[]

ev sahibinden kira artış ihtarnamesi geldi ne yapmalı?

annem oturduğu evde 5 yılı geçti ve kiracı da şimdi kirayı %1000 arttırmak istediği bir ihtarname yollamış eve. evet doğru okudunuz yüzde bin. eğer ödemezse kira tespit davası açacakmış.

tabi ki bunu ödemeyecek istediği tutar annemin geçindiği yetim aylığının 3 katı. biz yasal artış oranından arttırıp devap edeceğiz. o açsın tespit davasını.

esas sorum şu, şimdi bu ihtarnameye 7 gün içinde cevap falan vermemiz gerekiyor mu illa yoksa bir şey yapmamıza gerek yok mu?


not: ev istanbul'da eski püskü 40m2 bir ev. mevcut kira 1500 lira ihtarnamede 10000 lira istemişler. annemin tek maaşı: 3500lira ve hiçbir malvarlığı yok.

 
yapacağınız bir şey yok dediğiniz gibi yasal oranda yatırmaya devam edin siz ev sahibi açsın madem davasını. dava sonucunda ne çıkarsa o fiyat üzerinden devam edersiniz. mahkeme normali neyse ona karar verir zaten.


  • nrmnm  (19.09.22 13:04:47) 
Detay bilgi için şunu şuraya bırakayım: www.cetinkaya.av.tr

İhtarnameye cevap vermenize gerek olduğunu sanmıyorum. İhtarnamenin bu durumdaki fonksiyonu açılacak kira tespit davası ile belirlenecek kiranın bu dönem başlangıcından geçerli olması için ihtarname bir prosedür.

Yukarı eklediğim yazıyı detaylıca okursanız kira tespiti yapılırken önceki kira dönemine ait ÜFE artış oranını geçmemek koşulu ile evin durumuna göre hakkaniyetli bir şekilde yapılır diyor. Yani %1000 ya da 1.500 liradan 10 bine çıkarmak zaten kanuna göre mümkün değil. On iki aylık ortalamalara göre ÜFE %97,30 artmış. Hakim bu orandan daha fazla artıramaz. Yalnız bu son söylediğimde on iki aylık ortalama mı yoksa bir önceki yılın aynı ayına göre artıştan mı bahsediyor tam bilmiyorum. Eğer bir önceki yılın aynı ayı ise o oran da %144,61.

Eğer %144 ise en fazla 3669 TL olabilir. Ama tespit davasında son notta belirttiğiniz durumu belirtirsiniz. Hakim 'hakkaniyetli' bir karar vermek durumunda.

edit: bu verdiğim linkteki bilgi eski sanırım. Doğru bilgi için direkt kanunu ekliyorum:
www.mevzuat.gov.tr

Madde 344.
  • himmet dayi  (19.09.22 13:10:57 ~ 14:11:03) 
5 yılı geçtiği için kira tespit açılıyor denildiği gibi. %25 yada TÜFE sınırı aradaki yıllar için geçerli.

Muadil evlerin kiralarına yakın bir kira belirlenir. Hatırladığım kadarıyla ödediğiniz kiradan yüksek bir kira tutarı çıkarsa aradaki farkı da ödemeniz gerekecek.

Yani diyelim ki mahkeme 2500 olarak belirledi yeni kirayı. Zammın olması gereken aydan o tarihe kadarki 1000 TL farkı da ödemeniz gerekecek. Ona göre hazırlıklı olun derim.

Ama bu tür davalar kiracı lehine sonuçlanıyor. Yani bölgede kiralar ortalama 3500 ise mahkeme 3000 civarı bir tutar belirliyormuş.

Yanılıyorsam arkadaşlar düzeltsin.
  • teknopark  (19.09.22 13:15:12 ~ 13:16:48) 
5 yılı geçtiyse TEFE/TÜFE/ÜFE'ye tek belirleyici değil, civardaki emsal kiralar, muhit vb. gibi etkiler de göz önünde bulundurularak "hakkaniyetle" belirlenir.

kira artışı, davaya konu olan yeni kira döneminin başından beri hesaplanır.
  • altinci nesil caylak  (19.09.22 13:19:53 ~ 13:23:56) 
bölgedeki kiralar anormal şekilde arttı 5000-6000 lira civarında geziyor ve sadece araplara veriliyor. herhangi ırkçı bir düşünceyle söylemiyorum sadece olanı yazıyorum. ilanlarda önce arapça sonra türkçe açıklama yazıyorlar düşünün.

hakim 3000 lira bile yapsa geriye dönük aradaki farkı vermemiz imkansız öyle bir para yok zaten maaş belli. emekli aylığına da el konulamıyor. ne olacak bilemiyorum. kadının tüm hayatı aynı mahallede geçmiş 70 yaşından sonra hiç bilmediği başka bir şehre mi taşınacak yani? mahkeme bunları göz önünde bulundurur mu bilemiyorum. üzüntüden hasta olacak kadın.
  • inancsiz deve  (19.09.22 13:24:45 ~ 13:27:22) 
5 yil sonra bu davayi acma hakki var, birakin acsin. cevredeki rayice gore mahkeme yeni bir bedel belirleyecek ve o rayicle es ya da onun ustunde olmayabilir de genelde kiraci lehine sonuc cikar.


  • bay b  (19.09.22 13:25:05) 
yeni kira belirlenirken yaşa, gelire falan bakmazlar. çevredeki emsal kiralar üzerinden hesapla bir miktar kiracı lehine bir fiyat çıkar. annenizin evine muadil evler şu an 5-6bin diyorsanız (ki o da dava açıldı mahkeme günü geldi falan derken geçen sürede daha da artar) taş çatlasın 4bin derler sizin eve de. geçecek sürede oluşacak aradaki farkı da ödemeniz gerekecek dedikleri gibi. ödeyemezseniz tahliye davası şu bu yine bir ton uğraşla 1-2 yıl sürse de çıkmanız gerekir eninde sonunda. mahkeme sürecinin yıpratıcılığı da cabası. şimdiden alternatifleri düşünmenizde fayda var.


  • nrmnm  (19.09.22 13:40:37) 
ihtarnameyi iyi saklayın. ev sahibinin kötü niyetini gösteren bir belge var elinizde.

etrafımda çok var tekrar kira belirlemek isteyen, ama %1000 gibi bir rakam duymadım/görmedim. insafsız adam.
  • co2s2  (19.09.22 15:55:29) 
Sözlükten ve buradan okuduklarım kadarıyla, kira tespit davasında mahkeme emsal kiralara göre yaklaşık %80 oranında bir karara varıyormuş.

Yani emsal evler 6.000 ise sizinkini de o tutara çıkartmıyor, yine kiracıdan yana insiyatif kullanıp %80 oranına karar verip 5.000 yapıyor kirayı mesela.

Sizin durumda her şekilde ya o evi boşaltacaksınız, ya da bu emsal kiralara razı olacaksınız.

Size çekilen ihtar günü ile mahkeme sonucu arasındaki süredeki ayların farkını da yasal olarak alıyorlar sanırım.

Bu fiyatlarla sadece emekli maaşı ile geçinen insanların İstanbulda barınması çok zor zaten. Allah yardımcınız olsun.
  • John Bloor  (19.09.22 16:11:27) 
Cevap vermenize gerek yok ancak anlaşıp, orta yolu bulmaya bakın.

Kira artış ayınız Kasım ve ev sahibi en az 30 gün önceden ihtar gönderip, dava açtı. Dava 10 ay sonra bitti. O aydan, Kasım'a kadar olan tüm kira farklarını sizden alabilir.

Yani siz 2bin TL kira ödediniz diyelim, mahkeme 7bin TL'ye karar verdi. 10 x 5 bin = 50 bin TL ödersiniz ve sonraki aylarda 7bin TL kira yatırmaya devam edersiniz. Bunun için en az 30 gün önceden ihtar çekmesi gerekiyor.


.
  • kartallar yuksek ucar  (19.09.22 17:48:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.