[]

Sosyal olmadığım için kariyer yap(a)mıyorum

Bildiğiniz gibi ülkemizde kariyer basamaklarını tırmanmak için işini düzgün yapmak değil network(torpil) gerekiyor. Ben de insan ilişkilerinde böyle esnek biri olamadığım için misal bölüm yemeğine bile gitmek istemediğim için ne kadar çabalaraam çabalayayım yükselemeyeceğimi düşünüyorum. Durum buyken neden çalışayım ki diyorum pandemiden beri sessiz istifa dedikleri şekilde çalışıyorum. En son uyarı aldım performansın düşük diye ama ofisteki hatta işyerindeki herkesin tek derdi çay kahva içip laklak yapmak. Ne önerirsiniz yurt dışına mı gideyim bölüm mü değiştireyim? İs degistisem bu kadar kazanamam. Bölüm değiştirsem kaypak bir müdür olursa yine işten soğurum. Yurt dışı da riskli açıkçası hiçbir ülkede çalışmadım daha önce amerikada işini yapana hakkettiği verilir deniyor da sanmıyorum her ülkede vardır bence bu torpil işleri. Asosyal ama işini düzgün yapan birine ne önerirsiniz kariyeri konusunda?




 
Eksikliğinizin nerede olduğunu düşünüyorsanız o kısmınızı geliştirmenizi öneririm.

Çalışmanın en önemsiz, en kolay halledilen kısmı iş yapmaktır. Onu herkes iyi-kötü bir şekilde yapıyor.
Sosyal olmanın, etrafa iyi enerji yaymanın bu kadar kötü bir şey olduğu, düşmanınız olduğu fikrinden de uzaklaşmaya çalışın bence.

Buna torpil olarak da bakmayın. Siz bir yönetici olsanız her sabah gülümseyen ve %70 kapasitede olan insanla mı çalışmak isterseniz yoksa her gün kötü sözler söyleyen ve insanları kıran %90 kapasitede insanla mı? Ben her seferinde gülümseyen insanı tercih ederim.

İş değiştirmeyin, kendinizi değiştirin. İşi değiştirseniz de yaklaşık olarak aynı sorunla karşılaşacağınızı tahmin ediyorum.


Bazen şu soruya cevap arıyorum "İnsanla uğraşılmayan bir iş var mı?" Henüz böyle bir iş bulamadım.
CERN'de deney yapan bilim insanları geliyor aklıma ama o CERN'deki görevi kapana kadar kaç kişiye dalkavukluk yapmaları gerektiğini hayal edince onun da böyle bir iş olmadığını görüyorum.
İnsanlarla uğraşılmayan bir iş yok o yüzden insanlarla iletişim kalitenizi arttırmaya bakın.
  • michael_knight  (30.01.23 10:08:03) 
Her ülkede böyle, en azından gördüğüm ve duyduğum.
Ben Fransa'da top 3 fmcg firmalarından birinde çalıştım, kariyer anlatılırken önemli olaylardan biri olarak exposure denildi eğitimde.

Ben hayatımda is yapmak yeter başka hiçbir şeye gerek yok denilen yer duymadım, farklı ülkeler dahil.

Asosyal birine subject matter expert olmasını öneririm. Çünkü müdürlük vs kişinin asosyal/hiç kimseyle muhabbeti olmayan birisi olmasını kaldiramaz
  • logisticsmanager  (30.01.23 10:09:42) 
kariyer yapamayacaksin o zaman....bazi isler var, sosyal olup olmadigina bakmaz, tek basina halledebilirsin ancak isin boyle bi tanimi yoksa mecbursun sosyal olmaya...yani baska bir alternatif yok, yoksa hep asagi pozisyonlarda kalirsin. yurtdisi da boyle, farketmez....

bu arada isimi duzgun yapiyorum diyorsun obur taraftan da sessiz istifa uyguluyorum diyorsun. isini iyi uygulayan biri bunu yapmazdi, onu da soyleyeyim. is kosullari isine geliyorsa elinden geldigince calisirsin, gelmiyorsa istifa edersin
  • monicapp  (30.01.23 11:04:09) 
Kariyer basamakları için hem işini düzgün yapacaksın hem de iş çevrendeki ağı sağlam tutacaksın. Bu bildik anlamda torpil değil. O işi eli yüzü düzgün yapan adam sayısı sandığınızdan daha çok. Özellikle bir yöneticinin sorun çözme becerisi onu yönetici yapıyor. Kimlerle konuşması gerektiğini, nasıl konuşması gerektiğini bilecek. Karşılıklı birbirlerini kollamakla ilgili alışverişi yapabilecek. Bunlar sandığınız gibi kötü şeyler değil. Bunu yapan kişiden daha iyi bir mühendis (örnek veriyorum) olabilirsiniz ama bu özellikleriniz sizi ancak çalışan düzeyinde destekler. Yönetici olmak istiyorsanız sosyal yeteneklerinizi muhakkak geliştirmelisiniz. Bir de iyi bir mühendisi bile bir süre sonra pahalı kalacağı için yönetici yapamıyorlarsa tutmuyor firmalar, aklınızda olsun.


  • SiyamkedisiZorro  (30.01.23 11:07:00) 
alanınız önemli. mühendislikteyseniz, işinizde iyiyseniz, çok yükselemeseniz bile aranan eleman olursunuz.


  • vizivozo  (30.01.23 11:11:28) 
kendini zorla. insan değişebilir. sosyal olmaya çalış, hemen ilk denemende olmayınca küsme. zorlayabildiğin kadar zorla. asosyallik tercih diye düşünüyorum. insan sosyal bir varlık ve sosyalleşmek, toplum içinde ne diyeceğini bilmek, bir insanı nasıl dinleyeceğin, nasıl konuşacağın, bunlar öğrenilebilir. bahane bulma.

son kararım asosyal olacağım diyorsan kariyerinde ilerleyemezsin. uzman olarak devam edeceğin bir işin olsun. şu anki işini çok iyi yap. beklentini de öldürürsen, mis gibi asosyal asosyal bir hayat sürersin.
  • gabe h coud  (30.01.23 11:28:49) 
network ile torpil'in bir alakasi yok. tanimadiginiz insan ile nasil is yapacaksiniz, network bunu saglayan bir sey. torpil bambaska bir sey.
michael_knight cok guzel yazmis, kendinizi degistirmedikten sonra bir sonraki is yerinde de ayni sorunlarla karsilasirsiniz ve bunun nedeni kotu bir insan olmaniz falan degil, sadece yazdiklarinizdan bile, sosyal iliskileri kuvvetli ya da ofiste zaman zaman keyifli vakit geciren insanlara karsi ne kadar negatif inanc beslediginiz goruluyor. Sosyal olmak, daha iyi iletisim kurabilmek gelistirilen bir ozellik, dolayisiylsa caresiz degilsiniz. Herkes sosyal olmak zorunda degil ama ozellikle size bunu yazmamin nedeni, sanki siz sosyal olmayi sevmediginiz icin degil de iletisimi kuvvetli biri olmadiginiz icin ve bu negatif inanislar yuzunden zorluk yasiyorsunuz gibi geldi. sorunuzda o kadar cok kisitlayici ve negatif inanc var ki.
Kendinize sosyal olmak icin izin mi vermiyorsunuz? network yapan insanlarin, ofiste zaman zaman keyifli vakit geciren insanlarin hep torpilli oldugu/olacagi inanci nereden geliyor? bu inanci ilk nerede edindiniz? ailenizde yukselen kisilerin hep torpilli oldugu ya da sosyal yonu kuvvetli kisiler oldugunu siklikla duydunuz mu? sosyal olabilen kisileri kiskaniyor musunuz? eger kiskaniyorsaniz unutmayin ki kiskanclik aslinda icinizde, sizde de olan ama desteklemediginiz ve reddettiginiz bir ozelliginizi baskasinda gordugunuz icindir. Dolayisiyla siz de iletisimi kuvvetli, sosyal biri olabileceginizi mi reddediyorsunuz? ailenizde bu tur insanlarin kotu olduguna dair bir inanisla mi buyudunuz?
  • kassiopeia  (30.01.23 11:30:47) 
ama sosyal olmak hayatın her alanında gerekli. iş hayatında yükselmeden kız tavlamaya, eğlenceli vakit geçirmeden, depresyondan korunmaya, mutlu olmaya kadar.

sosyal beceriler de diğer beceriler gibi zaman içinde kullanılmadıkça körelebiliyor. en azından bu becerilerin körelmeeyeceği ölçüde sosyal olabilirsiniz. small talk yapma becerisi örneğin çok kritik bir sosyal beceridir.
  • nickini degistiren yazar  (30.01.23 12:21:34) 
"Asosyal ama işini düzgün yapan birine ne önerirsiniz kariyeri konusunda?"
çılgın bilim adamı olup dünyayı ele geçirebilirsin.

network'e torpil, müdüre kaypak vs. dedikten sonra pek bişi yapamazsın. işini iyi yapan ve hak ettiği halde tanıdığının tavsiyesi ile işe girmiş biri senin gözünde her zaman torpilli olacak, şirketin varlığını önemseyen müdür her zaman senin için kaypak olacak. bu fikirler senin davranışlarını etkileyecek ve dolayısı ile keyfin kaçacak işini yapmak istemeyeceksin.


fikir ve düşüncelerini değiştirmen lazım, düşüncelerin davranışlarını, davranışların ise düşüncelerini etkiler. bu ikisini parça parça değiştirmen lazım.

fikir ve düşüncelerini değiştiriyor olman karakterini de değiştiriyor olduğun anlamına gelmiyor. ikisi farklı şeyler.

eğer birileri için birileri ile beraver çalışıyorsan sosyal olman gerekiyor, bu bir grup içerisinde olmanın ana kuralı.

sosyal olman demek de sürekli olarak iletişimde kalacaksın, sürekli beraber vakit geçireceksin demek değil.

ya sosyal yönlerini geliştireceksin yada tek başına çalışacağın bir iş bulacaksın, e-ticaret mi yaparsın, tekel bayiisimi açarsın o sana kalmış.

muhabbet etmeyi çözdüğünde bu sorunlarının tamamı ortadan yok olacak.
  • selam  (30.01.23 12:56:17) 
Kariyerde ilerlemek derken yöneticilikten mi bahsediyorsunuz bilmiyorum ama insan ilişkilerinde iyi olmazsanız iyi bir yönetici de olamazsınız ki zaten. Bütün işiniz insan olacak o durumda.


  • peki madem  (30.01.23 14:10:46 ~ 14:12:54) 
Yapamadıklarınızı içselleştirmiş durumdasınız ve asla değişemeyeceğinizi düşünüyorsunuz. Bunun etkisi olarak da yapabilen kişileri küçümseme eğilimi geliştirip objektif bakışınızı kaybetmişsiniz.

Yukarıda yorum yapan kişiler ve ben sizin düşmanınız değiliz, sadece kendimizi çok zorlayarak da olsa değişebileceğimizi gördük ve bu yüzden size de değişebileceğinizi söylüyoruz. Kolay olacağını, basit bir denemeyle yapabileceğinizi söylemiyoruz ama bunu yapabilirsiniz. Terapiye gitmeyi hiç düşündünüz mü? Çok çok faydalı olabilir sizin için.
  • montreal  (30.01.23 14:27:24) 
size tarkan'dan gelsin, yalnız taştan duvar olmaz

şaka bir yana, kassiopeia, selam ve edmond honda +1

sizin özellikle iş yeri dinamiklerine ilişkin bakış açınızı gözden geçirmenizde fayda var. insanlar robot değil, tabii ki sosyallik ihtiyaçlarını karşılayacaklar. işyerindeki "herkesin" tek derdi çay kahve içip laklak yapmak? herkesin? çok bilenmişsiniz siz çalıştığınız yere. herkes laklakçı bir siz mi çalışıyorsunuz? o zaman şirket nasıl yürüyor? inanın o sosyallik, o kahve arasındaki bazı muhabbetler falan olmasa bazı işler yürümez bile bazen. demiyoruz ki herkes işini bıraksın kahve içsin, fal baksın, dedikodu yapsın. ama bırakın insanlar hem iş yapsın hem sosyalleşsin.

hepimizin işyerinde işini iyi yapan/yapmayan sosyal insanlar, işini iyi yapan/yapmayan asosyal insanlar, işini iyi yapmadığı halde torpille (network ile değil, ikisi bambaşka şeyler) tepeden inme orada olan insanlar, networkle kendini kanıtlayarak gelmiş olanlar ve inanmazsınız bir çeşit torpil ile gelmiş ama işini çok iyi yapan insanlar da oluyor. işinize odaklanın ve geliştirin kendinizi her zaman tabii ama sosyallik ile ilgili algılarınızı da biraz değiştirebilirsiniz.

bir de şu torpil-network ayrımı yapın yahu. torpil hatırlı bir insan olduğunuz ya da biri orada olmanızı istediği için, çoğu zaman o işe uygun olmasanız da oraya yerleştirimenizdir (babanız patrondur, dayınız şirketin hissedarıdır, kuzeniniz müdürle kankadır, her neyse işte). network ise çalışırken kendi alanınızla ilgili iş yaparken tanıştığınız, belki beraber iş yaptığınız, alanınızla ilgili fikir alışverişinde olduğunuz, toplantılarda bir araya geldiğiniz ya da sadece ortak paydada buluştuğunuz için biriktirdiğiniz insanlardır. bu insanlar aracılığıyla yeni insanlarla tanışabilirsiniz. sizi tanıdıkları için size bazı iş imkanları bulabilirler ya da bir işe aday gösterip yerleştirebilirler çünkü o işi yapabileceğinizi yani yetkinliğinizi biliyorlardır. network torpil değildir, sizin emeğinizle oluşturduğunuz bir şeydir.

network'ü şuradan eleştirebilirsiniz, dersiniz ki insanlar kendilerini çok güzel anlatıp "pazarlayabiliyorlar", ortam yapabiliyorlar ama bende o beceri yok, ya da bunu yapmayı sevmiyorum, o başka bir konu. hala torpil değildir burada olan.

velhasıl "herkes kötü, bir ben iyi" kafasından çıkmanızda fayda var. kendi iyi olduğunuz yönlerinize odaklanın, önyargılarınızdan da biraz arının bence.
  • nimberjack  (30.01.23 15:44:59) 
hocam bu insan dogasi ile ilgili bir sey. dunyanin her yerinde boyle.

yazilim, muhendislik gibi teknik islerde basarili olunur boyle karakterle.
  • antikadimag  (30.01.23 20:07:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.