[]

Satranç

Satranç gerçekten güzel ama güzel olduğu kadar zor.

son zamanlarda tam bir noob olarak oynamaya ve izlemeye çalışıyorum vakit buldukça.

merak ettiğim bir şey var.

temel prensiplerin etrafında oyun tecrübesi kazanarak ilerlemek yanlış mı?

hep x açılışı, y savunması, z hamlesi, varyantları vs. gibi isimler duyuyorum. bazen zaten farkında olmadan yapıyorumdur da ancak illa bunları öğrenmek ezberlemem mi lazım? tamam satranç muhabbettinde gayet keyifli olur da resmen ayrı bir külliyat bu.

yani karşıdaki belli bir açılış ve üzerine kurulacak bir spesifik bir taktikle başladı oynuyor diyelim. illa ben bunların anti tezlerini mi bilmem lazım?

yoksa temel prensiplerin etrafında kendi tecrübemle geliştirmeye ilerletmeye kalksam yanlış bir yol mu çizerim?

 
Belli bir seviyeye geçmek için lazım ama internette keyfine oynayacaksanız lazım değil. Lichess'te 1600 ratingim var çok değil yani aşırı iddalı değilim. Ama keyif alıyorum oynarken. Belli başlı açılış fikirlerini bilmek önemli tabii ki işte tahtanın merkezindeki 4 kareyi kontrol etmek, taşları geliştirmek, piyon dizilimini bozmamak vs. Ondan sonrası senin kendi elinde yani belli bi süre sonra beyazken sevdiğin bi açılış oluyor ya da siyahken rakip e4 yaptığında ya da d4 yaptığında devam ettiğin belli yollar oluyor. Bi de tabii her zaman aklındaki açılışı tahtaya süremiyosun rakip beklenmedik bir şey yaptığında da içgüdüyle ne cevap vereceğini bulman gerekiyor.

Ustaların farkı burda işte çok farklı açılışları ve varyasyonlarını bilmek. Satranç ortalama ilk 5-15 hamle sonrasında yeni bir oyun oluyor matematiksel olarak. Ustalar o farklı varyasyonları ezberleyerek usta oluyorlar

Tl; dr: şampiyonalara katılcam derdin yoksa bi iki basit açılış ve tuzak falan öğrenip keyifle oynayabilirsin
  • nundu  (21.12.22 18:08:26 ~ 18:09:32) 
Ortalama satranç oyuncusu mutlaka bir noktada hata yapar. Hata yaptığında taş alırsın, zayıflatırsın, mat edersin. Senin dediğin şeyler üst seviye bir grup arasında yaşanan şeyler. Üstteki arkadaş tuzak demiş. Sadece çatal atma tuzağıyla bile bir sürü oyuncu yenebilirsin. Zaten örnek aldığın kişiler satranç oyuncuları olmamalı. Onların en iyisini bilgisayar mahvediyor. Örnek alacaksan bilgisayarı örnek al.


  • dissendium  (21.12.22 19:33:44) 
Oyun çok basit ama bir o kadar karmaşık. Tüm açılışları, varyasyonları ezberlemek sizin, benim gibi hobi sporcuları için zor ve zahmetli. Çok derin çalışma ve emek istiyor.
Oyunun temel prensiplerini bilip kendi içgörünüzle oynamakta şöyle bir problem var, rakiplerinizin 3-5 hamlelik açılış bilgisi ile bile çoook geriden başladığınız oyunlar oynamaya, sürekli kaybetmeye, kaybettikçe oyundan soğumaya başlayacaksınız. Tavsiye etmem.
Lichess.com da bedava dersler var, öğrenme modülünde farklı açılışlar, farklı alıştırmalar, farklı problemler üzerinde çalışabilirsiniz. Hangi hamlenin neden yapıldığını anlatıyor, sıradaki hamleyi bulmanız isteniyor, bunun neden en iyi hamle olduğu açıklanıyor. Ayrıca youtube da bir çok maçın incelemesini bulabilirsiniz. Ayrıca eski kitapçılardan da ucuza güzel kitaplar bulabilirsiniz. Kitaptan çalışmak için notasyon egzersizinizi geliştirin. Güzel açılış kitapları var.
Biraz vakit ayırarak temel prensiplerin üzerinde, beyaz için ayrı siyah için ayrı bir kaç açılış öğrenmiş olursunuz.
Bunların yanında oyun sonu için mutlaka vakit ayırın. İyi başlayan, önde olunan bir çok oyunda oyuncular oyun sonu, piyon sonu, farklı taşlarla mat bilmediği için maçı kaybediyor en iyi ihtimalle berabere kalabiliyorlar. Açılış kadar oyun sonunun da güçlü olması gerekir. Hatta şöyle söyleyeyim, oyun sonunuz çok iyiyse maçta piyon hariç tüm taşlarınızı takas edip karşınıza çıkan 10 kişiden 6-7 sini yenebilirsiniz.
Bol problem çözün. İnstagramda günde 2-3 soru paylaşan hesaplar var, çözümünü de veriyorlar. Beyaz 3 hamlede mat eder... Gibi
Bunlar ilk başta karmaşık gelebilir ama bakmakla görmek arasındaki farkı soruları çözmeye başlayınca öğreniyorsunuz.
Keyifli bir oyun, kendiniz sıkmadan, hırs yapmadan, keyifle güzel oyunlar dilerim.
Yeşillendirirseniz az bilgimle bazı temel prensipleri lichess üzerinden gösterebilir, birlikte vakit oldukça oynayabiliriz..
  • erty_ksk  (21.12.22 21:56:10) 
pro oyunları sever izler analizleri izlerim vakit buldukça ama bunları öğrenmek turnuva düzeyinde oyuncular için gerekli normal oyuncular için baya mesai işi, istediğin kadar kendi oyununu kur karşıya hamle geçince o da sana belli kurallar çerçevesinde tuzaklar hazırlayacaktır bunları öğrenmen üst düzey olabilmek için şart


  • basond  (21.12.22 22:16:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.