[]

İnsanlar nasıl güvenip de dükkan kiralıyor?

Kurumsal firmalar bir yeri kiraladığında mesela 10 yıl anlaştı diyelim tapuya şerh koyuluyormuş adam orayı satamaz veya satsa bile yapılan anlaşma geçerli diye.

Ama kurumsal değilseniz siz 5 yıl da anlaşsanız 10 yıl da anlaşsanız eğer mal sahibi dükkanı satarsa siz normalde 10bin kira verdiğiniz yere 20 bin isteyebilir normalde resmi %40 mesela ama onu kabul etmeyebilirmiş.

Bir dükkan sahibi dedi ki ben sizle öyle %10 %20 anlaşamam enflasyon var dedi. tefe tüfe oranlarına göre anlaşırım dedi. O da seneye %20 mi olur %80 mi bilemem dedi. Biz de dedik ki kira şimdi 10 iken hesaplarımıza uyuyor ama seneye 18 olursa ondan sonra da 30 olursa falan bu şekilde biz işin içinden çıkamayız.

Dedik ki mesela bir tane yaşlı amca bulduk dükkanını 5 e kiraliyor. %20 artış ile anlaşırım o benim için uygun benim parada gözüm yok dedi, biz böyle bir yer arıyoruz. Çünkü önümüzü görmemiz lazım dedik. Ama o dükkan bize küçük geldi zaten anlaşamadık dedik.

Adam da dedi ki belki o insan sözünün eridir o oranda sabit kalır ama bunu herkes size kiralatmak için böyle diyebilir. Ben de derim tamam %10 artışla başlatalım.. ama çevredeki kiralar 2 kat artarsa ben dükkanı bir akrabama, emlakçıya devrederim geri alırım veya hiç olmazsa satarım, alacak insan size yeni oran sunar siz de yine yüksek fiyat vermek zorunda kalırsınız.

E dedik ki şimdi biz ilk defa bir ticarete atılmaya çalışacağız burada yapamazsa taşınıp gidemeyiz biz nasıl güveneceğiz 5 yıl çıkmamak konusunda ve sabit bir artış oranı konusunda dedik.

Tefe tüfeye göre anlaşırsanız kimse sizi çıkarmaya çalışmaz zaten dengeli bir artış olur dedi. Ama görüyoruz, bir yer 15 e kiralıyordu. yan yana 6 dükkanlar. O dükkan dışında hepsi 5bin ödüyormuş. içlerinde bir kaç ay önce giren de var. Yani uçmayan mal sahibi uçmuyor. Uçan da tefe tüfe de olsa kira tatmin etmez ise yine astronomik artırıyor.

Biz nasıl dükkan kiralayacağız?

İçerisine 800k yatırım yapınca ordan oraya söküp götüremeyiz ki her şeyi sürekli.

 
Iyi de butun girdilerinizin maliyeti yuzde 80 artarken niye kiranizin yuzde 80 artmasina bu kadar sasiriyorsunuz?


  • baldur2  (17.11.22 12:18:22) 
Gunaydinn, this is ticaret


  • balpolen  (17.11.22 12:19:02) 
işte zaten onlar artacak bari kiradaki oranı sabitleyelim 3 sene veya 5 sene diyoruz ama haliyle mal sahibi de benim niye gelirim düşsün diyor.

ama evlerde max artış %25 iken dükkanlarda belirsiz olması bizi geriyor çünkü ilk atılımımız yani bilmiyoruz ki 6 ay sonra mı kar etmeye başlayacağız yoksa 2 sene sonra mı..

tefe tüfe diye anlaşmak dışında başka dışında başka bir oradan bizi çıkarmamalarının garantisi yok sanırım? Kaldıki onda bile yok da işte güzel artarsa dokunmazlar gibi anlıyoruz.
  • ananiyimioguz  (17.11.22 12:26:55) 
bu yüzden noter onaylı avukata yazdırılmış sözleşme lazım.

kiracı tahliye durumunda içeride yaptığı faydalı imalatın parasını talep edebilir diye.

benim bir tanıdğım bu şekilde içerisine 300 bin tl harcadığı pizzacı dükkanından çıkarılmak zorunda kaldı.
  • alp9900  (17.11.22 12:27:44) 
hmm öyle bir şey de duymuştum ama bunu dükkan sahibi neden kabul etsin ki diyelim ki gerçekten 5 sene bizi çıkarma niyeti yok ama 6ay sonra öyle sıkıştı ki kira artırmak istedi. kabul edemedik. sonra çıkarmak istedi, 300k vermek zorunda o da olmadı. en iyisi satayım bari dedi.

1- satınca sözleşme aynen geçerli oluyor mu bizi yeni gelen çıkarırsa da 300 vermek zorunda mı?
2- ve dediğim gibi böyle bir şeyi hangi mal sahibi kabul eder ki?
  • ananiyimioguz  (17.11.22 12:31:16) 
Ticaret böyle bir şey zaten. Ben pandemide normalde değeri 20 bin olan dükkanı 7 bine tuttum günde 5 bin ciro yapıyordum yüzde 200 karla. İkinci sene 7 bin oldu kira cirom 10 bini kar marjim yüzde 250 yi buldu. Şuan kiram 10 bin kar marjim yüzde 300 u geçti. Yılbaşında 18 bin olacak kira ama umrumda değil. İş yapan yerde doğru ürünü actiysaniz bunlar teferruat. Ama para ürüne değil dekora yattiysa sıkıntı tabi


  • deer hunter  (17.11.22 12:33:43) 
Evlerde max 25 olmasi bunun etik olduğu anlamina gelmiyor.
Olması gereken zaten eski yasalarda nasılsa öyle artması. Burada cevremde 5 katı oldu ben neden yasalara uymak zorundayima ile dukkanlarda neden böyle degile ayni bakiyorum. Olmamasi gereken bir yasa zaten bu ve eninde sonunda bitecek.

Kimse kimseye 5 sene bu kadar zam yapacağım diye bir şey demez. Bu noktada herkesin dediği gibi ticaret devreye giriyor. 5 sene boyunca ödeyeceği kirayi bilecek bir ekonomide degiliz ya da bunu kabul edecek enayi bulmak zor. Ama ben peygamberim diyen adamlara ev, araba veren insanlarin olduğu yerde imkansiz degil.
  • logisticsmanager  (17.11.22 12:43:11) 
aktif satış yapan işletmeler için (marketler ve mağazalar gibi) genelde aylık bir kira bedeli belirleniyor ve ilgili ayda dükkan cirosunun belirli bir yüzdesi bu rakamın üzerine çıkarsa belirlenen rakam yerine cirodaki yüzde kira olarak ödeniyor. bu sayede zam oranları zaten devreden çıkmış oluyor. hem dükkan sahibi hem de işletmecinin bu konuda kafası rahat oluyor.


  • bravoteam  (17.11.22 13:27:20) 
Efe tufe bile reel enflasyonun cok altindayken kimse %10 sabit demez. Ticaretin esasi iki tarafinda kazanmasi. Sen yuzdeyi sabitleyerek ticaretin esasina uygun kural koymuyorsun kimse de bu ise yanasmiyor.


  • kuzey li  (17.11.22 13:41:47) 
Burada maddi gücü, nüfuzu ve özgüveni büyük olan kazanıyor.
Açıkcası "this is ticaret" tamam da, mal sahibi için de this is ticaret. O da bir yatırım yapmış, bazı sene kazanacak bazı sene kazanamayacak. Bu gayrimenkul yatırımcısının her sene çok kazanmalıyım beklentisini anlamıyorum. Yani nakitini dükkana bağladın diye her sene %80 artışla sana tıkır tıkır kira vermek zorunda değil kimse.

O zaman ben de gideyim borsada hissedarı olduğum şirkete geçen sene 4 lira temettü vermişsin, bu sene tefe tüfe en az 16 vermen lazım... Bu bana biraz salaklık gibi geliyor ama işte zaten bu ülkede kira alırım diye gayrimenkul yatırımı yapanın da zekasını sorgularım ben o başka konu.

Açıkcası az buçuk ticaretten anlayan kimse 1 sene sonra mal sahibinin kafasına göre kira bedeli belirleyeceği bir dükkana yatırım yapmaz. O dükkan da uzun süre boş kalır. Bizim burada da var böyle bir "uyanık" mal sahibi. Bu sene gaza gelip kirayı 3 katına çıkarmak istedi, dükkanı akrabasına devretmeye çalıştı falan filan kiracı çıksın diye. Adam da illalah etti çıktı. Neyse ki sözleşmede taşınma masrafları falan varmış adam aldı tüm masrafın parasını da. Mal sahibi de yaklaşık 8 aydır dükkanı biri tutsun diye bekliyor. Adı da çıktı civardaki hiçbir esnaf yanaşmıyor o dükkana adam dengesiz diye. Hala sahibinden'de duruyor ilanı 8 ay oldu:)

Muhtemelen sizi biraz kolay lokma diye düşünmüş. Yoksa koydurursun satış şehrini oraya, mal satılamaz, satılırsa da satış durumunda tüm zararım karşılanır diye bir madde dediğiniz gibi bir halt yiyemez.

Yani bir bankayı ertesi sene sözleşme bitmeden çıkartsın bakalım mal sahibi çıkartabiliyor mu?

İyi bir avukatla iyi bir sözleşme hazırlatılır ve imzalatılırsa, burada pazarlık gücü de devreye giriyor, yani mal sahipleri bazen çok açgözlü oluyor onu kullanmak lazım atıyorum adama 1 senelik peşin veririm kiranı diyorsun, sözleşmeyi neredeyse okumadan imzalıyor. Sonra emlakçıyı arıyor ya ben bu dükkanı boşalt diyecem ama sözleşmede bütün masraf bana yazılmış ne yapayım diye. İyi de oluyor böylelerine.

İlk defa ticarete giriyorsanız altın değerinde bir tavsiyede bulunayım, hiçbir zaman "söz senettir" demeyin. İyi bir ticari avukat, bütün ihtimalleri yazsın. Ticarette her şey en baştan netleştirilir. Sen söz vermiştin, ama ben böyle demiştimlerle yürümez canınız sıkılır.

Bir de pazarlık aşamasında "tamam bundan vazgeçelim" dediğiniz konuların çoğu sorun olabilir. Çok da taviz vermeyin. Para her kapıyı açar, hele böyle şark kurnazı tiplerin yumuşak karnıdır nakit para. Varsa imkanınız 1 senelik peşin, her sene de kirayı sene başında trink peşin vereceğim deyin, yüzük görmüş gollum gibi sırtında taşır sizi.

Ve sakın mal sahiplerine "biz de ilk defa bu işe giriyoruz" demeyin:)
  • anten  (17.11.22 14:37:58 ~ 14:43:30) 
"Bu gayrimenkul yatırımcısının her sene çok kazanmalıyım beklentisini anlamıyorum. Yani nakitini dükkana bağladın diye her sene %80 artışla sana tıkır tıkır kira vermek zorunda değil kimse." diye bir şey olmaz.

bir mülkü kiralıyorsan kiraladığı süre boyunca piyasa bedelini ödemek zorundasın. her yıl yapılan zamlar da enflasyon güncellemesi aslında. reel bir artış değil. ama ülkede bunu anlayacak insan sayısı az. ya da anlamamazlık işlerine geliyor.

konutta bir nebze anlaşılabilir de dükkanda olmaz. satışların enflasyon oranında artacak zaten. artmıyorsa, kirayı zor ödüyorsan dükkanı kapayıp gitmen gerekir. demek ki piyasa o işe ihtiyaç duymuyor. mülk sahibi bunu düşünmek zorunda değil. sen para kazanmazsın başkası gelir 10 katını kazanır.

diğer seçeneklerde de kimse mülkünü kiralamaz. neden adam şerh koydurmayı kabul etsin? kendi malıyla rezil olacak. ya da kendi ihtiyaç duymadığı bir tadilatı yaptıracaksın. 80 bin harcayacaksın. adama ne bundan? sen çıkıp gidince işine yaramayacak. yeni kiracı söktürecek belki. neden bunun için para ödesin? hem insanlar mülkünü kiralasın istiyor hem de benim şartlarıma göre kiralasın diyor.
  • nick bulamadim  (17.11.22 15:07:47 ~ 15:47:10) 
Begendigimiz bir yerin sahibi dedi ki sabit oran deme de memur zammi veya tefe tufe oraninda anlasalim, istersen 5 yillik sozlesme imzalayalim diyor.

Memur zammını secsek daha iyi olur degil mi bizim icin? Noterden falan bisey hatırlatırız iste satilsa bile alan adam icin sozlesme gecerli olsun..

Ne diyorsunuz boyle giriselim mi garibim memur zammi zaten hep tefe tufenin altinda kalmaz mi
  • ananiyimioguz  (17.11.22 20:37:56) 
@nick bulamadım

kiraladığınız mülkün her sene piyasa değerini ödemek zorunda değilsiniz.
Anlaşmanız neyse onu ödemek zorundasınız. Anlaşmanızda belirtilen yasal artış neyse de o oranda artış yaparsınız.

Eğer kira sözleşmenizde "enflasyon düzenlemesiyle" ilgili bir madde yoksa, enflasyon düzenlemesi yapmak zorunda da değilsiniz. Yasal olarak hiçbir dükkan sahibi, sözleşmede böyle bir madde yoksa kirayı düzgün ödediğiniz sürece size bir şey diyemez. Enflasyon oranında zam yapmıyorsunuz diye sizi çıkartamaz. Ha 5 sene dolunca isterse gelsin kira değerlemesi konuşulur ama yanlış yönlendirmeyelim soru sahibini.

Mantıken de vicdanen de bir sorun yok bunda.
Mal sahibi malı alırken, kira yönetmeliğini, imzaladığı sözleşmeyi biliyor. Ekonomiyi biliyor. Kimse kusura bakmasın da yatırımıyla ilgili öngörüde bulunması gereken mülk sahibi, kiracı değil. Yani siz borsada ya da bir girişim fikriyle ilgili yatırım yaparken %100 kazanacağınızı düşünerek girmiyorsunuz değil mi? Gayrimenkulde de aynı. Ama nedense bu tarz dükkan sahipleri sanki mutlaka o gayrimenkul tıkır tıkır eksiksiz tam piyasa değerinde gelir getirmek zorunda gibi davranıyorlar.

Bu arada bunları kendim de bir mal sahibi olarak yazıyorum yani benim de kiracım var, kiracı gözünden yazmıyorum:)

Ben açıkcası Türkiye'de rant geliri peşinde koşan tek geliri mülkleri olan insanlara acımıyorum. Ha emeklidir falan o ayrı ama ekonominin sırtında yük bu tipler:)

Hele ki kirasına zam yapabilmek için yok emlakçıya satarım, yok akrabama devrederim diye çakallık peşindek koşan bir mülk sahibinin bence malını kiralamayın. Zaten akıllı hiçbir esnaf da böyle bir adama para kaptırmaz.


@ananiyimioguz
Ben yazdıklarınızdan şunu hissettim, mülk sahibinin önünde bu mülke çok ihtiyacınız var gibi davranıyorsunuz. Mülk sahibi de size tok satıcı ayağı yapıyor.

Bu dükkana girecekseniz de dediğim gibi atın önüne bir senelik peşin kirayı, zaten ne imzalattığınıza da bakmayacaktır nakiti görünce.

Sağlam bir sözleşmeyi dayayın gitsin. Kabul etmiyorsa dükkan bulunur mutlaka.

Allah aşkına Mcdonald's, Starbucks gelse mesela o dükkanın altından girip üstünden çıkacaklar tadilatlarla... Hayır mı diyecek nakit parayı görünce.

dükkan böyle bir şeydir her işyeri girdiği zaman dükkana ihtiyacına göre tadilat yaptırır. Dükkanıma dokundurtmam diyen mal sahibi zaten satsın ev alsın:) Biz de yaptırdık kendi iş yerimize bir sürü tadilat.

Lütfen mal sahibine sanki patronunuzmuş, müdürünüzmüş gibi hissettirmeyin. Patron sizsiniz, siz her yerde dükkan bulursunuz, dükkan bulamazsanız e-ticaret yaparsınız bir depo tutar. Ama mülk sahibi dükkanını kiralamak zoooruundaa:)
  • anten  (17.11.22 20:56:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.