[]

sıfır network ile yüksek değerli kitabı yayımlatmak

felsefi deneme kategorisinde denebilecek, içerisinde kapsamlı bir düşünce sisteminin ve var olan söylemlerin dışında olan bolca özgün düşüncenin yer alacağı ve bu haliyle felsefe dünyasında kendisine bir yer bulabileceğini düşündüğüm değerde bir kitap yazdım diyelim (diyelim). ancak herhangi bir network'e veya tanınırlığa sahip değilim ve burada sormamdan da anlaşılaşacağı üzere kitabın onay alma ve yayımlanma süreçlerine dahi hakim değilim. böyle bir durumda kitabı düzgün, bilinir yayınevlerine gönderdikten sonra, bu yayınevlerinden herhangi birinin kitabı değerlendirmeye alıp, kitabın değerini idrak edebilip süreci devam ettirme ihtimali nedir? bugün için yayınevleri değerli kitapları alelade olanlardan ayırt edebilir halde mi, yoksa bu şekilde yayınevine gönderilen kitaplar, değerinden bağımsız olarak incelemeye dahi alınmıyor ve bu süreçler bağlantılar olmaksızın olmuyor mu?

not: burada asıl beklenen kitabın yayım onayı alması değil; kitap bir şekilde yayımlanır zaten. merak ettiğim, herhangi bir yayınevinin hiçbir aracı olmadan (bağlantı, para vesaire) "bir dakika, burada farklı bir şey var" gibi bir değer idrakıyla bir kitabın ve yazarının üzerine düşmesi ve sonraki süreçlerde sanki kendi kitabıymış gibi destek göstermeye meyilli olup olmadığı.


 
Burada en büyük problem, kitabın değeri ile satış rakamları arasında birebir bir bağlantının olmaması. Yayınevi "aa evet bu mükkemmel bir kitap ama çok satmaz, zarar ederiz" diyebilir.

D&R çok satanlar listesi; "Vazgeçilmez Olmanın Sırrı", "Sırlarımız Kadar Hastayız", "Kararı Ben Veririm", "Düştüğünde Kalkarsan Hayat Güzeldir" gibi kitaplar ile vasat bir kesime hitap ediyor. O yüzden kitabın kalitesinden çok "bu kitap çok satar"'a inanmaları lazım.

www.dr.com.tr
  • archmage mahmut  (13.12.22 03:04:54 ~ 03:05:04) 
Hangi yayınevine hangi türde kitap göndereceğini bilmek için o yayınevinin yayımladığı kitapları bilmek gerekir. Böyle bir araştırma yaparak umduğunuz desteğe bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Bir de günümüzde YouTube kanalı açıp ondan bir kitleye ulaşıp sonra o kitleye kitabı satmak ("diamond tema" gibi)sanki daha bir garanti gibi. Yoksa basıldığıyla kalır bence her türlü.


  • baba553  (13.12.22 03:38:47) 
Soru hatalı aslında. Bir alanda hiç networkü olmayan birinin o alanda kayda değer bir eser üretebileceği fikrine kafa yormak boş iş.


  • retiredcolonel  (13.12.22 03:56:49) 
@archmage mahmut

aslında asıl önemli nokta kitabın değerinin yayınevi tarafından idrak edilip edilemeyecek olması, yani sizin bahsettiğiniz "bu mükemmel bir kitap" anı. o değerde bir kitabın değerini idrak edebildiği takdirde vizyonlu bir yayınevinin tek bir kitap için kâr/zarar hesabını geride bırakıp prestiji, ileride farklı şekilde konuşulması muhtemel bir kitabın kendilerinden çıkmış olmasını arzulayabileceğini düşünüyorum. merak ettiğim nokta ise yayınevleri arasında böyle vizyonlu olanlarının olup olmadığı; ortada çok değerli olduğuna dair içeriğinden başka hiçbir done bulunmayan bir kitabın değerini idrak edebilecek çalışanlara sahip yayınevlerinin olup olmadığı.

@baba553

ilk iki cümlede bahsettiğiniz durumu biliyorum elbette, teşekkür ederim. ikinci kısımla alakalıysa: tam da bu gibi atraksiyonlara asla girişmeyecek olduğum için sordum aslında soruyu. reklam, pr çalışması ya da bir kitleye ulaşması için yapılan her türden uğraşa çok mesafeliyim ve bu yüzden bu süreçlere yayınevlerinin destek sağlayıp sağlayamayabileceğini merak ediyorum. yayınevinden bu anlamda herhangi bir destek görmediğim durumda yapabileceğim tek şey muhtemelen felsefe ile ilişkisi olan ve yetkin olan/olmayan insanlara diledikleri takdirde kitabı göndermek olur.

@retiredcolonel

bir alanda network sahibi olmanın o alanda kayda değer eser üretmenin gerek koşulu olması absürtlüğü bir kenara, kendinden eminliğinize paralel bir kendinden eminliğe geçen sene de maruz kaldım: felsefe mezunu olmadığımı ve neredeyse sıfır felsefi altyapıya sahip olduğumu belirterek bölüm dışı adaylar için hazırlık yılı olmasına rağmen boğaziçi felsefe yüksek lisansında bölüm dışı adaylardan da elle tutulur bir altyapı bekleyip beklemediklerini sormuş ve "kant hegel kimmis bilmiyorum diyorsaniz o iş bozok üniversitesinde bile olmaz" şeklinde bir yanıt almıştım. sonucunda ise sıfır felsefi birikimle kendi bölümünün mezunları da dahil olmak üzere çok sayıda felsefe mezununu geride bırakarak güney kampüste buldum kendimi. kendinden eminliğinizi törpülemeniz dileğiyle diyeyim.
  • ajora  (13.12.22 04:25:43 ~ 04:36:30) 
mahmut doğru söylemiş, önemli olan kitabın satılması. bu iş bir yatırım işi, kitabevi senin kitabını basmak ve dağıtmak için ciddi bir para harcayacak. trde bir felsefe kitabı içinde ne kadar özgün düşünce olursa olsun kar ettirecek bir noktaya gelir mi? bunları araştırmak ve düşünmek lazım.

mesela ben bir felsefe kitabını, felsefede yeni bir çığır açmış, devrim yaratmış olsa bile almam ki kitap okuyan biriyim. bu kitabı kim, kaç kişi, nasıl alır ona kafa yormak gerekiyor.
  • roket adam  (13.12.22 11:59:37) 
bir alanda network sahibi olmanın o alanda kayda değer eser üretmenin gerek koşulu olması absürtlüğü

Burada kendinden emin olma durumunu törpülemesin gereken benim yani öyle mi? Ahshsjdjs şaka gibisin.
  • retiredcolonel  (14.12.22 02:35:45) 
www.youtube.com

şunu tavsiye etmek isterdim size ama,

eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com

haklısınız diyelim.
  • ajora  (14.12.22 03:18:49) 
@roket adam

kitaptan herhangi bir maddi beklentim yok, hatta aksine -hiç profesyonelce olmaz tabii ama- gerektiği durumda yayınevinin olası zararını da karşılayabilirim. belki bunu dosya gönderimi sırasında belirtmek işe yarar ama böyle olunca da yine bir çeşit reklama dönüşmüş oluyor durum. sürecin doğal bir şekilde ilerlemesi ve kitabın organik olarak bir kitle tarafından bilinir hale gelmesiydi isteğim sadece özetle, ve bunun için de haklı ciro kaygısının yanında o kadar da açgözlü olmayan ve zaman zaman daha güzel kaygılar güdebilen yayınevlerinin var olup olmadığını merak etmiştim ihtimal ne kadar az olsa da. bunun cevabını bulmak için de sektörün içinden kişilerle direkt olarak iletişime geçmek gerekecek sanırım.
  • ajora  (14.12.22 03:45:20) 
Peder uzunca bir zaman tarihi eser sayilabilecek bir bina uzerinde calisti. Sonra bu biriktirdiklerini turkce/almanca olarak temize cekmis. Bunu kitaplastirayim bari hatira olarak kalir dedi, sordu sorusturdu, beyoglu'nda bir sahafa yonlendirdiler. Elamanla gittik konustuk, cepten karsilayip 500 kopya bastirip spor olsun diye dagitacaz. ISBN falan hersey hallediliyor. bir iki ornek basilti falan onun uzerinde duzeltme yapiyordu en son.

Yayin evlerinin birinci amaci ise yarar kitaplarin halka ulastirilmasi degil kar oldugu icin %99.9 ilk baski sana girer. Oradan "traction" yakalarsan patlatip 50-100 baski yaparsin, nobele kadar gidersin.

Ya da dusundugun gibi "the chosen one" degilsindir, ilk baski komple sana girer, kendinden eminligini sorgulamaya ve belki de torpulemeye baslarsin.
  • cooperr  (14.12.22 09:29:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.