[]

11.sınıf için dershane önerisi ve gerekliliği

benim çocuğum 11.sınıf ea bölümü okuyor. %7 lik bir dilimle öğrenci alan bir anadolu lisesinde.

şimdi sınıfında bazı arkadaşları dershaneye gidiyormuş. ben de gitsem mi diye soruyor.

benim çocuğum çok ders çalışma meraklısı olan biri değil. hiç olmadı. ama bir şekilde benim de biraz desteğimle bugünlere geldik.

bu dershane konusunda da açıkcası bu sene için biraz çekimserim. sözel tarafı hep iyiydi ama matematik için destek lazım olabilir görüşündeyim. kendim mühendisim ama artık bu sınıfların matematiği beni de anlatırken yoracak, zaten bir sürü şeyi de hatırlamıyorum ve beni de anlatırken strese sokuyor zaten.

sözün özü tecrübeli arkadaşların önerilerini bir dinlemek istiyorum.

çünlü çevrede sürü psikolojisinden dolayı bir sürü gönderen var, öel ders aldıran var. o gidiyorsa bende göndereyimciler var ve dershanelere göre her şey elzem tahmin ettğiniz gibi.

bir de şişli kağıthane civarı güzel dershaneler var mı?

teşekkür ederim.

yakınımızda final var.
hafta sonu 2 gün ve hafta içi bir gün okuldan sonra
hedef bir şekilde hukuk
deveye hendek atlatan bir öğrenci olmadı hiç benim çocuğum. yakından takip ettiğim için bunu biliyorum.

cevaplar gayet doyurucu teşekkür ederim.

 
dershane okula devam eden bir lise öğrencisi için oldukça yorucu bir şey bence. günün çok büyük bir kısmını çocuk okulda geçiriyor zaten, sonra dershaneye gidiyor, akşam eve geldiğinde yemek yemeye enerjiyi bile zor buluyor. bu döngünün iki sene sürdürülmesi çok yorucu olabilir eğer on ikinci sınıfta da dershaneye devam edecekse. ikiz kardeşimle aynı liseden mezunuz. o dil öğrencisiydi ve okulda dil sınıfı yoktu bu yüzden aralıktan pandeminin başlangıcına kadar dil dershanesine gitmeye başladı. ve açık söylüyorum aynı okula gitmemize rağmen kardeşimi çok az görüyordum. okuldan sonra direkt dershaneye gidiyordu, 8-9 gibi eve geliyordu, yemek yedikten sonra uyuyordu. bazen sırf uyuyabilmek ve kendini toparlamak için okula gelmeyip evde dinlendiğini biliyorum.
11. sınıf zaten kolay bir sınıf değil. matematik zor. edebiyatta gördükleri önemli çünkü ayt'de güzel soru geliyor 11. sınıf konularından. coğrafya dersinde iyi harita bilgisine sahip olması gerekecek, neden-sonuç ilişkilerini iyi bilecek. türkiye'de hangi şehirden ne madeni çıktığını bilecek, italya'da nasıl tarım yapıldığını bilecek, opec gibi uluslararası birçok örgüt öğrenecek vsvs. kısacası kolay bir sınıf değil ve yükü ağır. bunun üstüne yavaş yavaş yks stresi eklenecek. bir de dershane ödevleri, etütleri olacak. ben anlatırken yoruldum açıkçası.
yüzde yedi dilimdeki bir anadolu lisesindeyse nitelikli bir lisede okuyordur. tavsiyem, eğer okul kurs açıyorsa ihtiyacı dahilinde o kurslara katılmasıdır. kurslarda bazen başka okullardan hoca getiriyorlar ya da okuldaki başka hocanın kursuna giderse belki anlayamadığı yerleri daha iyi anlar. başka bir bakış açısından ders dinleyecek sonuçta.
bir diğer seçenek de özel ders. matematikten özel ders alması mantıklı olabilir. 11. sınıfı bile bu sene güzel öğrense seneye onun için çok güzel bir avantaj olur.
velhasıl kelam zaten başarılı bir öğrenci için dershane şu an ne kadar elzem, bilmiyorum. tabi hedefleri çok çok yüksekse ve bu tempoyu 2 sene kaldırabilecek bir öğrenciyse, neden olmasın.
ben de yüzde beşlik dilimle girdiğim liseden 2020'de mezun oldum. benzer çelişkileri yaşayan çok fazla arkadaşım vardı. iyi okulları kazanan arkadaşlarım, biri hariç, hepsi okul kursuna geliyordu. matematikten özel ders alanlar vardı aralarında.
bir de dershanelerin deneme kulüpleri oluyor, isterse onlara katılabilir akranları arasında nasıl olduğunu görmek, eksikliklerini fark etmek ve onlar üzerinde çalışabilmek için.
  • black holes in the sky  (19.09.22 11:23:11) 
Hedef ne? Şu anki durum ne? Hedeften ne kadar uzak?

Ben zamanında 11. sıınfta başladım, çok iyi bir lisede tembel bir öğrenci idim, hedeflerimden uzaktım, herkes başladı diye başladım, başlamasaydım arkadaşlarımınkine oranla baya mütevazi olan hedefime asla ulaşamazdım son sene dersaneye giderek.

Çocuk kendi kendine çalışmıyorsa dersane hiçbir şey katmasa test çözdürerek bir şeyler katar.

Fakat yine hedef noktasına geri dönelim benim bakış açıma göre çok yukarı hedefler yoksa, aile ortalama bir vakıf üniversitesine yollayabilecek güçte ise ona göre çok kasmadan son sınıfta halledilir bence.
  • atom karincanin torunu  (19.09.22 11:28:16) 
ben liseden 2014'te mezun oldum, o zamandan sonra baya sistemler değişti, dershaneler kapatıldı vs şimdiki durum nasıl pek fikrim yok ama benim zamanımda 11. sınıfta iddialı öğrencilerin %90'ı dershaneye giderdi. Dershaneler haftasonu oluyordu ama haftaiçi bazen denemeler ya da etütler oluyordu akşam saatinde. O yüzden şimdi haftaiçiyse ve sınıfın çoğunun gittiği bi durum yoksa bence şu an gerekli olmayabilir ama haftasonuysa verilebilir. Ben ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar her sene dershaneye gitmiştim mesela haftasonları :') bizim zamanımızda normal buydu çünkü


  • nundu  (19.09.22 11:31:04) 
Evet, dershane hem okul derslerine hem de yks için çok iyi etkisi olacak bir şey tembel öğrenci için bile. Lise öğrencilerine 2-3 yıldır bir eğitim derneğinde ihtiyaç sahibi öğrencilere gönüllü öğretmenlik yapıyorum. Bende dershane ile sınava hazırlandım. Dershane gibi kurumlar özel dersten daha verimli oluyor. Ve maalesef bu yeni sistemde gerekli. Devlette ve özeldeki hocalar kendilerini sınav sistemi için yenilemiyorlar. Yenilemedikleri yetmiyor, meb tarafındsn belirlenen yıllık müfredatı asla tam işlemiyor. Konuları öylesine anlatıp geçiyorlar, asıl ayrıntıya girmeleri gereken konulara girmiyorlar. Vicdanları da sızlamıyor. En iyi özel okul öğrencisi de en iyi anadolu lisesi öğrencisi de aslında sınava dershane ile hazırlanıyor. Kimisi de son sene açık liseye çıkarak daha rahat hazırlanıcağına inanarak hareket ediyor. Bu dershanelerin lisesine geçenler var son sene.

Sınav sistemi artık öğrencilerin bilgilerini ölçmüyor. Daha karmaşık, stratejik, uyanık davranmalarını istiyor. Yani konu anlatımına erişebilmek olay ama konu yeterli olsa da işin sırrı farklı soru çeşitlerine hakim olabilmekte. Son sene 12. Sınıfta başlaması geç olur.

İstanbul anadolu yakasındaki öğrenciler genellikle burdaki özeliz kurumlarına gidiyor. Buraya gidenler gerçekten kazanıyor. Avrupa yakasında da sınav, final ve uğur yaygın. Final dershanesinin kendisine ait şubeleri iyi. Uğur kötü. Sınav'ı bilmiyorum. Kendi sınıfındaki velilerle görüşün, bir fikirlerini alın gittikleri dershanelerle ilgili. Yol yakınlığı önemli akşamları denemesi, etütü olacak.
  • GoodMorningTeacher  (19.09.22 12:02:36) 
Cevabı kendiniz vermişsiniz. Herkes göndermeye çalışıyor. Bu yüzden o çocuklar dershaneden bir bilgi bile öğrense çocuğunuzu geçebilir. Bu şuna benziyor. Sınavda 20 soru olsun. 10 tanesi kolay, 10 tanesi zor. Dershaneye gidenler sırf dersi kulak ucuyla dinledikleri için 10 kolay soruyu yapıp zor sorulara odaklanabilir. Ama dershaneye gitmeyen çocuk kolay soruları da kaçırabilir. Çok geri düşer.

Lise falan hikâye. Ben iyi Anadolu lisesinden mezun olup çok kötü bölüm kazanan bir sürü insan gördüm. Sınava hazırlık bambaşka bir olay. Okula falan kesinlikle güvenmesin.

Ben bundan 10 yıl önce gitmiştim dershaneye iki yıl. Çok faydası olmuştu. Başarısız bir öğrenciyken lise ve üniversite başarım yükselmişti.

Parası olan herkese en kötü bir yıl tavsiye ederim. Dershane arkadaşlıkları bile güzel oluyor. Sosyallik önemli.
  • dissendium  (19.09.22 13:45:00 ~ 13:45:51) 
dersanenin okuldan farkı yok artık, okul yetmiyorsa dersane de yetmez. kaldı ki sözel için ayrıca ders almaya gerek yok, oturup okuyacak, test çözecek işte. bence zayıf olduğu dersten özel ders aldırmak daha mantıklı. biz kardeşimi dersaneye vermiştik geçen sene. sözel netleri dersaneden önce de sonra da aynı (yüksek). sayısal netleri de... halbuki matematik özel ders aldırsaydık en az 5 net daha fazla yapardı, çünkü özel ilgi görecek, ona göre ders anlatılacak, takip yapılacak vs. hem de belki daha uygun olur, o kısmı bilemiyorum.


  • summer timetable  (19.09.22 13:56:32) 
Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Benim kızım da 11. sınıf. Yabancı (özel) okulda okuyor. Sayısalcı ve yüksek yerler hedefliyor. Zaten terimleri filan öğrenebilmesi için dershane lazımdı. Geçen sene bursluluk sınavlarına soktum, notları epey düşük geldi. Okuldan öğrencilerin gittiği dershanelerin önceki sene başarıları da beni tatmin etmeyince bu sene öğrenci koçu + münferit ders almasına karar verdik. Seneye kısmet. Tekrardan sokacağım bursluluk sınavlarına. Özeliz kurumlarını duymuştum ama onlara sınava sokmamıştım mesela.


  • SiyamkedisiZorro  (19.09.22 14:01:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.