[]

server, hosting, erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı farkları

merhabalar, günlerdir bu kavramların farkını anlamaya çalışıyorum ancak bir türlü çözemiyorum. Bir hayırsever basit bir şekilde bunların farkını anlatabilir mi?

ekteki görselde yer alan medyascope.com örneğinde, sitenin ülkesinin Almanya olması ne anlam ifade ediyor?

şimdiden çok ama çok teşekkür ederim!

 
Server (sunucu); web sitenin, uygulamanın, dosyanın vb. barındırıldığı ana bilgisayardır.

Hosting (barındırma), bir web siteyi bir sunucuda barındırma ve yayınlama hizmetidir.

Yer sağlayıcı, içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişilerdir.

Erişim sağlayıcı TTNet, SuperOnline vb. gibi size internet erişimini sunan firmalardır.
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (13.12.22 00:03:13) 
Teşekkür ederim cevabınız için, aşağıdaki iki sorunun cevabı benim için çok önemli.

1- peki ekteki görselde yer alan medyascope.com örneğinde, sitenin ülkesinin Almanya olması, açıklanan kavramlardan hangisini ifade ediyor?
2- sitenin ülkesinin Almanya olması, "bu site Türkiye dışından yayın yapıyor" cümlesini kurmamıza imkan verir mi?
  • 1286  (13.12.22 00:17:03 ~ 00:21:36) 
İlave sorularınızı yanıtlayayım:

1. Verdiğiniz örnekte medyascope.com alan adı için ülke olarak Almanya belirtilmiş. Web sitenin IP'si olan 52.58.78.16 adresini www.ip-tracker.org adresinden taratabiliriz. Böylece bu IP adresinin Frankfurt/Almanya adresindeki Amazon Web Services'den alınan bir serverda (sunucuda) hosting (barındırma) hizmeti ile yayınlandığını görebiliriz. Yani site ülkesinin Almanya olması Server başlığını, Amazon Web Services firmasından olması da Hosting başlığını karşılıyor.

2. Hayır, gerek sunucu, gerek barındırma hizmeti olarak yurtdışındaki kaynakları kullansa da yönetimi Türkiye'de olabilir. Dolayısıyla ilgili web site iletişim ofisi olarak belli bir konum belirtmediyse kesin bir ifade olarak "bu site Türkiye dışından yayın yapıyor" diyemeyiz.
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (13.12.22 00:35:30) 
Sunucunun IP'si GEOIP lookup yaptiginiz zaman Ingiltere (veya almanya) gozukuyor, bu IP gercekten sunucularin orada oldugu anlamina gelmez (gelen istekleri baska bir IP'ye yonlendirebildikleri icin). Ama "bu site Turkiye disindan yayin yapiyor" demek icin sitenin sunucularinin (bu server'de olur, hosting saglayicinin serverlarinin nerede oldugu da olur) yurt disinda olmasi gerekir.

Eksi Duyuru ornegine bakarsaniz, eksi duyuru'nun sunuculari fiziksel olarak turkiyede, ama hizmet aldigi bazi seyler turkiye disinda olabilir.
  • compumaster  (13.12.22 00:37:42 ~ 00:38:03) 
@zaman ilac degil insanlar unutkan

bazi ulkeler sunucularin da belli yerlerde olmasini zorunda kiliyor. Avrupadaki sirketler hic bir bilginin Amerikaya gitmemesini isteyebilir mesela. Sirketin is merkezinin avrupada olmasi yeterli olmayabilir.
  • compumaster  (13.12.22 00:40:04) 
@compumaster, şirketler için evet ancak şahıslar bireysel alan adlarını Cloudflare gibi bir hizmet aracılığıyla yönetebildikleri veya benim gibi Hetzner üzerinden Almanya'daki bir VPS ile yayınlayabildikleri için bu zorunluluğu haliyle taşımıyorlar. Soru sahibinin sorduğu da sanırım bu, genel hatlarıyla IP'deki ülkeyi sunucunun barındırıldığı ülke olarak kabul edebiliriz. Detayına inersek sizin dediğiniz gibi IP yönlendirmeleri, proxy'ler, sanal sunucular vb. sözkonusu olduğundan nokta atışı "şu site şuradan yayınlanıyor" demek mümkün olmayabilir.


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (13.12.22 00:46:23) 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ancak kafam daha çok karıştı:(
Bu soruları sorma sebebim şu, bir yasa metninde "Türkiye'de yayınlanan" ibaresi geçiyor. Geçtiğimiz aylarda çıkan torba yasada, bahsettiğim metnin devamına "İnternet haber siteleri" ibaresi de eklendi.
Biz bir internet haber sitesinin Türkiye'de yayın yapıp yapmadığını yer sağlayıcısının Türkiye'de olup olmadığına göre çözebiliriz diye düşünmüştüm. Ancak sizin yazdığınız son cevaplar sonrası bunun mümkün olmadığını anlıyorum. Doğru mu anlamışım?
  • 1286  (13.12.22 00:49:26) 
@1286, bunun için ilgili site zaten künyesinde gerekli bilgileri vermek zorunda. Kaldı ki tematik bir haber sitesi (teknoloji vb.) değilse ülkedeki ajanslara (İHA, AA vb.) aboneliği olacağından ve haberleri o ajansların beslemelerinden çekeceğinden şirket ünvanı, ofis adresi, telefon numarası, hukuksal konularda başvurulacak avukatın iletişim bilgileri, varsa İnternet Yayıncıları Derneği üyeliğini belirtir ibare vb. her şeyi yayınlamak zorundadır. Ama sorunuzun cevabı halen aynı, "bir internet haber sitesinin Türkiye'de yayın yapıp yapmadığını yer sağlayıcısının Türkiye'de olup olmadığına göre" maalesef çözemezsiniz.


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (13.12.22 00:56:38) 
@zaman ilac degil insanlar unutkan ve @compumaster, sorularımı vakit ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim.


  • 1286  (13.12.22 01:10:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.