[]

tavsiye filozof

kolaycılığa başvurduğum garip bir duyuru olacak: felsefeye ilgi duymakla birlikte şimdiye dek çok az okuma yaptım ve bu aralar okumaya ayıracak vaktim de pek yok açıkçası; ama yoldayken vesaire bir kitap oluyor illa yanımda ve elimdeki bittiğinde bu sefer daha önce okumadığım bir felsefeciye giriş yapayım diyorum. kitap seçiminde nokta atışı yapmak istediğimden de burada sormak istedim: rasyonaliteye fazla değer veren, inançsız, nihilist; schopenhauer, camus, bertrand russell gibi isimleri seven bir insanın sevebileceğini düşündüğünüz felsefeci (ve o felsefeciden tavsiye ettiğiniz kitap) varsa duymak isterim. özellikle altta birazdan vereceğim bağlantıdaki mavi renkli arkadaşlardan bazılarının çok üst düzey felsefe yaptığına dair bir algı oluştu oradan buradan edindiğim izlenimler nedeniyle; bu sebeple bu arkadaşlar arasından bahsettiğim profilde bir insanın okumaktan memnun kalacağı herhangi birini de tavsiye edebilirsiniz basitçe.

ayrıca,

justpaste.it

aşina olduğum ya da en azından adını sık sık duyduğum felsefecilerin ileri bir tarihte felsefelerine dair temel bir bilgi edinme maksadıyla bir liste çıkardım (herhangi bir şekilde sıralı değil), listedekiler dışında felsefe tarihinde önemli bir yeri olan ancak atladığım, ya da pek tanınmayan ve underrated olduğunu düşündüğünüz felsefeciler varsa da duymak isterim.

 
Ben o listedekilerin çoğunu biliyorum. O yüzden kısaca tavsiye vereceğim. Nigel Warburton - Felsefeye Giriş ve benzeri kitaplarına mutlaka bakınız. Ayrıca Platon'un ilk dönem eserlerinden başlamak idealdir. Perikles filozof değil. Mavi arkadaşlar da bence ilk elden okumak için pek uygun değiller bu aşamada. Bence temel eserleri okumak en doğrusu. Hobbes, Locke, spinoza, Rousseau ve Mill okumak eğlencelidir. Aristoteles'in Nikomakos ve Politika kitapları yeterli. Diğerleri kolay okunmaz (fizik, metsfizik falan). Ama ben olsam Marx ve Engels'e özel bir yer ayırırdım. Komunist Manifesto ve Anti-Duhring özellikle. Birçok eserleri kolay okunmuyor. Zaten felsefe kategorisinde de değerlendirmek zor çoğunu. Ama Anti-Dühring'i öneririm. Eğlenceli ve kolay okunur.


  • prole  (01.09.22 23:23:54 ~ 23:28:43) 
Başlangıç için anlatımı çok eğlenceli, sıkmadan anlatan bir kitap önerebilirim:
Felsefenin Kısa Tarihi
Yazar: Nigel Warburton
  • graphytube  (01.09.22 23:26:35 ~ 23:27:02) 
teşekkürler cevaplar için.

sistemli bir felsefe okuması yapmaktan ziyade hap şeklinde, spesifik bir felsefecinin sistemine hızlıca dalma niyetindeydim ama sağlam temel olmadan okumak kolay olmayabilir mavi arkadaşları, haklısınız.

bir de eklemeyi unutmuşum: toplumsal, yönetimsel, politik konular veya ideolojik sistemlerden ziyade biraz daha bireye, bireyin varoluşsal problemlerine vesaire odaklanan felsefecilere, daha doğrusu söylediklerine ilgi duyuyorum.

bu doğrultuda, felsefi temeli de iyice oturttuğum varsayılırsa (çok da temelsiz sayılmam aslında bu konuda) mavi arkadaşlardan öneriler alabilirim yine. bu arada şimdi yazarken dikkatimi çekti, yanlış anlaşıldı ise bir düzeltme yapayım: parantez içinde "giriş için tavsiye kitapları" derken o felsefeciye girişten bahsetmek istemiştim; "felsefeye giriş"ten değil. şimdi güncelledim duyuruyu daha yanlış anlaşılmasın diye.

(gözden kaçırdıklarımı hızlıca bir web sayfasından kontrol ederek ekleyeyim derken perikles de kaynamış araya :ı)
  • ajora  (01.09.22 23:54:05 ~ 02.09.22 12:04:28) 
Çok sağlam bir antoloji niteliğinde kitap için Ahmet Cevizci'nin Felsefe Tarihi'ni öneririm.


  • dark-tower  (02.09.22 08:49:09) 
biliyordum bunu da, teşekkür ederim.

(ilk mesajdaki anlam kaymasından dolayı hala soruma bir yanıt alamadığımdan küçük bir "up" mesajı)
  • ajora  (02.09.22 23:01:15) 
Spinoza ve Sartre oku. Belki bir de Kierkegaard. Ama o varoluşsal kaygılar zamanla geçiyor. Mavi arkadaşlar ihtiyacını karşılamaz.


  • prole  (03.09.22 09:05:45) 
hocam simdi russell, schopenhauer ve camus birbirinden alakasiz 3 filozof. bu adamlarda ortak ne gordunuz? russell mantiksal atomist analitik felsefenin temsilcisi, schopenhauer kita felsefesinde metafizik ve etik uzerine yogunlasmis bir adam. camus ise bir felsefe sistemine sahip olmayip varolusculuk uzerinden tanimlanabilecek bir isim. bu 3 isim birbirine yakin degil ki bunlara bakip bir dorduncu onerelim.

bence siz bati felsefesini bir butun olarak kavrayamamissiniz. o yuzden asagida verilen felsefe tarihi kitaplarini okumaniz gerektigini dusunuyorum. bu sekilde felsefe tarihini, farkli akimlari, bunlarin gelisimini ve birbirleriyle olan iliskilerini anlayabilirsiniz. belki kafanizda bir seyler daha net oturur o zaman. ve hangi filozoflarin/akimlarin size ilginc geldigini de anlayabilirsiniz.
  • antikadimag  (03.09.22 09:27:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.