[]

motosiklet serileri

motosiklet markaları çok benzer isimlere ve özelliklere sahip motorlar çıkarmış.

mesela yamaha'nın 125 cc olarak mt 125, ys 125, r125 modelleri var. bu serileri farkları nedir?

honda'da da cb 125, cbr 125 r, cb 125 r gibi 3 model var. :d neden böyle? ne farkları var?

 
her markanın kendine has bir isimlendirme biçimi var. örneğin Yamaha mt serisindeki mt ifadesi master of torque demek. r125'deki r harfi racing olsa gerek. honda cb kısaltması da city bike idi sanırım, arkasına gelen harfler de yine racing, city, urban falan gibi kategorileri belirliyor. genel olarak hepsi aynı kategorilerde modeller ürettikleri için isimleri de benziyor. şehir motoru, şehir/yarış, şehir/temel ulaşım, şehir dışı/asfalt, şehir dışı/toprak gibi gibi gibi.

Ford'un suv'u ile VW'nin suv'u arasında nasıl fark varsa motosikletlerde de öyle farklar var. tasarım, teknoloji, malzeme, estetik vs.
  • orient blue  (16.09.22 17:02:30) 
@orient blue'ye ek olarak;

İstisnalar hariç genelde aynı motor ve şanzımanı kullanıp farklı motor tipleri üretiyorlar.

Atıyorum R125 racing model, bundan yan grenajları söküp gidonu değiştiriyor (yükseltiyor) oluyor sana naked motor.

Yani aksi durumlar hariç genelde hepsi aynı motor ve şanzıman ile;

farklı amortisör, gidon, grenaj, fren diskleri vs değiştirerek farklı zevklere ve kullanım şartlarına uygun modeller haline geliyor.

Edit: Mesela merak edip baktım, R25 ile MT-25 motor özellikleri bire bir aynı. Fotoğrafları inceledim biraz, şasede bile değişiklik görünmüyor.
  • John Bloor  (16.09.22 17:45:45 ~ 17:53:03) 
Motosikletler genelde motor hacimlerine göre pazarlanıyor, marka adı ön planda gerisi cc böylece kullanıcılar seçimini daha kolay yapıyor


  • olaylar olaylar  (16.09.22 18:38:59) 
hacimler 49 cc dediğimiz amatör lig gibi başlar ve şampiyonlar ligi dediğimiz 1000 cc seviyesine doğru hareket eder.

125 diye gördükleriniz 125 cc demektir. şehir içi için 100 cc-250 cc arası yeterlidir. ancak performans bekliyorsanız 250 cc üstü bakmalısınızdır. şehirler arası hızlı gideyim diyorsanız 750 cc üstü tercih etmelisiniz. hacim arttıkça; tüketim, güç, işletme maliyeti artar.

şimdi bir de motosiklet tipleri var. naked, supersport, touring, sport touring, enduro, cross, scooter gibi. bunlar oturuş-sürüş pozisyonuna göre şekilleniyor. örneğin siz şehir içindeyseniz otomatik bir scooter her işinizi görebilir. ancak siz tork dediğimiz hazzı seviyorsanız naked sizi daha mutlu edecektir. yada hız tutkusu görünüşü seven biriyseniz supersport daha çok ilginizi çeker. her yere gireyim arazi bana işlemesin derseniz cross size hitap eder. ben şehirler arası gideceğim derseniz touring, gideceğim ama spor da süreyim derseniz sport touring daha çok keyif verecektir.

gelelim mt125, r125 gibi modellerin anlamlarına. açıklayacaklarım sadece yamaha da bu böyle bu arada şimdiden notlayayım. yamaha benim için ayrı bir yerde mesela, bu sebeple bu kadar uzun yazıyorum. yamaha'da master of torque denilen bir kavram var ve kısaltması mt diye geçiyor. yamaha bu torque koyduğu makinalarına ki bunlar hep naked sürüşe uygundur. bu naked makinanın 125 yani herşeyi kısılmış bir versiyonudur ve adı mt125'tir. esas master of torque mt9'dur. mt900'ün kısaltmasıdır bu mt9 ve 900 cc'dir. 2021 modelini Yamaha Avrupa Turu'nda kullanma fırsatım oldu. MT isminin hakkını veriyorlar. gelelim r125 modeline, racing 125'tir açılımı. supersport görünümlüdür. esas racing makinası olan r1, ki r1000'in kısaltmasıdır. R1, 1000 cc'dir. dünya motobike şampiyonasında sürücülerin tercihidir. örneğin Toprak Razgatlıoğlu'nun sürdüğü makinadır.

üstteki paragraftaki açıklamalar sadece yamaha'ya has. yamaha, diğer makina üreticilerine nazaran bu konuda gerçekten yıllar içinde çok çalıştı ve bunları sadeleştirdi. her marka bunu yapamayabiliyor, özellikle çinli markalarda bunları göremezsiniz.

bu sebeple yamaha gibi bilinen bir marka sahibi değilseniz, diğer marka-model motosikletlere bakarken teknik detayları görmek istersiniz. hacim kaç cc gibi.

tekeriniz düz bassın.
  • baldan kaymak  (17.09.22 02:53:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.