[]

Yurtdışında debit ve kredi kartı kullanımı

İki bankada da hem tl hem döviz hesaplarım var. Yurtdışına ilk defa çıkacağım. Orada döviz hesaplarımdan nakit çekebiliyor muyuz? Yoksa tl hesabımızdaki parayı döviz kuru farkı yansıtarak mı alabiliyoruz?

İkinci soru: kredi kartı kullanımı ne kadar makul? Komisyon açısından ve nakit taşıma durumlarından dolayı soruyorum.

En çok neye dikkat etmek gerekiyor, görüş ve tecrübelerinizi söyleyebilirseniz sevinirim.

 
Doviz hesabimdan hic cekmedim tl hesabinda cekecegim kadar tl tutuyorum. Bankamatik kurdan cevirip ulkenin para birimini veriyor.

Kredi kartinda usd veya dolar extre gelebilir bankana bagli. Konusman lazim. Makastan dolayi giren oluyor ama nakit tasimak daha riskli diye ben makasi kabul ediyorum.
  • kuzey li  (14.11.22 15:54:57) 
genelde atmlerden bulunduğunuz ülkenin parası ile tl hesabınıza yansıtılmak koşuluyla çekim yapabiliyorsunuz. şahsen hiçbir atm'de hangi hesabınızdan çekim yapılacağına dair bir ibare görmedim. bazen bazı banka atmleri kendi para birimleri dışında euro veya döviz olarak da çekim yapılmasına imkan veriyor ama nakit için en iyi seçenek bence gitmeden buradan dolar götürmeniz olacaktır. her yerde kabul görür veya bozdurmak istediğinizde kurları daha insaflı olur.

mümkün olan her yerde ben kredi kartı kullanıyorum. nakiti sadece kart geçmeyen durumlarda veya başa gelebilecek acil durumlar için saklamayı tercih ederim. kur ve komisyon gibi sebeplerden dolayı hiçbir ekstrede can yakan bir tutar görmedim.

bazen kartla ödeme yaparken farklı para birimleri ile de ödeme alınabileceğini iletiyorlar. ama en iyi seçenek genelde bölgenin yerel para birimi üzerinden yapılan işlemlerde oluyor.

kartla ödeme yapmadan önce işletmeye kartınızın şirketini söyleyerek sormanız daha iyi olur. mesela cartınız visa ise visa geçiyor mu veya mastercard ise doğrudan ismini vererek sormanız daha iyi olur. çalışmama durumları olabiliyor çünkü.
  • bravoteam  (14.11.22 16:03:11) 
Hangi bankada hesabınızın olduğu ve hangi ülkeye gittiğinize göre değişir bu soruların yanıtları.

Örneğin: TEB hesabınız var ise, ve TEB'in anlaşmalı olduğu bankaların bulunduğu ülkelere gidiyorsanız, kartınızın yurtdışı birincil hesabını eur/dolar hesabınız yaparak doğrudan komisyonsuz ücretsiz para çekebilirsiniz.

Kredi kartında ise, ben USD/EUR ekstre kestirmeyi tercih ediyorum. Birçok banka kur değişiminde baya fark alıyor. Hele bir de USD/EUR dışında para birimi olan ülkelere gidiyorsanız para önce dolara sonra Türk Lirasına döndüğünden bu makas açılabiliyor. En iyisi yabancı para birimi ekstre kestirmek.
  • tss  (14.11.22 16:06:03) 
kredi kartında %3-4 bir komisyon oluyor ama nakit taşımanın kaybetme çalınma vs riski, para üstü derdi, ülkeye dönünce o nakiti tekrar diğer para birimine çevirme vs bir sürü derdinden ötürü her şeyi %100 tl ekstreli kredi kartıyla ödüyorum.

yurtdışından nakit çekmek istersen atm'lerde baya bir komisyon ve ücret ödersin + olarak kartının kopyalanma riski atm'lerde daha yüksek o yüzden bunu yapmanı önermem. ya nakitini buradan çek git, ya da her şeyi kartla öde.
  • roket adam  (14.11.22 16:14:09) 
Ayrıca HSBC kart alırsanız en son yurtdışı çekim ücreti yalnızca 4,5 TL idi. Öyle her banka deli komisyonlar almıyor yukarıda yazıldığı üzere.


  • tss  (14.11.22 16:16:09) 
tss, karşı banka atm'sinin aldığı komisyonu hesaba katmıyorsun sanırım. hsbc atm'si bulursan evet 4.5 TL ile çekebilirsin. farklı banka atm'sine gidersen karşı banka da komisyon alıyor. (bir hsbc müşterisi olarak yazıyorum)


  • roket adam  (14.11.22 16:19:13 ~ 16:19:26) 
@roket adam, hayır her banka almıyor. Gittiğiniz ülkede 3-4 bankayı deneyerek karşı bankanın almadığı bir ATM bulunabiliyor, ben hiç HSBC ATM'si kullanmadım.


  • tss  (14.11.22 16:22:10) 
Şunu da söyleyeyim, eğer kredi kartınız banka hesabınıza bağlı ise yurtdışında onu her zaman nakit avans olarak algılar; hem işlem ücreti, hem nakit avans faizi ödenir.


  • d max  (14.11.22 16:27:10) 
Kredi kartı ile alışveriş en uygunu. Komisyon yok. Kaç euro çekilirse ekstereye aynı tutar ödeme yapılır. Tek şart euro ekstresi tercihiyapmak kaydıyla. Akbank, Garanti ve Teb de bu dediğim seçenek var. Diğer türlü TL.ye yüksek makastan çevrilir.


  • Mistyimage  (14.11.22 17:04:17) 
yanınıza nakit alın mutlaka. TL kartınızla harcama yapabilirsiniz önden açtırarak yurtdışı harcamalarına.

Çünkü yurtdışında yaptığınız kart harcamaları,
atm'den para çekme işlemleri günlük harcama limitine takılabiliyor.

Birkaç kez yaşadım. Kur farkından dolayı ne olduğunu anlamadan günlük harcama limiti doluyor.

Bir de bazı ülkelerde şöyle bir mevzu var, hollanda'da çok gördüm mesela.
O da şu: Bizde visa pos'u yok. Bizde mastercard pos'u yok.

Çok şaşırdım ama, bir marketten alışveriş yaptım, karta baktılar "aaaa bizde sadece visa geçiyor" dediler.

Yani cash is the king her durumda.
  • anten  (14.11.22 18:09:34) 
hangi ulkeye gideceginiz onemli+1

bazi ulkelerde gelismis olmalarina ragmen kart gecmeyen yerlerle karsilasabiliyorsunuz. tam tersi de mumkun. ornegin ben Yunanistan'da yasiyorum, burada kart gecmeyen yer yok gibi bir sey.

karsi banka atm masrafi denmis, dogru. ama mesela Avusturya ve Italya'da atm ucreti yok. herkes her bankadan cekebiliyor parasini.

ilk defa cikacaksaniz cashiniz yaninizda mutlaka olsun.

size tavsiyem ATM diye bagiran tek atm'lerden uzak durun. mutlaka bir banka atm'si olsun. bu ATM'ler hem her zaman ucret kesiyor hem de kart kopyalama duzenegi kurmak icin cok elverisliler.
  • supergirl  (14.11.22 23:11:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.