[]

Kendi sitemi kurma aşamasında profesyonel programcılara güvenebilir miyim

Aklımda çok iyi bir site fikri var fakat siteyi yapacak bilgi birikimim yok. Sitenin yapılışında alacağım profesyonel desteğe güvenmek için hangi kıstasları dikkate alabilirim? Büyük sitelerin başındaki isimler her zaman kendi sitelerinin her detayını kendileri yapmış isimler mi?




 
Güvenmekten kastının ne olduğu önemli.

"Fikrimi alıp kaçacaklar" diyorsan o pek olası değil. Çünkü fikir zaten çok kıymetli bir şey değil, herkeste var. Asıl olay site ortaya çıktıktan sonra onu işletmek için harcadığın emek. Kod da bunun bi parçası, ama en büyük parçası değil.

Teknik kısımın kıymeti şu: kafanda bir model var ama gerçek dünyaya çıktığında o model genelde eksik kalıyor, yeni yeni bir sürü olayla karşılaşıyorsun. Teknik açıdan güçlüysen bu yeni olaylara çok hızlı tepki verebiliyorsun, bu da seni rakiplerinin önüne geçiriyor. Ama mesela fikrin baştan yanlış / kullanılmayacak bişeyse istediğin kadar iyi teknik ekibin olsun, bi faydası yok.

Büyük siteleri yapanların hepsi teknik isimler değil, ama teknik olanların daha sıklıkla başarılı olma sebebi de bu. Hızlı adapte olabiliyorlar. Çünkü adamın kendi işi. Ama her detayı kimse kendisi yapmıyor, basit yerleri outsource etmek her zaman daha iyi.

Ben teknik birisi olarak genelde şunları yapıyorum böyle freelance işlerde güven vermek adına:

- Kodların depolandığı yerin adı github. müşteriye buradan bir hesap açıyorum kendisi adına, kodları oraya koyuyorum. Böylece benim "kodları silip kaçma" gibi bir şansım olmuyor.

- Sunucu ve domain'i müşteri adına satın alıyorum. Yine "kapatıp gitme" gibi bir ihtimalim olmuyor. Müşteri isterse benim ulaşım yetkimi anında kapatabilir.

- "Sıkılıp yarım bırakma" ihtimalim de düşük, çünkü normal işimde kazandığımın %50 fazlasını istiyorum genelde. Normal işte %50 zam alma şansım yok, benim için de güzel bir gelir kapısı. Ayrıca fikir hoşuma gittiyse projeden %20'ye yakın hisse istediğim de oluyor. Bu da bırakıp gitmemek için güzel bir incentive.

- Ajans / stüdyo yerine bireyle çalışmanız daha iyi olur. Sözleşme cart curt genelde anlamlı şeyler değil, ortada çok büyük bir para yoksa mahkeme işleriyle uğraşmak astarından pahalıya geliyor. Eleman yarın istifa eder gider, yerine kimin geleceği belli olmaz, işler karman çorman olur. Birisinin bireysel olarak kendini ortaya koyup sorumluluk alması daha sağlam oluyor genelde.

Aklıma bunlar geldi, ama spesifik bi sorunuz olursa onu da cevaplayayım.
  • plutongezegendegilmi  (01.09.22 09:15:51) 
siteyi kendin yapmak istiyorsan wordpress'le başlayabilirsin.


  • scudman1  (01.09.22 09:33:44) 
yeterlidir dersen, wix.com da site yapmak icin muhtesem ve basit. sürükle birakla calisiyor resmen.


  • c1b2k3  (01.09.22 09:44:06) 
çook çook müthiş bir şey olduğuna inanıyorsan yapacak ajans veya kişi ile gizlilik sözleşmesi imzalayabilirsin. Developerlar alışık bu sözleşmeye hemen her şirket her iş için ajans ile gizlilik sözleşmesi imzalar


  • croswell  (01.09.22 10:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.