[]

Kızılötesi Işın Şiddeti Algılama

merhaba,

kızılötesi ışın algılayıcılar ile ilgili bi sorum olacaktı. şimdi benim derdim, kızılötesi ışını tek delikli ve çift delikli katmanları olan bir şerit üzerine uygulayacağız ve çift delikten geçtiği zaman şeridi o kısmından keseceğiz. acaba bu şekilde kızılötesi ışığın şiddetine göre çalışan algılayıcılar var mıdır? bir de aklıma takılan sonuçta televizyonlarda da uzaktan kumanda olarak kızılötesi ışınlar kullanılıyor ve televizyon kumandasını herhangi bi bez parçasının arkasına koysak da televizyona o sinyal gidiyor. ki bizim şeridimiz de böyle bir bez parçası. yani kızılötesi ışının şiddetini ölçen bir algılayıcı olup olmaması bu yüzden kafamı karıştırıyor. zaten internette de pek böyle bişey bulamadım. passive infrared sensor diye bişey buldum. çalışma mantığını tam anlayamamakla birlikte sanki benim işimi görürmüş gibi geldi ama kullanım alanı olarak da genelde hareket sensörü olarak kullanılıyormuş.
ya da şöyle sorayım sorunun temeline inelim. ben bu şeridi kesebilmek için başka ne gibi yöntemler uygulayabilirim ki? :S

 
bunun daha kolay yolu var aslında.

asansörlerde kullanılan devre kesiciler var. yapacağınız düzenekte bunlardan ikisini kullanırsanız işinizi görecektir.

hatta birkaç tane AND ve OR kapısı ile istediğiniz şekilde devre kurabilirsiniz.

sorunuzun cevabı asansörcülerde.

fotosel dedinmi anlarlar.
  • janavarorion  (21.06.10 17:01:18) 
şiddeti derken ? kaç candela onu mu ölçmek istiyorsun ?


  • kimlanbu  (21.06.10 17:28:25) 
aslında evet kaç candela olduğunu direk öğrenmeye gerek yok. sadece 2 delikli şeritten geçen akının 1 delikliden geçene göre daha fazla olduğunu algılayabilecek bi sistem lazım.


  • lamneth  (21.06.10 18:17:50) 
bu konuda hazır bir ürün varmıdır bilmiyorum.

kızılötesi sistemlerde olay basitçe şöyle işliyor.

tv kumandasının gönderdiği sinyal sanırım 38 khz ile module ediliyor. bunun sebebi bir algılayıcı kızılötesi bile olsa gün ışığı tayfında veya başka kaynaklardada bu sinyal bulunabilir. bu yüzden öyle pek kolay denk gelemeycek bi frekans ile modüle edilerek dışardan gelen interferans engelleniyor bu bir. ha sen tamamen karanlık ve tek ışık kaynağının senin gönderdiğin kızılötesi sinyal olan bir ortamda isen sorun yok.

ikinci olarak yapılacak devre şu. standar kızılötesi algılatıcılar schmit triggger denilen bi mantıktadır ve işine yaramaz. bu ne demek: yani kısaca algılanabilir en alt seviyede bile olsa bir mantıklı kızılötesi sinyal gördüğü zaman lojik 1 veriyor bunun dışında 0 üretiyor. yani senin işine yaramaz.

sana lazım olan sistemde çıplak bir kızılötesi sensörü alacaksın. basit bir devre ile bunun çıkış sinyaline bakacaksın yani tek delikte ne kadar voltaj çıkıyor çift delikte ne kadar çıkıyor. tahminin bu farkın düşündüğünden çok küçük olacağı yönünde yani ayırt etmesi zor olacaktır. neyse. diyelimki bir tanesi 1 volt diğeri 2 volt olsun.

opamplar ile 2 tane komparatör yapacaksın 1 tanesi 1 volta 2cisi 2 volta ayarlı olacak.
çıkış sinyalin hazır. artık nasıl bir kontrol mekanizması istediğine bağlı olarak 2 volta gelince sinyal üreten çıkışa bir röle vs bağlayarak isteiğin kesme sistemini tetikleyebilirsin.
  • orpheus  (22.06.10 07:42:52) 
ayrıca sistemi daha detaylı gösterebilirsen başka çözümler de önerilebilir.


  • orpheus  (22.06.10 07:44:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.