[]

Sosyal medya ve oyunlar sizce insanları bağımlı haline mi getirdi?

Etrafımda 3-4 saatten aşağı sosyal medyayı kullanan yok. 10 yaşında öğrencilerimin bazıları tatil günü 10 saat kullandıklarını söylüyor.

Genel anlamda iş harici zamanlarda sabah uyanınca, tuvalette, arkadaş sohbetlerinde, yatmadan önce sanki bir rutin haline geldi.

Kendi kullanımım desem part time çalıştığım için özellikle stresli zamanlarımda sosyal medyada günde 5 saatin altına düşmüyor.

Özet olarak sosyal medya ve oyunlar sizce bizi birer ekran kaydırma, yeni şeyler görme adına bağımlı mı yaptı?

 
Elbette.

Kafede, vapurda, ofislerde evlerde herkes kafasını telefona gömmüş durumda. Özellikle reels, tiktok gibi kısa videoların hazzı tetiklediği ile ilgili bir şeyler okumuştum. Bir de sürekli "harika" hayatlar gördüğün için boşa çalışıyoruz yaşıyoruz hissi özellikle gençlerde hasıl oluyor ve depresyona sürüklüyor insanları bu durum.

Örnek bir çalışma bırakayım: sites.brown.edu

Benzer bir sürü makale var yukarıdakine benzer.

Sadece bu da değil her şey kısa ve tüketilir, en çok bir dk olsun istiyorsun bir yerden sonra. Özellikle son bir iki senede ben de bunları çok tükettiğim için eskiden 2.5-3 saatlik filmleri çerez gibi izlerken şimdi sıradan 100 dk filmi bile izlerken telefonu elime alıyorum sıkılıyorum.

Ekran süremi azaltmaya çalışıyorum ama tamamen kapatamadım henüz. Ana ekrandan kısayolları sildim, böyle olunca biraz daha az kullandığımı fark ettim bu arada.
  • chicha_v2  (17.01.23 10:22:27 ~ 10:23:18) 
herkesi degil, boslukta sallanan, kolay manipule olanlari -ki nufusun yuzde 90'dan fazlasi ediyor. insanlari bagimli yapti. neyi, neden yaptigini bilen farkindaligi yuksek insanlar o cukura dusmuyor. sosyal medyayi sadece ilgi duydugum alanlardaki ilginc fikirleri aramak icin kullaniyorum. kim ne yapmis diye bakmak bile bi yerden sonra ulan ben onun katbekatini yaptim paylasayim moduna sokuyor ki bu da hastalikli bir dusunce bence.


  • buenosdias  (17.01.23 10:24:33) 
Sil kurtul. Her türlü bağımlılık kaygı verir durduk yere


  • hasmetizm 2046  (17.01.23 10:33:44) 
sosyal medya kullanan personelle kullanmayan veya kısıtlı kullanan personel arasında çok bariz bir algı, farkındalık, dikkat ve verim farkı var. sosyal medya kullanan personel kesinlikle çok çok geriden geliyor. bence hem bağımlı yaptı hem de bir çeşit doğal seleksiyon sağlıyor iş, okul ve özel hayatta.

buenosdias ve hasmetizm + 1
  • Phoebe  (17.01.23 11:25:18) 
Evet. Konuyla ilgili tavsiye edebileceğim kitaplar.

www.dr.com.tr

www.dr.com.tr
  • internet explorer  (17.01.23 11:58:01) 
Yaptıı,

Zaten en fazla bağımlılık yapacak yaratacak arayüzleri vs araştırıp buluyorlar.
Beyindeki ödül mekanızmasını en çok nasıl tetiklerler, bunu araştırıyorlar.
Eğer boş bi dönemden geçip biraz vakit geçirdiysen, sonrası zaten bağımlılık hayatı.
Bırakmakta öyle kolay değil, uyuşturucu bağımlıları gibi yoksunluk belirtileri gösteriyor insan.
Dopamin bağımlısı olduk çıktık yani. Fiziksel bir bağımlılık hali bu. Bu hormona bağımlı olduk.
  • zimbirik  (17.01.23 14:55:45) 
Geçen sene bi oyun şirketine dışarıdan bi iş yaptım. Yaptığım iş de şu:

Adamın telefonda / oyunda yaptığı bütün hareketler (aklına ne gelirse, nereye tıkladı, ekrana ne kadar baktı, hangi saatlerde oynuyor vs. vs.) zaten oyun şirketi tarafından sunucularda kaydediliyor. Ben de bu veriyle adamın oyundan ne zaman sıkılacağını tahmin edip, sıkılmadan biraz öncesinde ona göre bir "bonus" veren programı yazdım.

Bu bonus oyun içi para / can vs. bişey olabilir. Bölümü geçemiyorsa bölümü kolaylaştırabiliyor olabilir, adam kaptırmış gidiyorsa oyun hemen bitmesin diye karşısına random zorluk çıkarma olabilir. Adam "para harcayacak" biriyse harcayacağı parayı maksimize edecek şeyler de olabilir, değilse reklam izletmeye yönelik de olabilir.

Bunun gibi yüzlerce özellik var ve bunların hepsi kişiye özel, yani normal birinin oyun oynarken bunları "farketme" ihtimali bile yok. Zaten her şey 1-2 saniye içinde, anlık olup bitiyor.

İşin kötüsü bunu test ettik ve baya baya da çalışıyor yani. Aynı adam X oyununu sıkılıp bırakmış geçen sene, bu sene benzer bi oyunda algoritmanın kucağına oturduğu için aylardır oynuyor, şirkete de yüzlerce dolar kazandırmış.

Ki bu dandik bi oyun şirketinde, benim tek başıma yaptığım iş. Koca instagram'ın twitter'ın tiktok'un falan neler yaptığı sen düşün.

Baya bilinçli olarak bağımlı hale gelelim diye uğraşıyorlar zaten. Aklı olan sosyal medyaya bulaşmaz :)
  • plutongezegendegilmi  (17.01.23 15:01:40) 
Gacha oyunları kumar gibi bağımlılık yapıyor gördüğüm kadarıyla. İnsanlar inanılmaz borçlara giriyorlar.


  • peki madem  (17.01.23 15:04:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.