[]

Yatırım mantığı

Merhabalar. Bir şirket düşünelim. Üretim yapıyor. Ben bu şirketin sahibine gidip 1 milyon lira yatırım yapmak istiyorum. Bunun karşılığında neye göre ve ne kadar kazancım olur her ay? Türkler bu şekilde yatırım yapmayı bilmiyorlar mı?




 
  • pembe mezarlık  (14.09.22 23:06:01) 
Borsa İstanbul'da temettü verimi yüksek 4-5 hisse seçip paranı bu hisselere yatırır, temettülerini yıllık olarak alır, aylık olarak harcarsın.
Bu sene %11 ile en yüksek EREGL verdi mesela

  • Mirket  (14.09.22 23:15:59) 
şirketin sahibine 1 milyon lira yatırım yapmayı ben bir türk olarak bilmiyordum açıkçası.


ama eğer şirkete yatırım yapılacaksa yapılan yatırım karşılığında şirketin belli bir kısmına ortak olunarak şirketin karı veya zararı paylaşılabilir.
  • AlsterWasser  (14.09.22 23:17:12) 
Aslında borsadan bahsetmiyorum. Sanırım dediğim şey şirket ortağı olmak.

@AlsterWasser, eksik yazmışım.

Ben bu şirketin sahibine gidip şirkete 1 milyon lira yatırım yapmak istiyorum diyorum.

olacak.
  • dissendium  (14.09.22 23:27:40) 
Söylediğiniz şey şirket sahibinin size şirketin hissesini satması. Başka bir şekilde söylenişi de ortak olmak.
Patron 1 milyon lira karşılığında size şirketin bir kısmını satabilir, mesela %1'ini.

Ama bunun olması pratikte biraz zor. Hem patron bunu satmak istemeyebilir, hem de siz 1 milyon verdik ama acaba şirketin değeri gerçekten 100 milyon muydu, 10 milyon muydu diye emin olamayacaksınız.

Aylık para kazanacaksınız diye bir şey de yok. Şirket kar payı dağıtmaya karar verebilir veya vermeyebilir. Ama patron şirketten para çekmek istediğinde 100 lira kar payı dağıtma kararı alırsa 1 lirası size gelir.
Fakat patron yönetim kurulunda olacağı için kendisine huzur hakkı vermeye de karar verebilir, o zaman siz bir şey alamazsınız.

Borsaların var olma sebebi de bu karmaşanın içine girmeden herkesin istediği miktarda parayla şirketlere ortak olabilmesini sağlamak. Borsadaki hissenin değerini de piyasa belirleyeceği için "ucuza mı aldık pahalıya mı" konusunda daha az tereddüt yaşarsınız.
  • michael_knight  (14.09.22 23:45:27) 
@michael_knight, her şirket borsada işlem görmüyor diye biliyorum. Borsada işlem görmeyen bir şirket düşünün. Ortak hiç para kazanamıyor mu o zaman? Bu işin mantığı ne?


  • dissendium  (15.09.22 00:08:26) 
sanırım bahsettiğiniz melek yatırımcı ortaklık sistemi.

benim bir startup veya normal bir işletmem var. siz bana x miktar yatırım yapıyorsunuz ve bana ortak olmuş oluyorsunuz. karın belirli bir miktarı size gidiyor. tabi ben bu teklifinizi kabul edersem :)
ne kadar kazanacağınız tamamen ikili anlaşmaya göre belirlenir. şirketin büyüklüğü veya yatırımın büyüklüğü bu pozisyonu belirler.

çoğu büyük şirket için bu tarz doğrudan işlem yapabilmek zor. çünkü kabul etmeme olasılığı çok yüksek. veya kabul ettirecek para çok yüksek. dolayısıyla halka arz bunun için var.
  • debian  (15.09.22 00:52:40) 
Michael kngiht çok güzel özetlemiş sizin bahsettiğiniz sistem borsada hisse senedi ama halka arz edilmemiş şirketlerede ortak olunabilir fakat borsa kadar şeffaf ve pratik olmadığı için çok riskli bu yüzden en makulu borsa veya takasbank


  • beemaker  (15.09.22 01:22:30) 
bist'in yeni getirdiği bir sistem var şu anda "bist özel pazar" diye.
görece daha küçük ve orta bütçeli start-up lar için bist dışında kurduğu ayrı bir borsa denilebilir.
burada yatırımcının yatırabileceği minimum tutarlar daha fazla. ayrıca bu şekilde ortaklık kurmak isteyen şirketler için de bazı kriterler var.
  • joooper  (15.09.22 09:58:11) 
@dissendium, dediğiniz gibi her şirket borsada işlem görmüyor. Hatta borsada işlem gören şirket sayısı çok çok az.
Ama zaten şirketine ortak almak mecburiyetinde değil hiçbir patron.

Ortak hiç para kazanmıyor diye bir şey yok.
Hem dediğim gibi kar payı dağıtım kararı alınınca elinize para geçiyor hem de 100 milyonluk bir şirketin %1'ine ortak oldunuz, belki de bu şirket birkaç yıl sonra 500 milyonluk oldu.
Bu durumda ideal bir dünyada, müşteri bulabilirseniz 1 milyon liraya satın aldığınız bu %1 hisseyi 5 milyon liraya satabilirsiniz.

Ama çoğu patron şirketi fazla kar dağıtımı yapmaz, kazanılan parayı şirketin içinde tutar ve işleri büyütmeye harcar diye biliyorum. Mesela patron Rolls Royce almak isterse cebinden almaz, şirkete bir Rolls Royce alır ve ona biner.

Bu gibi sebeplerle denetlenmeyen bir şirkete yatırım yapmak pek güvenli bir yatırım yöntemi değildir. Küçük ortakların korunması için kanunlar, yöntemler de var. Şirketin kötü yönetildiğini iddia ederek bir denetmen atanmasını isteyebilirsiniz vs. ama dediğim gibi pratikte pek olabilecek şeyler değil.

Bunu sadece büyük şirket olarak düşünmeyin. Kabul ederse sizin mahalledeki kuruyemişçiye de bu şekilde ortak olabilirsiniz.
Kuruyemişçi kendisine X lira maaş verir, sonra firmanın kazandığı para ya işleri büyütmeye ya da kar dağıtımına gider. Kar dağıtılırsa cebinize para girer, işler büyürse daha büyük bir kuruyemişçinin ortağı olmuş olursunuz.
  • michael_knight  (15.09.22 10:55:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.