[]

sigortalılık nedir

aksiyom 1 : hastaneler özel ve devlet olmak üzere ikiye ayrılır.

aksiyom 2 : tc sınırları içinde yaşayan tüm insanları devlet'in SGK adlı kurumu belli bir ücret karşılığı zorunlu olarak sigortalar. bu sigortanın ismi GSS'dir.

aksiyom 3 : kişi çalışıyorsa, çalıştığı kurum GSS'sini ödemek zorundadır.

aksiyom 4 : kişi çalışmıyorsa, GSS'sini kendi öder yahut GSS Prim borcu birikir.

aksiyom 5 : özel hastaneler, eğer devletin SGK kurumu ile anlaştılarsa, bu
hastanelerde belli bir oranda GSS'den faydalanılabilir.

1. Her şeyi doğru anlamış mıyım ?
2. Özel hastane, SGK ile anlaşmayabilir de isterse ?
3. Özel hastane SGK ile anlaşsa dahi, GSS belli bir kısmı karşılıyor ve bu miktar yine devlet hastahanesine göre fazla, doğru mu ?
4. GSS, devlet'te de masrafın bir kısmını karşılıyor doğru mu ?
5. "sgk'lı mısın ?" sorusu abes değil mi ? herkes olmak zorunda.
6. hastanenin sorduğu "sgk'lı mısın ?" ile kastedilen "gss'n var mı ?" mı ?

 
İstisnai durumlar dışında doğru.
Mesela yurt dışında ve Türkiye SGK ile anlaşması olmayan ülkelerde çalışanların SGK ile bir bağları olmuyor.

+. soru SGK devlette masrafların bir kısmını karşılıyor cümlesi biraz yanlış gibi. Şöyle ki çok maliyetli bir ameliyatla yatarak tedavinde bir herşeyi devlet karşılıyor.
Yine maliyetli ilaç bedellerinin tamamını eğer raporun varsa Devlet ödüyor.
Yani son zamanlara kadar burada Devletin şahıstan para almasındaki maksat, sağlık kurumunu gereksiz meşgul etmeleri ve gereksiz maliyetleri önlemek içindi. Evde canı sıkıldığı için, hastane koridorunda iki muhabbetin belini kırarım düşüncesiyle Hastane randevusu alınan bi ülkeyiz. Katkı payı dediğimiz konu, bunu önlemek için icat edilmiştir. Gerçi son birkaç yıldır farklı maksat güdülüyor.

Senin değinmediğin bir konu da SGK nın 'Emeklilik' özelliği. Belirli şartları sağlayıp belirli yaşa geldiğinde ve belirli şartları sağlayıp emeklilik yaşına gelmesen bile çalışamayacak duruma geldiğinde emekli olmaya ve ömür boyu devletin sağlık güvencesini almaya hak kazanıyorsun eşinle, evlenene kadar kız çocuklarınla ve belirli bir yaşa kadar erkek çocuklarınla.
  • Mirket  (06.08.22 10:59:25 ~ 11:08:10) 
(bkz: bağkur)

“SGK’lı mısın?” sorusunun cevabı, “Hayır Bağkur.” olabilir.
  • himmet dayi  (06.08.22 11:01:39) 
Skg bağkur ayrımı kalmadı yeni düzende ama eskiden gelen emekli sandıklarından (bağkur, banka vb gibi) emekli olanlar olduğu için halen kullanılan bir sorudur.
Akbank mesela halen kendi emekli sandığını yönetmekte. Çalışanları ve emeklileri akbank tekaüt sandığına bağlıdır. Çalışanların sosyal güvenlik primleri bu sandıkta toplanır ve emekli olduklarında ya da çalıştığı dönemde sağlık harcamalarında bu sandık devreye girer. Bu yüzden herkes sgk lı değildir. Akbank ya da aksigortada çalışan biri sgk dan bakılamaz çünkü sgk da kaydı görünmez. İşten ayrılırsa, eğer emekli olmamışsa akbank tekaüt sandığı ödenmiş tüm primlerini kişinin isteğine göre sgk ya devreder ve sgk lı olarak yeni iş yerinde işe başlayabilir.
Diğer banka ve özel sandıklar da böyledir, günümüzde çok az kaldılar ama hala sgk ya bağlı olmadan çalışanlar ve emekliler mevcut. Bu yüzden hastanelerde sorulan bir sorudur.
  • erty_ksk  (06.08.22 11:28:33 ~ 11:30:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.