[]

Baslangic icin yazilim dili secimi JavaScript/Swift

Selamlar,

Yazilimciliga giris yapmak ve bir dili ogrenip kendimi yetistirdikten sonra da full-time is bulmak ve bu alanda calismak istiyorum. Kendime bunu basarmak/ilk is gunume baslamak icin 1 yil gibi bir hedef koydum (umarim yamulmam).

Simdiye kadarki tecrubem yalnizca HTML/CSS uzerine udemyden bir adet kurs bitirmis olmak. Ve tabii bu temel kursu tamamlamanin oncesinde ve sonrasinda uzun uzun bu ise girip girmemeyi dusunmus olmak.

Cok fazla vaktim olmadigi icin guzel/gercekci bir hedef secip butun enerjimi oraya kanalize etmek istiyorum.

Kendimi bildim bileli apple cihazlari seviyorum ve kullaniyorum. Mobil applicationlar gelistirme fikri beni heyecanlandiriyor(cunku bunun nasil bisey olabilecegini hayal edebiliyorum) ancak Swift dilinin de genel is ilanlari bazinda %5 lik bir yer kaplayarak dusuk popularitede oldugunu biliyorum.

Konustugum tum arkadaslarim JS ogrenerek bu ise basladiklarini ve su anda da JS ile calistiklarini ve bu dilin sevilen tutulan guzel bir dil oldugunu soyluyorlar. Piyasadaki ilanlarin %40'ina yakini bu dili istiyor diye biliyorum.

Acikcasi icimden Swift ogrenmek geciyor ama bunun mantikli bir karar olduguna da kendimi ikna edebilmis degilim. Ornegin muhendis olmayan birisi olarak bu limitli apple developing piyasasinda bir yer bulabilir miyim bundan bile haberim yok. Ama JS deyince de ne is yaparlar ne ederler gozumde canlandiramadigim icin orayi hedef belirlemeye motive olamiyorum.

Ilgili kaygilarimi anlayan sizlerden isterseniz uzun uzun, isterseniz kisacik tavsiyelerinizi rica edebilir miyim :) Hani bir tanidik/kardes bunu sorsaydi hangisini tercihi yaptiginda dogru secimi yaptigini dusunup iciniz rahatlardi ogrenmek istiyorum.

 
Birazdan buralar dolmadan, C++ hatta fortranla başla temelini öğren diyenler gelmeden araya gireyim:)

Gerçekçi bir hedef seçmek için önce kendinize bir görev seçin.

Front end developer mı, ios developer mı ne olmak istiyorsanız karar verin. Ona göre ilerleyin. Javascript demelerinin sebebi muhtemelen kolay bir başlangıç olması ve javascript ile hemen sonucunu görebileceğiniz işler yapabilmenin kolaylığıdır. Bir editor ve browser yeter yaptığınız programları test etmek için.

Learntocodewith.me diye bir blog var. Oldukça iyi içerikler. Blogu yazan da kendi kendine yazılımcı olan bir kadın. Bence türkçe kaynaklar yerine ingilizce kaynkalara yönelin.

Neden bilmiyorum ama benim gözlemim Türkçe kaynaklar hep zorlaştırmak üzerine. Sanki kolaylaştırınca işin değeri düşüyor gibi düşünüyorlar. Yabancı kaynaklar kolay ve anlaşılır geliyor yeni başlayanlar için. Bir de bizde nedense sürekli bir yetersiz hissettirme motivasyonu var. Python öğrenen adama "ohoooo c++ bilmeden yazılım öğrenilmez" diye bir başlıyorlar...

Programcılık mantığını ve algoritmaları anladığınızda hangi dili kullandığınız çok fark etmeyecek çünkü dillerin ana farklarının syntax olduğunu anlayacaksınız.

Bilgisayar nasıl programlanır öğrendikten sonra yeni bir dil öğrenmeniz çok kolay hatta 15 gününüzü falan alır. Elbette bazı dillerin farklılıkları ya da kullanıldıkları cihazların farkları olur.

İş bulma konusu biraz karışık. Türkiye'de sanıldığı kadar büyük bir yazılım ve bilgisayar endüstrisi yok. Bir de iş tanımları net değil. Yani front end developer iş ilanında aranan niteliklerle, ios developer ilanlarında aranan nitelikler neredeyse aynı.


Bilge adam'da front end kursu tamamlayan bir arkadaşım var italya'da çalışıyor. Eğitimi falan da sayısal bölüm değil yani. Eminim Türkiye'de iş bulamazdı. Bu çapta bir iş için bile komik şartlar sunuluyor. Türkiye'deki tuşlu ve elektronik bütün aletlere bilgisayar mühendisi bakmalı algısı var.

geçenlerde abd'de bir ilan gördüm. Global bir finans kuruluşu front end engineer arıyor. Ana kriter şu:
• 2+ years of experience in JavaScript, HTML5 and CSS technologies.

• Be capable of implementing and maintaining software using JavaScript frameworks such as Angular and React.

Gerisi proaktif olsun, ingilizcesi iyi olsun vs.

Bizde bir front end ilanına bakın lütfen. Gülersiniz.

Eğer vakit ve bütçe ayırabilirseniz açıköğretim'de programcılık bölümü açıldı. Bir bakın. En azından resmi bir diplomanız olur.
  • anten  (27.09.22 10:59:25 ~ 11:06:59) 
@anten cok guzel aciklamis. ben de birkac noktaya deginmek isterim.

iyi bir yazilimci olmak sadece programlama dili bilmek degil. programlama dili bilmek bu ise baslamanin ilk adimlarindan biri. ama programlama dili yaninda algoritma, data structure, yazilim mimarileri, frameworkler, kutuphaneler, design patternler, bilgisayar temelleri, system design ve cesitli arac gerecler (git, bash vs.) gerekir. ama hepsi adim adim zamanla ogrenilir.

javascript baslangic icin iyi bir dil, cunku uretmek kolay. ama cok genis bir ekosistemi var, bu nedenle yolunu kaybetmek cok kolay. bunun yaninda rekabet cok.

swift ise gunumuzde apple tarafindan cizilen yola gore gidiyor. bu nedenle daha sade bir ogrenme cizgisi var. ama javascripte gore biraz daha zor bir dil diyebilirim.

bunlara ek olarak bir dil ogrenirken asil ogreneceginiz sey yazilim gelistirme temellerini ve yaklasimlarini ogrenmek olur. bunlari ogrendiginizde diger dilleri ogrenmek cok da zor olmaz cunku bircok konsept birbirine benzer. gercek profesyonel hayatta da gelistiricilerin deneyimi arttikce tek bir dile bagli kalmazlar genelde. bircok is icin bircok farkli dil kullanmak gerekir, ya da dil secimi genelde o dilin guclu oldugu alana gore yapilir. o nedenle profesyonel hayatta bircok farkli dil ile calismak gerekebilir.

benim kisisel onerim eger seviyorsan swift ile baslaman olur. daha net bir ogrenme akisina sahip olursun. javascript de onune bircok farkli secenek acilacaktir ve onlar arasinda da kararsiz kalabilirsin. daha sonra dilersen javascripte gecmemen icin hicbir engel yok. bu oneriyi uzun yillardir javascript alaninda calisan biri olarak veriyorum.
  • emrahday  (27.09.22 11:28:45 ~ 11:37:00) 
Fortran +1


  • archmage mahmut  (27.09.22 13:49:11) 
Cevaplariniz icin tesekkur ederim.

Swift ile baslamam konusunda beni cesaretlendirdiniz.

Apple'in developer kisminda bir egitim seti var. O seti tamamlayarak baslangictan ileri duzeye gecilebilecegini iddia ediyorlar.

JS kisminda ise cok fazla sayida egitim seti var ve kademe kademe cok fazla sey ogrenilmesi gerektigini goruyorum. Kendi kendime ogrenmekten korkmuyorum aksine bunu tercih ediyorum ama JS tarafinda egitim yolu biraz karisik gorunuyor gozume ve bu beni korkutuyor. Bosa kurek cekebilirim veya yanlis yone kurek cekebilirim ve bunu bir egitmenim olmadigi icin anlamam diye korkuyorum.

Iki dilden birinin digerinden belli bir seviyeye kadar daha kolay veya zor olmasi gozumu korkutmuyor ama egitim surecinin emin adimlarla ilerlemeyecek olabilmesi gozumu korkutuyor.

O zaman biraz bu egitim surecleri(curriculum/syllabus) uzerine arastirma yapayim.
  • andoreii  (27.09.22 16:34:17) 
eğitim süreçleri üzerine araştırma yaparak vakit kaybetmektense swift ile başlayın elinizde mac varsa. yoksa da js ile başlayın, bu iş yaparak öğrenilen bir iş, bir an önce kod yazmaya başlamanız sizin için daha faydalı olur.


  • mrtkp1234  (27.09.22 17:37:30) 
go ile başla, bu ara sektörde çok hype, hem yurtdışı hem yurtiçi çok talep görüyor.


  • nuisance  (27.09.22 18:47:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.