[]

ispanyolca öğrenmek

hayatımda ne zaman bir çukurdan çıkmaya, tekrar insan olmaya çalışsam dil öğrenme hevesine girerim. yine öyle bir süreçteyim. ispanyolcayla ilgili sorularım,

1) iyi düzeyde ingilizce, orta/orta-üstü rusça (kelime ve pratiğim zayıf aslında ama gramerim sağlamdır ki genel olarak gramer çalışmayı severim) bilen birisi için çok karmaşık, tuhaf, zor gelir mi? bu dillerle benzerlik taşıyan, görece rahat etmemi sağlayacak "artı puan"lar söz konusu mu?

2) zamanında heves ettiğimde pandemiye denk gelmişti, tömer'in yüz yüze sınıfı yoktu. şu an yüz yüze dil eğitimi veriyorlar mı, bilen var mı? ankara için soruyorum. varsa kursa gitmek isterim aslında.

3) kurs dışında önerebileceğiniz, memnun kaldığınız internet kaynağı var mı? türkçe veya ingilizce anlatımlı olabilir ama daha kapsamlı olacağını düşündüğüm için ingilizceye öncelik veriyorum. pdf formatında direkt kitap olabilir gramer için ama genel olarak dil öğreniminde katkı sağlayabilecek her türlü materyale açığım.

4) subjuntivo gerçekten anlatıldığı kadar korkunç bir konu mu? rusçada mesela aynı şey padej (ismin halleri) için geçerli... evet farklı bir konsept, dilde ustalaşmayı çok zorlaştırıyor ama dilin en temel yapı taşlarından biri. çoğunlukla da kuralı var. yani bi' kere alışınca konuyu zaten %80 oranında anlamış oluyorsun. bu da öyle mi ("zor ama anlaşılabilir") yoksa "ispanyollar bile bilmiyo ne olduğunu" türünde bir melanet mi?

5) onun dışında yeni başlayan biri için her türlü tavsiye, sevgi, şefkat vs. alırım varsa elinizde.

 
İngilizce bilmeniz size zaten avantaj sağlıyor. Ortak kelimeler çok fazla. Duolingo'da günlük 15-20 dk ayırmanız bile 6 ayda sizi temel seviyeye getirecektir. Spanishdict'te grammer konu anlatımı ve örnekleri epey iyi. Günlük ispanyolca gazeteleri açıp, çeviremediğiniz yerlerde translate uygulamalarından destek alırsınız. Anlattıklarınıza bakılırsa dil öğrenme konusuna yatkınsınız zaten.

İspanyolca'yı çözdüm diyemem, halen öğrenme aşamasındayım. Bir yılın sonunda meraktan Portekizce, Fransızca, İtalyanca benzerliklerine bakmaya başladım. Yeni dilleri öğrenmeye kapı açması açısından da keyifli bir dil.

www.duolingo.com
www.spanishdict.com
elpais.com
www.elmundo.es
  • zihua  (04.01.23 10:42:13) 
duolingo ve mondly ingilizce → ispanyolca olarak gayet başarılı.


  • entropik  (04.01.23 11:18:22) 
1. İspanyolca, bir Roman dili olduğu ve hem İngilizce hem de Rusça ile kelime bilgisi ve dilbilgisi açısından birçok benzerlik paylaştığı için İngilizce ve Rusça konuşanlar için öğrenmesi nispeten kolay bir dil olabilir. Size tanıdık gelebilecek gramer özelliklerinden bazıları fiil çekimleri, isim cinsiyeti ve edatların kullanımıdır. Bununla birlikte, İspanyolca'da İngilizce ve Rusça konuşanlar için zorlayıcı olabilecek, dilek kipinin kullanımı ve aynı zamanı ifade etmek için farklı fiil formlarının kullanımı gibi bazı gramer özellikleri de vardır.

2. Tömer'in mevcut teklifleri hakkında bilgi sahibi değilim, ancak web sitelerinde veya doğrudan onlarla iletişime geçerek yüz yüze dil kursları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

3. İspanyolca öğrenmek için web siteleri, uygulamalar ve çevrimiçi kurslar da dahil olmak üzere birçok internet kaynağı mevcuttur. Bazı popüler seçenekler arasında Duolingo, Babbel ve Rosetta Stone bulunmaktadır. Ayrıca İspanyolca öğrenmek için hem basılı hem de dijital formatlarda çok çeşitli kitaplar ve diğer materyaller bulabilirsiniz.

4. Dilek kipi İspanyolca öğrenenler için zorlayıcı olabilir, çünkü çeşitli şüphe, belirsizlik ve öznellik tonlarını ifade etmek için kullanılır. Bununla birlikte, pratik ve maruz kalma ile dilek kipini kullanma konusunda yetkin olmak mümkündür. Tüm biçimlerine ve çekimlerine hakim olmaya çalışmadan önce dilek kipinin bağlamını ve kullanımını anlamaya odaklanmak faydalı olabilir.

5. İspanyolca öğrenmeye yeni başlayanlar için bazı ipuçları arasında temel kelime bilgisi ve dilbilgisi ile başlamak, konuşmalar ve kayıtlar aracılığıyla dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmek ve müzik, film ve televizyon şovları gibi kaynaklar aracılığıyla kendinizi mümkün olduğunca dilin içine sokmak yer alır. Ulaşılabilir hedefler belirlemek ve çalışmalarınızda tutarlı olmak da yararlıdır. Zorluklarla karşılaşırsanız cesaretiniz kırılmasın - yeni bir dil öğrenmek zaman ve çaba gerektirir, ancak ödülleri buna değer.

Kendi tecrübem: Bir yıl sadece Duolingo kullandım, 4. ayda orta seviyede akıcı bir şekilde cümleler kuruyordum. Üniversiteye başladığım yıl konuşurken video çektim hatta, YouTuber olmayan birine göre çok izlendi ve harika yorumlar aldım :) Sonrasında İspanya'ya Erasmus yaparken gittim, toplamda bir ay kaldım, sonraki yıl üç aylığına staj yapmaya Valencia'ya gittim. Bu sırada internette tanıştığım native insanlarla sohbet ettim, bol bol hedef dilde youtube, netflix, yemek tarifi, hobilerim gibi ne varsa İspanyolca üzerinden beslendim. Hiçbir zaman ders kitabım, not defterim olmadı, yani Duolingo hariç oturup çalışmadım. Şimdi her gün podcast dinliyorum, arada İzmir'de speaking club'a katılıyorum. Başarılar :)
  • hadi ya la  (04.01.23 11:42:02) 
Dil benzerligi acisindan soyle bir ornek vereyim, benim ispanyolcam oldu(dead) ancak zamaninda ispanya'da guney amerikali arkadaslarla gezerken onlara latino denir beni de ispanyol sanardi yerliler... ah nerde o gunler... neyse ne diyecegim...

ben zamaninda ispanyolca ve ingilizce bilgimle fransizca seviye tespit sinavina girdim, b1 ciktim 0 fransizca bilgimle, elbette dili kullanma yetenegim yok ancak pasif yetenekler acisindan epey bir ekstra bilgiyle baslayacaksiniz muhtemelen... Ispanyolcam niye oldu? 4 senedir konusmuyorum hola deyip kitleniyorum hicbir sey soyleyemiyorum, insan beyni cok acayip...
  • hewit  (04.01.23 14:49:16) 
düzeltme : taksimde olmama rağmen

1.5 yil olmustur heralde ispanyolca öğreniyorum kursa flnda gittim en kralina fakat bu dili tavsiye etmiyorum. gerci bu meslegin ile yada nerde yasadigina da bagli.
oncelikle bilmen gereken 20 küsür ülke konusuyor bu dili konussada bu ulkelerin en az 15 i fasfakir ülkeler. istanbula gelemiyorlar bence. ben istanbulda yasiyorum cok az ispanyolca konusan insanla yuz yuze karsilastim en turistik yerde genelde taksim olmama ragmen. anlaticagim cok sey varda yazasim gelmiyor.
kendine boyle cok ilgi alakan olduguna kesin emin oldugun bir dil sec ben mesela dunya haritasina bakip aaaa ne kadar cok konusan var ve kolay dil diyorlar sazanligi ile basladim. sen dedigim gibi sevdigin bir dil olsun. birde kaynagi cok olan cesitli olan bir dil seç. mesela youtube a girdin ne izleyebilirsin seni ne gelistirebilir. ne kadar guzel seyler var anlatabiliyor muyum. yada podcast dinliceksin sana ne anlatir bu dilde insanlar cok onemli birsey.
cok emek vereceksin sana tavsiyemden biride kullanilabilecek dil sec. ben mesela meslegimde ve hayatimda kullanamiyorum. italki cambly yada ucretsiz programdan dil arkadasi bulmam lazim. birde son olarak ingilizceni en az c1 yaptisan akiciysan sececegin yeni dil kazik bir dil sec taviyesim rusca arapca cince kolay dil arama bence.kolay diye bir dil yokzaten bana sorarsan hepsinde yillarini harciyorsun bari hepten kazik olsun. ozet ile mecbur degilsen ispanyolca ogrenme tavsiye etmiyorum
  • Slynmaster  (04.01.23 16:11:10 ~ 16:47:24) 
abi teşekkür ederim ama zaten ilgim olduğu için seçiyorum, daha önce üniversite bölümü olarak da yazmış ama aklımın bir ucunda rusça kaldığı için kendimi verememiştim. şimdi rusça aradan çıktığı için ispanyolcayı da öğrenmek istiyorum.

işime yaraması yönünde beklentim yok. millete kalsa ingilizce de yaramıyor çünkü herkes biliyor, rusça zaten hiç işe yaramıyor... yani bunları hep duyuyorum, dil öğrencisi olduğum için sık sık karşılaşıyorum. bizim insanımıza sorarsan çinceden başka dilin hiçbir manası yok.

ben o yüzden bu yönüyle ilgilenmiyorum artık. sevdiğim, içimde ukte kalmış, coğrafyasını yaşamak değilse bile gezmek istediğim bir dil. tiktok izleyeceğime b2 ispanyolca yapsam fena mı olur, ispanyolca öğrenmeyince de faydalı bi şey yapmıyorum ki zaten.
  • mark greg sputnik  (04.01.23 16:19:14) 
o zaman öyleyse sorun yok öğrenebilirsin.
gramer olarak fiil ve çekimi çok fazla var o biraz kafa ütülüyor

  • Slynmaster  (04.01.23 16:48:40) 
ispanyolca kolay bir dil, öğrenirsiniz. yazılacak olan pek çok şey yazıldığı için tekrar etmeyeceğim.


  • fever  (04.01.23 16:52:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.