[]

İş bulmak için hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?

Merhaba duyuru sakinleri;
ben siyaset bilimi mezunuyum. 31 yaşındayım. İşsizim. Yazılım öğrenmek istiyorum. Sizce fazla kompleks olmayan ve iş bulabileceğim dil hangisidir? Nereden başlamalıyım? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.



 
oncelikle yazilim dili bu alanda profesyonel calisanlarin kullandigi araclardan sadece biri ve en onemlisi. yani diger deyisle yazilim alaninda calisanlar dil disinda bircok konuda da (genel algoritma/veri-yapilari, genel network protokolleri, frameworkler, kutuphaneler, cli araclari vs. ) ogrenmek durumunda. calisilacak alana gore ogrenilecek seyler, ve bunlarin onemi degisir.

yani kisaca sadece yazilim dili bilmek yetmez, buna bagli bircok konuda da kendinizi yetistirmeniz gerekir. bu kendinizi yetistireceginiz dil ve diger konular da tamamen hangi alanda calismak istediginize bagli. bunlar da kendi aralarinda dallanip budaklaniyor.

ornegin gunumuzde en populer ve giris yapmak icin diger alanlara gore nispeten kolay calisma alani "web development" diyebiliriz. web sitesi yapmak size keyif verecekse bunun bir alt dalina bakmaniz lazim. mesela front-end, ya da back-end, yazilim test vs gibi alanlardan front-end sectiginizi dusunelim.

front-end alanin kendine has dinamikleri var. ornegin dil olarak javascript ogrenmelisiniz. ama oncesinde html ve css ogrenmelisiniz. bunun yaninda profesyonel calisabilmek icin gunumuzde populer react, vue, veya angular gibi framework (kutuphane ozellikleri de var, ve her birinin ogrenme zorlugu, populeritesi farkli) dan birini ogrenmelisiniz. daha sonra temel konular ornegin temel algoritma ve veri yapilairi ogrenmeniz ogrenirken daha iyiye daha hizli gitmek icin avantajiniza olur. json gibi temel data degisim formatlarini ogrenmelisiniz. git, ide gibi araclar da ogrenilmeli.

simdi bu sekilde soylendiginde gozunuzde cok da buyutmeyin, yapan nasil yapiyor diye dusunun ve bir tarafindan baslayin. ama bu isin hemen bir dil ogreneyim, uretken olayim, para kazanayim gibi basit olmadigini da bilmenizi isterim. kisaca yapilamaz degil ama cok zaman, emek ve motivasyon isteyen bir surec bu.

ayrica ornegin yukarida front-end alaninda rekabet cok ve sadece ogrenmek yetmez, diger insanlardan iyi olmak da onemli. rakabetin daha az oldugu ama ogrenme sureclerinin farkli etkenlerle daha zor oldugu alanlar da var ornegin data science, mobil gelistirme, back-end gelistirme, oyun gelistirme gibi.

ozetle her biri ayri bir yol haritasi, kendi dinamikleri var. bu farkli alanlarla ilgili yol haritalari icin suraya goz gezdirebilirsiniz roadmap.sh
  • emrahday  (10.09.22 18:40:35 ~ 18:43:47) 
game development öneririm


  • ttechnofille  (10.09.22 19:10:46) 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.


@emrahday Yazdıklarınız gözümü korkuttu doğrusu, o kadar sebat edebilir miyim bilemiyorum. Amerika'daki bazı youtuberlar 6 aylık eğitimden sonra tester oldum vs diyorlardı. Peki bunun için ne lazım?
  • spartamed  (10.09.22 22:35:59) 
emrahday her zamanki gibi yine hakli
illa yazilim diyorsan ben sql kasmani tavsiye ederim
fakat sizma testi uzmanligi, malware analistligi gibi meslekleri arastirmani tavsiye ederim. yazilim bilmeden kendini gelistirerek yapabilecegin meslekler
helpdesk kesinlikle onermem ama it alaninda sistem destek uzmani da olabilir. yine yazilim gerektirmeyen bir is. ama turkiye'de it yoneticileri bile helpdesk yapiyor malesef..
bence senin yapman gereken en oncelikli is windows ve linux kullanabilmeyi ogrenmek. her seyiyle. ondan sonra temel networking, osi layers vs kafanda bir seyler oturtmaya yarayacak. biraz powershell bash python scripting de fena olmaz
  • nibba  (10.09.22 22:43:22) 
Öncelikle algoritma öğrenmeniz lazım bundan sonra dil seçimini talebe göre yapabilirsiniz. İSMEK'te ücretsiz uzaktan algoritma eğitimi var


  • beemaker  (11.09.22 00:31:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.