[]

Tüketici mahkemesi ön inceleme duruşması

Bir öncekine katılmadım sebepsiz. Davalı vekili de katılmadı. Dava düştü ya da adına ne deniyorsa ondan oldu. Şimdi ben gitmesem ama yokluğumda görülmesini talep etsem dava devam eder mi?




 
Davanızı takip etmesi için bir avukat tutabilir sorunu kökten çözebilirsiniz.


  • apocalipy  (20.01.23 20:06:17) 
Bu hiç aklıma gelmemişti. Süper fikir.


  • nano mercy  (20.01.23 20:21:18) 
önceki duruşmaya gitmediğiniz için müracaata bırakıldıktan sonra dilekçe vererek yeniden işleme aldırdığınızı anlıyorum.

yarın mazeretsiz olarak gitmezseniz bu sefer davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. yaptığınız masraflar size yükletilir, karşı tarafın avukatı varsa ona vekalet ücreti ödemek durumunda kalırsınız.

yarınki duruşmaya giderseniz yokluğunuzda görülmesini talep edemezsiniz, ancak gelecek duruşmadan önce mazeret dilekçesi sunarak hakimin de uygun görmesi halinde yalnızca o duruşma için dava yokluğunuzda devam eder, bir sonraki duruşmada yine mazeret sunmanız gerekir ama hakim mazereti reddedebilir.

kamu düzenini ilgilendiren davalar haricinde yargılamanın davacının yokluğunda
kendiliğinden yürümesi söz konusu değildir.
  • hidskjalf  (20.01.23 20:59:25) 
@hidskjalf, teşekkürler. Şurayı anlamadım. "yarınki duruşmaya giderseniz yokluğunuzda görülmesini talep edemezsiniz, "

Duruşma yarın değil. Benim ikamet ettiğim ilçe (buyuksehir) değişti. Ben aslında hiç gitmek de istemiyorum. Tüm belgeler vs var zaten dava ve cevaba cevap dilekçesinde. Davalı da gitmemiş mazaretsiz ilk ön inceleme duruşmasına. Bir çözümü yok mudur?
  • nano mercy  (20.01.23 21:29:29) 
a pardon ben günleri karıştırdım, yarın duruşma var diye okudum ama zaten yarın cumartesiymiş, kusura bakmayın kafam meşgul biraz.

öncelikle tüketici mahkemesinde basit yargılama usulü uygulandığından cevaba cevap dilekçeniz sıradan bir beyan dilekçesi şeklinde değerlendirilecektir.

söylediğim gibi kamu düzenine ilişkin bir dava olmadıktan sonra mahkemenin kendiliğinden inceleme yapması gibi bir usul yok maalesef. davacı davasını takip etmekle yükümlü. eğer dava sonuçlanıncaya kadar herhangi bir duruşmaya siz veya avukatınız katılmazsanız üç olasılık var:
1- karşı taraf yine gelmezse mahkeme, dosya ikinci kez takipsiz bırakıldığı için davanın açılmamış sayılmasına karar verecektir.
2- karşı taraf gelirse ve "davacının takip ettiği davayı takip etmiyoruz" derse yine ikinci kez takipsiz bırakıldığı için davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
3- karşı taraf siz gitmemenize rağmen davayı takip ederse yargılama ancak o zaman yokluğunuzda yürütülür. ancak çok istisnai durumlar haricinde hiçbir davalı kendisine karşı açılan davayı takip etmeyecektir.

duruşmalara gitmek istemezseniz söylediğim gibi her duruşma tarihinden önce o gün o saatte müsait olmadığınıza ilişkin -mümkünse belge sunarak (örneğin uçak bileti, hastane raporu vb.)- mazeret dilekçesi vermek zorundasınız. hakim mazeretinizin samimi olduğuna kanaat getirirse sorun olmaz, kendi eksik gördüğü yerleri tamamlayarak sonuca ulaştırır. ancak mazeretinizi samimi bulmazsa mazeretinizi reddedip yine davanın açılmamış sayılmasına karar verebilir.

mazeret dilekçenizi e-imzanız varsa uyap üzerinden, yoksa davanın görüldüğü tüketici mahkemesine gönderilmek üzere şimdi bulunduğunuz yer tüketici mahkemesine (yoksa asliye hukuk mahkemesine) teslim edebilirsiniz.
  • hidskjalf  (20.01.23 22:05:52 ~ 22:06:57) 
takip etmek zorundasınız. kendiniz veya avukat ile. katılmama talebinizi de anlamadım. hem bir hak talep ediyorsunuz hem de takip etmek istemiyorsunuz.


  • paintov  (20.01.23 23:04:28) 
@paintov, sizi duyan da zannedecek Amerikan filmlerindeki gibi duruşma oluyor. Takip etmek ayrı, 60km yol gidip, geri gelip duruşmaya katılmak ayrı. Duruşma süresince zaten çok fazla bir şey olabileceğini düşünmüyorum. Konuyla ilgili onlarca yargıtay kararı var zaten.


  • nano mercy  (20.01.23 23:42:27) 
Haklısınız duruşmada pek bir şey olmuyor ama ön inceleme duruşması önemli, en azından ona katılmanız gerekir. Yerine ve mahkemesine göre mazeret dilekçesi gönderen kişiler aynı zamanda "yokluğumda ön inceleme duruşması yapılmasını talep ederim" diyebiliyor, mahkeme de kabul edebiliyor. Ama bunun garantisi yok riskli biraz o yüzden ön incelemeye katılmanızı tavsiye ederim. Gidip hâkimin sorduğu sorulara kısaca cevap verirsiniz. Daha sonrası için hakime "uzak mesafeden geliyorum, sonraki duruşmalar için mazeret göndersem olur mu? Dosyayı uyaptan takip ederim" derseniz hakim büyük ihtimalle"sorun olmaz" diyecektir. Dosya karara çıkacağı zaman da duruşmaya katılmanız gerekir. Karar duruşması için de mazeret gösterip yokluğumda karar verilsin diyenler oluyor, bazı hakimler de kabul edip yokluğunda karar veriyor. Bazıları da olmaz illaki karar duruşmasında hazır olacaksın diyor. Bu biraz yoruma açık bir konu.

Bahsettiğim şekilde şansınız varsa hiç gitmeden davayı tamamlarsınız. Şansınız az ise bir ön inceleme bir de karar duruşması olmak üzere iki duruşma ile davayı tamamlarsınız.

Tabi mazeret dilekçeleri baştan savma olmasın, gerekçeli olsun.
  • bhhs  (21.01.23 00:18:13) 
yani zaten her şeyi biliyor görünüyorsunuz. verin dilekçenizi gitmeyin devam edebilir de etmeyebilir de. hakimine göre değişir.


  • eli peynir ekmekli  (21.01.23 00:39:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.