[]

Hangi tür Fantastik dünyaları tercih edersiniz?

Hangi tür fantastik bir dünya daha çok ilginizi çeker?

LoTR gibi sıfırdan binbir detayla yaratılmış gerçek olmayan bir fantastik dünya mı? (İçindeki detayların başka mitolojilerden ya da tarihi olaylardan esinlenilmiş olması önemli değil yani Orta Dünya kendi içinde tarihi olan bir yer sonuçta)

Harry Potter gibi günümüz dünyası içinde ayrı bir pencere açan ve bu yorumlamayı başarılı yapan, kendi dünyamıza getirdiği yorumla önplana çıkan bir dünya mı?

Bunu LoTR vs HP olarak sormadım. Başka örnekler de verilebilir iki taraf için. İşte ne bileyim Witcher ya da Asoiaf da olur örneğin LoTR yerine(asoiaf orta çağ avrupasından esinlenilse de westeros ve ötesi yeni bir dünya sonuçta). HP yerine de His Dark Materials geldi aklıma. Ya da ergenken okuduğum Percy Jackson serisi vardı, günümüz dünyasının için Yunan Mitolojisini entegre eden.

Ben ikinci tarzı daha çok seviyorum sanırım yani bizim dünyamızın mantıksal sınırları içinde tutarlı kalıp apayrı bir fantastik dünyanın yerleştirilmesi başarılı olduğunda daha çok ilgimi çekiyor. Ama tabii sıfırdan yaratılmış başarılı evrenler de oldukça ilgi çekici.

Sizin düşünceleriniz ne? Beyin fırtınası yapalım biraz..

 
Lotr sevmiyorum. Hiç hem de. Harry Potter seviyorum ama o ruhu kaybetmesi çok kolay. o çocukların doğallığı, masumluğu, hocaların coolluğu, harika. inanılmaz bir cast. sonrasında çıkan fantastic beasts and where to find them, mesela çok saçmaydı. yine benzer hikayeler, anlatım gibi ama hiç ilgimi çekmedi.

Dark, izlediğim en güzel yapımların başında gelir. El laberinto del fauno (Pan'ın labirenti) de çok güzeldi. Guillermo del Toro'nun ama her yapımı güzel değil.

Guillermo del Toro'nun Hellboy harikadır. Ron Perlman mükemmel oynamış. Gerçekten de karaktere bürünmüş ve bu rol için çok güzel seçilmiş. Aynı kadro ama son Hellboy filminde, Ron Perlman yerine geçen David Harbour bok etmiş filmi. Son çıkan Pinokyo da vasat bir film.
  • gabe h coud  (12.12.22 15:15:37 ~ 17:34:50) 
günümüzle iç içe geçmiş cyberpunk, futurama, fallout gibi. bir yandan gelişmiş teknoloji bir yandan da şu an kullandığımız hatta daha eski teknoloji iç içe, mekanlar da böyle olsun tanıdık yerlerin farklı halleri


  • freebird5406_2  (12.12.22 15:18:24 ~ 15:19:05) 
Gerçek olmayan fantastik dünyalarda bile anlatılan aslında kendi dünyamızdır. İnsan ve zahir diğer insansı yaratıklar kendi özelliklerimizi yansıtır. Elf-cüce-ork-hobbit-kender-goblin falan aslında kendi özelliklerimizin belli yaratıklar üzerine kanalize edilişi. Konular da genel olarak zaten dünyamızda geçen edebiyatta da edilen konular. LOTR kahramanlık ve yol öyküsü olarak da görülebilir, keza Game of Thrones bir tür fantastik ortam "Soap Opera"sı. Rakip ailelerin rakip şirketleri arasındaki entrika mücadelelerini al, Ortaçağ Avrupası ortamında bazı klanlar arasında geçir, olsun sana Game of Thrones.

Ben şahsen sıfırdan yaratılan dünya olayını daha çok seviyorum. Günümüz dünyası zaten yeterince tanıdığımız bir dünya, içindeki hikayeler benzer olsa da inandırıcılığı en azından daha fazla. Dünyamızın paralelinde ayrı bir hayat yaşayan bir büyücü toplumundansa (Harry Potter) kendi dinamikleri içinde büyünün var olduğu ayrı bir dünya (Ejderha Mızrağı) daha normal geliyor bana.

Ejderha Mızrağı dedim...favori fantastik dünyam. Karakterler kusurlarıyla var, dünya idealize değil, üstelik kenderler ve Tasslehoff var, daha ne olsun :)
  • d max  (12.12.22 16:33:01 ~ 16:33:35) 
Mass Effect tarzı bilim kurgunun ötesine gidip birbirinden çok bağımsız kültürler geliştiren uzay temalı kurgular hoşuma gidiyor.

Örneğin mass effect'te geth'lerin yaşamları konusu başlı başına felsefik bir olay. Yani "organik yaşam" ve "sentetik yaşam" kavramları. Ayrıca Asari'lerin yaşam döngüleri çok orjinal. Her ırk kendi içinde çok ufuk açıcı hikayeler taşıyor, hepsi çok iyi düşünülmüş.

Normalde uzay hikayeleri kuru savaş üzerine kurulu bilim kurgu temaları içerir, ama mass effect'te bütün ırkların tamamen birbirine yabancı bir kökenden geldiklerini kavratan çok güzel detaylar var.
  • akhenaten  (12.12.22 20:06:43) 
Valla ben yepyeni evrenlere acilmayi cok seviyorum. O evrenleri yavas yavas kesfetmek, diger evrenlerle kiyaslamak falan cok hosuma gidiyor. Tabii evrenin de bisekilde tutarli ve mantik sinirlari icerisinde olmasi gerekiyor. Yani oyle yaptim oldu tarzinda degil de niye boyle, ne oldu gecmiste, kisitlari ne? tarzi cizgilerinin olmasi gerekiyor. Oteki turlu cocuk hikayelerine donuyor.


  • j r r tolkien hayrani  (12.12.22 21:17:29) 
karşılaştırmak zor ama benim için lotr. kitapları da filmleri de çok derinlikli ve gerçekten başka bir alem varmış gibi hissettiriyor.

harry potter bence sıradan bir fantezi-macera gibi. kitaplarını okumadım o nedenle tam yorumda bulunamıyorum fakat yazarı bile popülist yaklaşıp harry ile hermione'yi sevgili yapmalıydım falan dedi geçenlerde. olay bu kadar sığ olmamalı. ya da tolkien çıtayı çok yükseltmiş zamanında, harry potter basit kalıyor biraz.
  • bohr atom modeli  (12.12.22 21:49:54 ~ 21:51:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.