[]

betimlemelerimi geliştirebileceğim bir yol var mı

Geçenlerde gördüğüm biri çok hoşuma gitti bir kitabı açıp içinde bir betimleme bulup ondan daha iyisini başka bir deyişle yazabilmek hakkındaydı böyle daha fazla pratik yöntem var mı diye sorayım dedim. lütfen işte kitap oku, etrafını analiz et tarzı basmakalıp ve başlangıç şeyler yazmayın.




 
yazarlık eğitimi ile ilgili bilgi veren bir kitapta okumuştum, oturup etrafınızdaki bir objeyi seçip, onunla ilgili betimlemeler içeren bir yazı yazın bir iki sayfa gibi bir egzersizden bahsediyordu. deneyebilirsiniz. fakat günümüz okuyucusuna okutmayı düşünüyorsanız bence betimleme işini 19. yy kitaplarındaki gibi abartmaya gerek yok. eskiden tv yok internet yok, millet betimlemeleri okuyup öyle hayat ve başka yerler hakkında fikir edinip hayal edebiliyordu. şimdi yurt dışını gezmeyen yok, o yüzden betimleme okutmaya çalışırken insanlar kitabı okumayı toptan bırakıyor benim gözlemlediğim. o yüzden 1-2 sayfa betimleme yazmak sadece egzersiz olarak iyi ama kitap yazmayı düşünüyorsanız bence az tutmakta fayda var - okuyucu ve amatör olarak fikrim.


  • kurbanlik koyun  (01.01.23 13:22:51) 
@kurbanlik koyun +1
Yeni nesil hızlı sıkıldığı için betimlemeyi abartmayın.
Bunun dışında evet okumak klişe cevaptır ama nasıl bir okuma bahsedilen o önemli. bu konuda kendimi geliştirme ihtiyacı duysaydım şöyle bir çalışma yapardım:
Betimlemeleriyle ünlü yazarlar/kitaplar vardır. Birini alıp betimlemesini analiz etmeye çalışırdım. Mesela bir evi mi betimlemiş kitapta. Evin hangi özellikleirnden bahsetmiş diye not alırdım(büyüklüğü,konumu, yapı malzemesi, mimari özelliği, çatı özelliği, pencere özelliği, süslemeleri, kaç odası var, kaç yıllık yapı, kimler yaşamış, görünce ne hissettiriyor, ne düşündürüyor, etrafında neler var vs vs)
Bir kaç farklı betimlemeye bu tarz bi analiz yapıp en son not aldıklarımı içeren bir betimleme yapmayı denerdim. deneye deneye bir süre sonra kendiliğinden yapabilir hale gelirsiniz muhtemelen. Kolay gelsin
  • yazdonumu  (01.01.23 15:24:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.