[]

Akademisyen olmak ya da olmamak

Selam arkadaşlar elimizde biri var
- Mezun olduğu okul ve (lisans)ortalaması hayranlık uyandırıcı değil. (YL yaptığı okul en iyi değil ama iyi denebilir, YL ortalaması güzel)
- Ortalaması düşük olduğu için ales ve yds puanlarını yükseltmiş
- İngilizcesi çok iyi
- Umut vaat eden bir araştırmacı
- Mesleki bilgisi hakkında yorum yapamıyoruz fakat bir ödülü yok
- Girişken biri değil pek
- Çok rekabetçi bir alanda o nedenle mezun olunan okul, alınan ödüller gibi niteliklere önem veriliyor
- Özgeçmişinde boşluklar var, mesleki deneyimi yok stajlar dışında
- Şu ana kadar 5 tane araştırma görevliliği sınavına girmiş ve kazanamamış, birinde ikinci yedekti yalnızca. Bu sınavlardan biri kendi okulundaydı, hocalar onu tanıdığı halde sınavı kazanamadı. Sınavdan ihtimal vermediği kadar düşük bir puan almış, bu nedenle sınavdan biraz bağımsız olarak başka kişilerin tercih edildiğini düşünüyor.

Şimdi bu arkadaş şartları zorlamaya devam etsin mi sizce? İtü ve Odtü gibi okullar yeterince akademisyen üretiyor gibi görünüyor. Yukardaki eksilerden birini değiştirmediği sürece bu iş olmayacak ve vakti de kalmamış. Çevresindekiler biraz daha zorlaması gerektiğini düşünüyor. 28 yaşından sonra iş hayatına atılmayı deneyebilir ya da bambaşka şeyler yapmayı.

Bu arada insanlarla bir arada olmayı seviyor ve öyle bir lüksü varsa masa başı iş yapmak istemiyor. Şartlar mükemmel olsa pratikle teorinin birlikte çalıştığı deneysel yapım teknikleri gibi alanlarda çalışmak isterdi. Ama sanki bunlar nerelerde yapılıyor gibi soruları araştıracak vizyona da sahip değil.

Ayrıca belli sebeplerden Türkiye'de kalması pek ideal değil. Belki biraz iş tecrübesi kazanıp para biriktiri yurtdışı için başvurular yapabilir, iş hayatına atılma düşüncesi buradan geliyor. Ya da para biriktirip doktorayı yurt dışında yapmayı hedefleyebilir. Şu an arka planda kendi alanında içerik üretmeyle ilgili bir işe başvurmayı düşünüyor.

Ne yapsın bu arkadaş kafası çook karışık?

 
Ortalaması düşükse arş gör liyakatiyle olması zor. Artık 3.7 üstü ortalamalar iyi kabul ediliyor.

Bir okulda eğtimini tamamlayıp sonra kadrosunu arar. Ama sonra işsiz kalan da çok. Hali hazırda kadrosuz doktoralı çok kişi vardır.
  • scholar  (05.01.23 14:19:00) 
Zaman kaybetmeden iş hayatına başla. Üniversite ortamı berbat, gerçeklikten kopuk.


  • dissendium  (05.01.23 14:58:23) 
Yurtdisinda akademik/arastirma pozisyonlara baksin.

gerekirse arastirmaci olarak baslayip PhD ye devam eder, oradan da akademik kadroya gecer isterse.

Sektor/meslek belli olmadigi icin sahada calisma vs konusunda birsey soylemek zor

Jobs .Ac . Uk den ilanlara baksin
  • parcxerox  (05.01.23 17:03:23) 
@scholar @dissendium @parcxerox çok teşekkür ederim. Bölüm mimarlık.


  • curious mind  (05.01.23 18:02:15) 
ozel sektorden devam, arkadasa akademiyi bosver diye birsuru sinyal verilmis zaten. Ortalamasi dusuk adamin akademide pek sansi yok.

yurtdisinda akademiden yurumek de hic kolay degil, uyarayim. oyle bir phd patlatirim, ardindan post-doc sonrasi sak diye kadro cikar diye bir durum yok, 40 yasina gelip hala kadro bekleyen arkadaslarim var.

ovv bir de mimar..bol sans diliyorum kendisine, zor sektor.
  • cooperr  (05.01.23 19:48:47 ~ 19:51:18) 
Valla cok istiyorsa sinavlara vs girmeye devam etsin hobi olarak ancak bence o esnada bir is bulup calissin. Sadece arastirma gorevliligine odaklanip calismadan devam etmesi iyi degil.

Bunun disinda bir de su var, arastirma gorevlisi olsa bile gelecekle ilgili sikintisi olmaya devam edecek ve arastirma gorevliliginin de dogru duzgun bir gorev tanimi olmadigi icin cok sacma sapan gorevler yapmak zorunda da kalabilir.

Kisacasi bence de bir an once bir is bulmaya odaklansin.
  • j r r tolkien hayrani  (05.01.23 20:17:55) 
Bence sektörde iş yapan sağlam bir mimar olmaya baksın. Akademide eski tat yok. Paralar kuş oldu. Yurtdışı da kucağını açmış beklemiyor. Çok iyi ALES yapacağına güvenirse yurtdışı lisansüstü meb ylsy bursunu denesin. Dönüşte zorunlu hizmet falan derken akademide bir 8-10 sene geçirebilir. Ben de illa ars gör olmak istiyorsa bu işi kovalarken iş tecrübesi edinmesinden yanayım


  • rosencruz  (06.01.23 00:32:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.