[]

kiracı sorusu

bir ev sahibi kiracı konusuyla daha beraberiz. bir kiracımız var. 850 lira kira ödüyordu. ben yoktum. bizimkilere vermiş kirayı ve 900 lira yapmış zam ile birlikte. henüz daha zammı konuşmadık.

ev sahiplerine sövenler duruma şu şekilde baksın. ben 2 yıl önce evin kirası ile başka bir yerdeki yurt ücretini ödüyordum. kira 700 liraydı, yurt da 700 liraydı. (ki kiraya piyasanın altında verdik) şu an aynı yurdun ücreti 1700 lira falan ancak kiranın durumu ortada. ve aynı semtteki evler minimum 3000 lira. ev arkadaşı arayanlar bile 1500 lira istiyor. ben ailemin evinde kalıyorum. ne yapayım?

kiracı çıkmazsa ve kirayı arttırmazsa 900 lirayı kabul etmem mümkün değil. er ya da geç çıkmasını isteyeceğim. kalacak başka yer yok. dediğim gibi yurt ücreti ödüyordum, öğrenciyim ve evet bu yüzden okuduğum şehirde değilim.

1- sahibinden.com'dan baktım ama bu çevrede çok fazla o site kullanılmıyor. bir emlakçıya gitsem ev için aşağı yukarı fiyat danışsam fikir verirler mi?

2- şu an mı zam yapayım yoksa ocak ayını mı bekleyim? asgari ücretin %35'i gibi bir orandı en başta. ocak'ta zam ile birlikte %15'i gibi bir oran olacak. bu oranda zaten anlamı yok kiraya vermenin. eve benim geçip oturmam daha mantıklı. kiracı uzlaşırsa ikimiz için de avantajlı olacak. ama sorun çıkarırsa uzun vadede çıkartıp kendim geçicem. 900 lira kira alıp aynı semtte başka bir eve 3500 lira ödemek aptallık sonuçta.

3- kendim oturma amacıyla tahliye davası açsam ne kadar sürer? dava açan var mı? 3 yıl sürse bile açarım. sonuçta 900 lira kira alırken kendim 3500 lira ödemem.

not: kendim oturmazsan tazminat ödersin diyecekler için yeni kira ile ödeyeceğimiz tazminatı 3-4 ayda çıkarırız.

derdim sineğin yağını çıkarmak değil. piyasa 3000-3500 ise 2500'e anlaşırım. ama 3 büyük şehirden birinde 900 lira kiraya ev kiralayacağıma evi boş tutarım. zaten eve yapılacak tamirat vs. belki daha fazla tutacak.

 
Madem tazminat ödemek sorun değil kiracı ile anlasin? Tasinma, emlakci masrafları falan ödeyip anlasmaya calisin.


  • logisticsmanager  (16.10.22 13:21:49) 
uzlaşmak ikimiz için de daha karlı. neden işi yokuşa sürelim? hem o daha ucuza oturacak. 3000-3500 lira yerine d2500 lira ödeyecek hem de ben oturmak istediğim başka yerde oturacağım. ama bunu göremiyor kiracılar. günü kurtarmalık hesaplar yapıyor.


  • nick bulamadim  (16.10.22 13:30:40) 
Anladığım kadarıyla kirayı elden alıyorsunuz. Vergi konusuna girmiyorum. Bu yasal değil. Kiracı bu konuda kendi de şuçlu olsa dahi inatlaşma durumunda size sıkıntı yaşatabilir.

Kira artışı kontrat tarihinde yıldan yıla yapılır. Siz anladığım kadarıyla değişik değişik tarihlerde yapıyorsunuz ki bu da sorunlu.

Kira-yurt parası argümanınız sorunlu. Şöyle ki, Ben geçen sene paramın faiziyle jelibon alıp yiyordum. Devlet faizleri düşürüp duruyor, aynı miktar jelibon alamıyorum. O zaman jeliboncuyu dövme hakkım mı var benim?

Emlakçıdan bilgi alabilirsiniz ama karşılığında ücret talep edebilir.

Diğer sorularınıza, bugün bir başka duyuruda cevap verildi zaten.
  • Mirket  (16.10.22 13:35:25) 
yahu yapmayın. biliyorum kafanızda bütün ev sahipleri kötü. ancak kafanızda çizdiğiniz gibi değil her şey. vergiden falan kaçtığımız yok. vergi konusunda ne var? bana kalsa banka hesabı vereyim oraya yatırsın kiracı. kirayı ödemeye geldiği zaman evde olmuyorum çünkü. hatta bu aydan sonra onu söylicem bankaya yatırsın. zaten yıllık 10 bin lira kira alıyoruz. 7 bin liraya kadar vergiden muaf. şurada ödeyeceğim yıllık 500 lira bile olmayan vergiden mi kaçıcam? kafanızda öyle bir portre çiziyorsunuz ki tüm ev sahipleri paragöz.

kira - yurt argümanı sorunlu değil. mantık basit. ben aldığım kira ile kira ödüyorum. bugün aldığım kira ile evin aynısını karşı sokakta 1 hafta kiralayamıyorum. ancak aldığım kira ödediğim kiraya denk olmazsa çıkıp kendi evime geçerim. ancak kendi evime geçmem kiracı için de benim için de maliyetli olacak. uzlaşmak ikimiz için de avantajlı. bunu görebilmek zor değildir bence.
  • nick bulamadim  (16.10.22 13:47:30) 
Yasal olarak %25'ten fazla zam talep edemezsiniz.


  • zekicalik  (16.10.22 14:31:02) 
Anladığım kadarıyla eviniz Anadolu'nun ücra bir bölgesinde. Haberlerde çıkanlara çok kanmayın. "Yok bizim burada 3 bin lira ben 900 tl alıyorum" gibi bir ruh haline girmeyiniz.
Mevzubahis konu İstanbul -ki yakın bir tarihe kadar kiracı-ev sahibi kültüründe eski kiracı her zaman piyasanın çok çok altında öderdi-

İstanbul'un değişen demografisi, gurbetçilerin istanbul'daki evleri bir yatırım aracı haline dönüştürmesi ve kültürel yozlaşma bu hale getirdi.

Ben şu an Ankara'nın gayet güzel bir bölgesinde 1600 TL'ye oturuyorum. 3+1 evde. Çünkü burası Anadolu, daha henüz demografisi değişmedi ve daha yozlaşılmadı.

Bu bakımdan siz olayın çok dışındasınız. Evimde ucuza oturuyorlar algısına kapılmayın.
  • juan pablo pino  (16.10.22 14:38:49) 
@zekicalik gerçekten okuyor musunuz yazılanları? tamam %25'ten fazla yapmayalım. 900 lira kira alırken neden ben 3500 lira kira ödeyim? o zaman kiracıyı çıkartır (geç de olsa bir şey değişmez) eve ben geçerim. bu mudur çözüm? adam 2500 lira ödemek varken neden 3500 lira ödesin? böyle olunca hem benim için hem onlar için maliyetli olacak.

ben yalnız yaşayacağım. 2+1 yerine 1+1'e geçerim zaten. hem de onlar rayiç bedelin altında oturmuş olur. ama bunun da bir sınırı olmalı. 900 liraya izmir'de oda kiralayamıyorsunuz.

@juan haberlerle bir ilgisi yok. aynı sokakta bir ev kiralamak istesem 3000 liraya ev yok. nasıl ucuza oturmamış oluyor? ev arkadaşına 2000 lira istiyorlar. anadolu'nun ücra bir bölgesi değil. izmir'de.
  • nick bulamadim  (16.10.22 14:44:08 ~ 14:46:39) 
Ben ev sahipleri kötüdür demiyorum, ev sahibiyim zaten.

Ben karşılaşacağın sorunlara değindim. Mahkemeye gideceksin, şu kadar kira veriyor diyeceksin, o kadar kira verdiğine dair bir belge koyamayacaksın ortaya. Hakim 'Yaz Kızım. Vergi Dairesine diyecek, nur topu gibi yeni bir sorunun olacak. Ona değindim ben.

Kira artışı konusunda haksızsın.Ve anlaşma, uzlaşma olmadığı taktirde @zekicalik'in dediği doğru.

Ve tam da @juan pablo pino'nun dediği gibi, geçmiş yıllarda da, sırf eski kiracı olduğu için karşı daireden %50 ucuza oturan dünya kadar kiracı bilirim ben. Kira olayı böyle bir şey ve ilk defa böyle sorun yapıldığını görüyorum ben.
  • Mirket  (16.10.22 14:52:02) 
Nick bulamadım; bu arada bunun sonu yok biliyorsunuz değil mi?
Ben izmirliyim, emlakçı arkadaşım var. Gecen sene geldiğimde 9 bin lira suranin kirasi dedi. Bu sene geldim 16 dedi. Siz zaten yarın kiraya verseniz seneye gene ucuz kalacak ya da ondan sonraki sene. Bunun sonu yok. Sizin yurdunuz kaç olmus vs kiracının sorunu değil. Yurdunuz kiraya oranla ucuz kalsa kirayi azaltmayacaksiniz sonuçta.

Ev sahibi olarak dava acabilirsiniz ki avukat arkadaşlarımdan duyduğum yer gök bu davalarin olduğu ve baya uzun sürdüğü. Ki hakkınız olan bir durum gibi.
Diğer türlü kiraciya 1 senelik kirayı vermeyi teklif edin.
Ha ben kiracı olsam dava açın derdim, sonrasında 3 sene boyunca size vermediğim kirayı kenara koyardım hazirlanirdim.

Malesef ülkenin dandik yönetilmesi ne sizin ne kiracinizin sorunu. Bu noktada yasal haklarinizi yapip gececeksiniz, onun parasi artti vs kimsenin umrunda değil. Her şeyin parası arttı. Ha bana kalsa yüzde 25 adil degil, önceki gibi olmalı ve şu an olsa 1500 civarına falan geliyor galiba.

Çünkü ben de kiracı olsam şunu derim; bugün 2 versem seneye tekrar gelip "burada kiralar 5 oldu, benim yurdum 4 oldu gel 3.5 yapalim" diyecek. Ülkenin kötü gidisatinin sonu yok.
  • logisticsmanager  (16.10.22 14:56:02) 
farketmez vergi dairesine gidilebilir. geçmiş yıllardaki kiralar vergi sınırına bile girmiyor. 10 yıllık vergi borcu 5 bin lira tutmayacak. bundan mı kaçıcam?

kira artış konusunda nasıl haksızım? ben kira ile kira ödeyeceğim. aldığım kira ile aynı sokaktaki benzer evi 1 hafta kiralayamıyorum. kiracıyı çıkartıp neden kendi evime geçmeyim? kiracı uzlaşmazsa bu olacak. ama başka yerde oturmayı düşünüyorum. belki kiranın üstüne ekleyeceğim. belki 2+1 yerine 1+1'e geçeceğim. o yüzden bana zararı olacak. kiracı da 2500 yerine 3500 lira ödeyecek. ona da zararı olacak. anlamsız şekilde kiracılar sineğin yağını çıkarmaya çalışıyor. tamam dediğiniz gibi olsun. o zaman kiracıyı çıkartayım. (oturacağım başka ev yok. geçici olarak ailemle kalıyorum) bu mu mantıklı olan? tamam kiracı 2500 lirayı kabul etmesin aynı evi 3500'e kiralasın. benim için sorun yok. güzel çözümmüş.

hükümet yıllardır enflasyonla oynuyor zaten. o yüzden ödenen kira rayiç bedelin altında kalıyor. eski kiracıların daha düşüğe oturmasının sebebi bu. ama son 2-3 yılda dolar 8 liradan 18 liraya geldiği için enflasyon fırladı. bunu maskelemeye çalışıyor. ama mızrak çuvala sığmıyor. daha önce ev sahipleri bir miktar düşük kiraya ses etmiyordu. ama rayiç bedelin %30'una kimse evini kiralamak istemez. adam evi boş tutar daha iyi. bu 2 yılda sorun olmasının sebebi enflasyonun aşırı yükselmesi.
  • nick bulamadim  (16.10.22 15:00:58) 
@logistics evet bunun sonu yok. bu tartışmalar her yıl yaşanacak enflasyon maskelendiği sürece. ama bunun için yoğurt fiyatları artıyor diye markete kızmaktan farkı yok. yüksek kira için ev sahibine kızılamaz.

yurt ya da diğer kiraların artması kiracıyı gayet ilgilendirir. şunu neden anlamıyorsunuz? ben aldığım kira ile başka bir yerde kira ödeyemiyor muyum? tamam istediğim gibi zam yapmayalım. ben kiracıyı çıkartayım o zaman eve kendim geçeyim. o da anlaşıp 2500 lira ödemektense 3500 liraya benzer bir evi kiralasın. benim için sorun yok. bu mudur çözümünüz? ev sahiplerinin teklifi kiracılar için her türlü daha karlı. resmen kiracıların avantajına olan şey için dil döküyorlar.
  • nick bulamadim  (16.10.22 15:06:41) 
kötü olan kiracılar ya da ev sahipleri değil ekonomi. bunu bilerek hareket edersen kendini yok yere strese sokmamış olursun. kiracı diyelim ki şimdi 2500 ödemeyi kabul etti. bu ekonomik gidişle senin yurt seneye yine %100 zamlanacak, aynı sokaktaki diğer kiralar bu sefer 6-7 bin olacak. ee seneye yine mi anlaşmaya zorlayacaksın kiracıyı?

olaya tek taraflı baktığın için kendi savların sana sorunsuz geliyor. oysa yurt ücretiyle kiranın hiçbir alakası yok. şu an herkes gibi sen de alım gücünde kayıp yaşıyorsun olay bu. evi kiraya verirken yazılı veya sözlü olarak bir sözleşmeye imza atmış oldunuz ve bu sözleşmenin kuralları kanunlarla belirlenmiş durumda. zamanında kabul ettiğiniz sözleşmeden şimdi kendi lehinize caymaya çalışıyorsunuz. böyle bir şey karşılıklı rıza olmadan tabi ki mümkün değil.

örneğin ben sizin kiracınızım. sen beni aradın zam için ben de dedim ki hakikaten %25 zam bu ekonomide hak değil. ben de evden gayet memnunum düzenim yerinde sözleşmede kabul ettiğimiz oran olan %60 kadar yapalım. sen bunu kabul etmeyeceksin anladığım kadarıyla. tamam dedim hadi bütçem uygun %100 zam yapayım. bunu kabul ettin ettin, etmedin ben derim ki kardeşim kanun zaten %25 diyor o zaman ben yasal oranda zamlı ödüyorum git mahkemeye ver. çalışanların yarsının asgari ücret aldığı ülkede geliri %100 artan kaç kişi var? üstelik davanın uzun sürecek olmasını geçtim başka eviniz varsa, eve ihtiyacınız olduğu iddiasında samimi olduğunuzu ispatlayamazsanız falan davayı kazanma şansınız da yok. kiracı evde 5. yılını doldurduysa emsal kira bedeli talep etmek için dava açabilirsiniz.

özetle kiracıyı kafanıza göre evden çıkartamazsınız.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (16.10.22 15:12:26) 
Bana okuduğumu anlamıyorum diye sinirlenmeşsiniz ama asıl siz bu kadar yazılmış cevapları anlamıyor ya da işinize gelmediği için anlamak istemiyorsunuz. Buradaki herkes size yasal durumları ısrarla yinelemekte siz ise bunları kabul etmemekte ısrar ediyorsunu. Valla ister kabul edin ister etmeyin yasalar mahkemeler kiracıdan yana. Gidin kiracınız ile bir şekilde orta yolu bulun aksi halde mahkemelerde zaman ve para israf edersiniz seçim sizin.


  • zekicalik  (16.10.22 15:14:56) 
@kanatlı haklısınız hepiniz. sözleşme neyse uymak gerekir. kiracıya söyleceğim. eve ben geçeceğim. 900 lira kira alıp 3500 lira ödemektense o evde oturmak daha mantıklı. ne kadar sürdüğünün bir önemli yok. dava açmazsam 5 yıl oturacak dava açarsam max. 2 yıl oturacak. kiracı da 2500 lira ödemek yerine 3500 lira ev bakabilir. dediğiniz gibi olacak. benim için sorun yok.


  • nick bulamadim  (16.10.22 15:16:48) 
@nick bulamadim; bence anlamadiginiz ya da yillarca Türkiye'de "ev güzel yatirim" goygoyu sonucu bu fikre vardığınız bir durum var. Ev bir yatirimdir ve yatirimin riskleri vardır. Ben hayatimda "borsaya para yatirdim, buradan gelen temettü ile kira ödüyordum" diyen birini duymadim ama nedense sanki kisinin kira geliri ödediği kira bedeline esit olmali diye bir yasa varmis gibi konuşuyorsunuz. Kira kontratı sizin kira ya da yurt bedelinize endekslenmedi. Siz bir risk aldiniz ve su an terste kaldınız.

Evet ev sahibine kizilmaz. Vermiyor diye de kiraciya kizilmaz. Herkesin kendi derdi var, siz kendi tarafınızdan bakıyorsunuz onlar da kendi taraflarindan. Belki @mcfly arkadasimiz birazdan buraya da yazar ama az once başka konuda yazdigini gördum, oradan buraya koyuyorum;
-
"Bu kiracıyı çıkartıp kendin oturmazsan ve eski kiracı dava açarsa kaybedersin. Kanunda 1 yıllık kira diyor ama eski/yeni yazmıyor. Yeni kiradan da belirleyebilir mahkeme. Üstelik sıkı bir avukat tutarsa sana “ yalan söyleyip beni evden çıkardı ev bulamadım aile düzenim bozuldu “diyip manevi tazminat da isteyebilir. Orneklerini duydum. Üstüne avukat mahkeme masraflarını da ödersin.

Mahkemeler bu tip durumlarda sosyal aile yapısını önemser.
"

Yani siz simdi sanki dava acarsaniz kiraci cok zor durumda kalacak, ben kiraciyi da düşünüyorum diye davraniyorsunuz ama öyle bir durum yok. Ben kiracı olsam su an ancak dediğim Tüfe zammini yapar gecerdim. Dava acacaksa da hemen yüzde 25 cekerdim. Kendi zammimi bunlar ile alıyorsam neden kirami daha fazla artırayim.

Bu arada o sizinle anlasmazsa kârı daha fazla. Siz dava acarsaniz 1.5-2 sene sürer. O süre zarfinda kenara 3500-900 atar. Dava sonunda taşınır ve yeni kirada da 5 sene vs rahat olur. Sizin evde yasarken kenara atacağı para zaten yeni evin kirasina, tasinmasina kolay kolay yeter. Dediğim gibi, sizin isteklerinizin bitmeyecegi belli. Seneye de ayni şekilde geleceksiniz, ondan sonraki seneye de.

Siz galiba dava açınca hizlica çözüleceğini saniyorsunuz ama harbiden yer gök bu davalarla dolu. Bu dava çözüldüğü dönem sizin yurt 3 bin lira falan da olabilir.

Su an en mantıklı görünen kiraci sizin Tüfe üstündeki zammi kabul etmezse kendisine para vermeniz. Diğer türlü kiracinin zararda çıkacağı bir durum yok.
  • logisticsmanager  (16.10.22 15:17:55) 
@logistics ev bir yatırım olabilir. ancak sorunun sebebi risk değildir. ortada risk sonucu olan bir şey yok. hükümetin kurnazlığı var. risk aldım da yatırım değer mi kaybetti? hayır. bu risk sonucu bir zarar yok.

o bahsettiğiniz şeyler hep üst sınırdan. şu ana kadar bu süreçten geçen kimseye de pek denk gelmedim. kaç kişi dava sürecini yaşadı? genel geçer olarak 2 yıl sürer deniyor. belki 1 yıl sürecek? neyse sorun bu değil. zaten insanlarla uğraşmamak için kendim oturmazsam da boş tutucam evi. kiracı çıkınca belki 10 bin lira tadilat yapmam gerekecek. kendim oturmasam bile boş kalsın. kimseyle uğraşmak istemiyorum.

hayır kiracıların uzlaşması daha karlı. 3500-900=2600 lira. 2600x24=62.400 lira. taşınma, emlakçı vs. derken 10 bin lira maliyet olsa 52.000 lira karda.

eğer uzlaşırsa ayda 1000 lira, yılda 12 bin lira karda. 5 yılda 62 bin lira kar elde edecek. ilk senaryoda 52 bin lira kar etmişti ama 2 yıl sonra 3500 lira ödeyecek ve 3 yıldan 36 bin lira daha fazla kira ödemiş olacak. net elde ettiği kar 16 bin lira olacak. hesap ortada. uzun vadede daha karlı olacak kiracı. ancak bunlar kuruş hesabı. bu kadar ufak hesaplar yapmak da ne bileyim.

abi yapmayın. mantık çok basit. bir ev sahibi kirasıyla kira ödüyorsa ve aldığı kira ödediği kiranın yanında kuş kadarsa kendi evine geçer. kiracı da sizin gibi düşünürse yapabileceğim bir şey yok. istemesem de 2 yıl da sürse çıkartıp kendim geçicem. 900 lira kira alıp neden aynı sokaktaki eve 3500 lira ödeyim? oturmazsam da boş kalsın. aidatı olan bir yer olsa kiracılara kalsa kira aidatın da altında kalsa bunu savunacaklar.
  • nick bulamadim  (16.10.22 15:29:47 ~ 15:32:37) 
"dava açarsam max. 2 yıl oturacak" diye kesin bir şey yok onu anlatmaya çalışıyoruz. farklı bir şehirde öğrenci olduğun için kiracıyı çıkartamazsın. başka bir gerekçeye ihtiyacın var.

burada farazi konuşuyoruz tabi. pek sanmam ama kiracıya söylesen biraz süre falan isteyip çıkabilir de kendisi. fakat bir garantisi yok. en mantıklısı @logisticsmanager'ın yazdığı gibi masraflara katılıp evden taşınması için ikna etmek olur. diğer alternatiflerde sen zararlı çıkıyorsun her şekilde.

edit: hesabın yanlış ama uzun uzun hesap yapıp anlatmakla uğraşmayacağım çünkü kabul etmeyeceksin yine. sadece şu kısmını söyleyeyim; şimdi 2500'ü kabul etse sen seneye yine çevre kiralar şöyle böyle oldu demeye başlayacaksın. eğer gerçekten kiracının tahliyesini sağlayabilecek bir gerekçeye sahipsen kafası çalışan biri 900 ödemeye devam edip kalanı kenara atarak bu süreçte huzurla oturmaya devam edebileceği bütçesine uygun bir yer ayarlar. yok gerekçe gösteremiyorsan zaten dava süreci tamamen sana zarar yazacak.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (16.10.22 15:38:05 ~ 15:49:07) 
@kanatlı hayır o şehirde ikamet de ediyorum. şu an idareten ailemle kalıyorum. hesap yukarıda. sistem zaten sorunlu. herkes zararlı çıkıyor. şu an ev sahibinin zararlı çıkmadığı hiçbir durum durum yok. 900 liraya tamam demek mi zararsız durum? ancak uzlaşmak kiracı için daha az maliyetli bir durum. ben de onu anlatmaya çalışıyorum. tamam ben yasal sınırın üstüne çıkmayım. o zaman kendim geçerim. kiracı da 2500 lira yerine 3500 lira öder.


  • nick bulamadim  (16.10.22 15:43:19) 
@nick bulamadim; hesabiniz dogru değil çünkü o hesaba göre kisi yeni bulduğu evde de sizin gibi bir ev sahibi buluyor (her sene Tüfe zammi üstünde zam isteyip, almazsa "o zaman ben geceyim" diyecek biri). Ama herkes bu şekilde olmadığı için o bahsettiginiz hesap iki sene sonra tutmaz çünkü yüzde 25 devam ederse kisi yüzde 25 verir geçer, olmazsa Tüfe verir. Ama siz sürekli cevredeki kiralara bakip Tüfe vs takmadan x olsun diyeceksiniz. Buna ek olarak 5. Yil dolma riski varsa rayic bedel diye geleceksiniz. Misal seneye çevre kiralar 4500 olsun siz gelip 4000 diyeceksiniz, sonu yok çünkü. Kısacası tahminen 2 yil sonunda size vereceği kira ile sonradan kiralayacagi yerin kirası aynı olacak (eğer ikinci evde de sizin gibi eve ben geçerim diyebilecek biri olmazsa). Kısacası yaptığınız hesaplamada herkes kirayi sizin gibi artirabiliyor ama öyle değil iste.

Bu arada üst tarafta yazdim, tazminat ödemeyi göze aldim dediniz ama gene siz zararli çıkarsınız kendiniz oturmazsaniz.
biyik.av.tr
"Tahliye edilen kiracı, haksız tahliye ile uygun illiyet bağı içerisinde olan, kanıtlayabildiği her türlü zararını kiralayandan talep edebilir. Bu zarar talebi, taşınmazı tahliye eden kiracının ödemek zorunda kaldığı taşınma ve komisyoncu giderleri, kâr yoksunluğu, eski ve yeni kiraladığı yerler arasındaki kira farkı ve yeni kiraladığı taşınmaz için yaptığı tadilat giderleri gibi masrafların hepsini içine alır."

Kısacası kiraci size acayip güzel bir tazminat davasi acar, o 3-5 yıllık kira farki buraya gidebilir.
  • logisticsmanager  (16.10.22 15:52:10) 
hesap doğru. yeni ev sahibiyle alakalı bir durum yok ki? yeni eve geçtiği zaman rayiç bedelden ödeyeceği için kar ettim sanarken o karı yeni kirayla yitirecek zaten.

5 yıl sonra tabii ki rayiç bedel diye gelicem. bunda ne var? ev sahibinin evin ederini istemesi mi suç?

ayrıca kiracı lehine ve taraflı bakıyorsun. her şeyi kiracı lehine üst baremden hesaplıyorsun. mesela 6 ay mühlet sonrası kiracı uğraşır durur zorlaya zorlaya 2 yılda oturur. 6 ayda çıkma ihtimali de var. ya da o paylaştığın yasa da öyle. en üst barem olacak diye bir şey yok. ve bütün bunların olması için kiracının fazlasıyla koşturması gerekir. hayır bu şekilde uğraşıp durmaktansa ev sahibiyle anlaşmak daha kolay. düşman mı var karşınızda? nedir bu sürekli işleri yokuşa sürme isteği?

ucuza oturmanın da bir sınırı vardır. daha önceki yıllar sorun olmadı. çünkü rayiç bedelin %80'iydi belki. bu tolere ediliyordu. ama rayiç bedelin %30'una kimse tamam demez. sorun değli 3 yıl evi boş bırakayım. ev sahibini sıkıştırıp kiracı rayiç bedelin altına otursun diye sürekli bir açık arıyorsunuz. tamam kiracı çıksın ve 3 yıl boş kalsın. 3 yıl sonra kiraya veririm. aklımda da o var zaten. geçtiğimiz 3 yıl boyunca aldığım kira 36x1000 lira desek 36 bin lira olacak. onun yerine bu enflasyonist ortamda evi 3 yıl boş bırakıp sonra 1 yıl kiraya versem 3 yılda almadığım parayı 1 yılda alıcam. (3500*12=42000) bu ortamda evi 3 yıl boş bırakmak daha karlı. üstelik ev daha az kullanılmış olacak. her seçenek zararlı olsa da kiracının 900 lira vermesinden daha karlı. sorun değil. ya kendim geçerim ya da evi boş tutarım. kiracı düşünsün.
  • nick bulamadim  (16.10.22 16:07:05 ~ 16:27:41) 
Bu kadar kisi zaman ayırıp soruna yanit veriyor ama sen her söylenene aksini cevap vererek itiraz ediyorsun. Bu duyuruyu sen soru sormak icin değil confirmation bias için açmışsın.

Postala kiraciyi haklısın, aslansin kralsın.
  • Mcfly  (16.10.22 16:42:59) 
hayır o kadar soru en temel soruya cevap değil :) konu başka yere sürüklendi. sorudan koptu. hayır aslan da değilim kaplan da :)


  • nick bulamadim  (16.10.22 17:21:27) 
Ev üç büyük şehirden birindeyse 900 kira demek bedava demek. Kiracı çıktıktan sonra eve bakım yaptırsanız zaten 10 000 TL çıkar cebinizden. Her şeye zam gelen ülkede kiraya zam gelmeyecek, millet bunu istiyor. 900 liraya düzgün ayakkabı yok artık. Bir poşet alışveriş 200 lira tutuyor.

İşin diğer tarafı da sen çık demedikçe çıkmayacak. Sen kirayı piyasaya göre ayarlayalım desen illa bir arıza çıkacak. Bu durumda kendin oturacağını söyleyip çıkarırsın. Ceza neyse ödeyip kurtulursun. 900 lira gibi komik bir kira almaktansa -ve bunun da sonu belli değil- cezayı öder kurtulursun.

Ben hakkımı yedirmem %25 yapar geçerim diyen de evden çıktı mı kira-emlakçı parası-çift depozit derken ne yaparsa yapar artık. Sjw ekseninden bakarsak zam yapan kötüdür. Ama sen markete gidince olan zamlar olabilir onlar normaldir. Bu kişi ne iş yapıyor bilmiyorum ama en kötü maaşı 5500 TL. Maaşın %20 sine büyük şehirde kira ödüyor asgari ücretli olsa bile. Tam bir ölücülük
  • OrangeYellow  (16.10.22 18:04:57 ~ 18:08:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.