülüğünüz var.
  • wendyangelamoiradarling  (01.02.23 15:51:43) 
Ne kadar çok bilip bilmeden yazıp sallayan var burada şaşıyorum. Hepsi Türk borçlar kanununda yazıyor açın okuyun


.
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

a. Kiralananın el değiştirmesi
MADDE 310- Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira
sözleşmesinin tarafı olur.
Kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklıdır.
  • Mcfly  (01.02.23 15:56:35) 
Ancak, tahliye davaları için Temmuz 2022 itibariyle Sulh
Hukuk Mahkemeleri’nde minimum üç dört ay sonraya gün
verilmektedir. Tahliye davaları Ankara ve İstanbul gibi
yoğun adliyelerde ortalama 1-1.5 yılı bulabilmektedir. Dava
devam ederken kiracılar yasal oranlarla kira artışı yaparak
taşınmazda oturmaya devam edebilirler.
  • ShadowOfMoon  (01.02.23 16:06:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.