[]

formula 1 hakkında kafama takılan sorular

1-) bunlar neden sürekli yakıt almak için duruyor. biz burdan depoyu doldurunca 500 km falan gidiyoruz bunlar neden depoyu fullemiyor?
2-) neden lastik değiştiriyorlar ki bu lastikler hemen yarım saatte nasıl bitiyor. ?



 
1: Yakıt değiştirmek için hiç durmuyorlar başta aldıkları yakıtla yarışıyorlar.
2: Yüksek hızda ve sürtünmeyle lastik eriyor.

  • Kaleci Saçlı Forvet  (29.07.22 14:23:36) 
kimse yakıt almak için durmuyor, lastik değiştirmek için duruyor. Yakıt olayı eskidendi.
Ayrıca tabi ki orada 350km/h ile giden araç bizim 1.2 benzinli araçla aynı tüketimi yapmıyor. Eskiden 12 silindir büyük motorlar varken yakıt tüketimi çok yüksekti. o zamanlar pitstop sırasında yakıt alınırdı. Şimdi motorlar küçüldü tek depo benzin yetiyor. Ama depoyu fullemek de her zaman çözüm değil.
Yine bizim araçlar gibi 40lt deposu yok bu araçların, ne kadar çok benzin koyarsan o kadar ağırlaşıyor araç dolayısıyla yavaşlıyor. bunların hepsi hesaplanıyor.

Lastikler özel olarak üretiliyor. Hızla viraja giren araçlar ve hızla yol alan araçlarda lastik basıncı , yol tutuşu, yere basma kuvveti vs vs. Bunları kazanç olarak sağlayınca da bu lastikler 20-30 turda yıpranmaya başlıyor. Lastik tipine göre uzun süre kullandıkça patlama ihtimali de oluyor.

Yani senin pit stop yaparak kaybettiğin 20 saniye, genelde tek seferde bitirebileceğin bir lastikten daha avantajlı oluyor. Tek seferde yarışı bitirecek bir lastik olsaydı tüm bunlardan feragat edecek rahatsız ve sert bir lastik olurdu. Tur başı da mevcut lastiklerden çok geri düşerdi. Yine de olsa dahi şu an pit stopsuz yarışı bitirmek yasak.
  • ayin yazari  (29.07.22 14:25:01 ~ 14:26:11) 
f1 araçları 100 km 45 litre falan benzin yakıyor. sürekli yüksek hız ve devir çeviriyolar yani normal.
o kadar hıza ne benzin ne lastik dayanır. adamlar bi yarışta 300 kmden fazla yol gidiyor.
o kadar hızda ne benzin dayanır ne lastik.
  • jelly bear  (29.07.22 14:26:00) 
F1 araçlarının kullandığı lastikler (ıslak zemin ve yağmur lastikleri hariç) oluksuz düz lastik. Yani asfaltla temas yüzeyi çok fazla. Ayrıca ideal sıcaklığa ulaşınca neredeyse sakız kıvamına gelecek kadar yumuşak bir yapıya bürünüyor (özellikle C5 diye bilinen en yumuşak lastik tipi). Haliyle o sakız gibi lastik o hızlarda 40-50 km anca dayanıyor. Patlamasa bile yol tutuşu çok düştüğü için performans kaybını önlemek adına taze lastiğe geçiyorlar.

Bir yarış boyunca -yağmur yağmadığı şartlarda- Pirelli'nin o hafta getirdiği 3 'Slick' lastik tipinden en az ikisini kullanmak zorunda pilotlar. Yani başladığı lastikle bitirme durumu olmuyor. Haliyle en sert lastiği takalım, hiç pite girmeden bitirelim diye strateji yapamıyor takımlar. Mutlaka lastik değişimi yapmaları gerektiği için lastik aşınma durumuna göre ideal pit-stop aralığını belirliyorlar antrenman seanslarında.

Yakıt ikmali zaten çok uzun zamandır yok. Yarışı çıkaracak ve üstüne yarış sonunda test numunesi alınabilecek kadar kalacak yakıtla başlıyorlar.
  • himmet dayi  (29.07.22 14:51:07) 
yakıt almak için durmuyorlar onlar hbyride motora geçmeden önceydi.
kullandıkları lastikler slip lastik. performansa dayalı aşırı ısınarak asfalta yapışan lastik olduğu için hemen yıpranıyor. taban geniş olduğu için sürtünme çok fazla.

  • mikahakkinen  (29.07.22 15:44:57) 
@mikahakkinen

Yakıt ikmalinin kalkmasının turbo hibrit motorlarla alakası yok. Yakıt ikmali 2010 yılında güvenlik endişeleri nedeniyle kaldırıldı. Turbo hibrit dönem 2014'te başladı.
  • himmet dayi  (29.07.22 16:00:20 ~ 16:00:33) 
1) siz sanırım macaristan gp'nin antrenman turlarını izliyorsunuz. antrenmanın amacı genellikle yarış için veri toplamaktır. pistin türü, asfalt sıcaklığı başta olmak üzere milyon tane faktöre bağlı olarak yine takımın araçta çok sayıda düzenleme yapması gerekebilir. o araçta gördüğünüz pek çok parça eğilip bükülebiliyor. 20 tane pilotun tur başına 1 saniye aralığında kalabildiği bir ortamda takdir edersiniz ki her mini detayın bile önemi var. o yüzden sık sık içeri giriyorlar, bi' şeylere bakıyorlar. sıralama turları veya yarış esnasında yakıt alma olayı eskiden vardı, artık yok. araca tuttukları hortum benzeri şeyler genelde araç dururken alev almasın diye. fan gibi düşünebilirsiniz. bu araçların çalışma prensibi farklı, kontağı çevirince basıp gidemiyorlar. o yüzden kontak kapatmamaları lazım ama motor çalışırken araç hareket etmeyip hava akımıyla içini soğutamazsa bu sefer zarar görüyor. bunu önlemek için de buldukları her delikten soğuk veriyorlar

2) lastik stratejinin önemli parçalarından biri. farklı özellikte lastikler var, hepsinin ayrı ayrı avantajı/dezavantajı (duruma göre) olabiliyor. f1 araçları düzlükte 340-350'yi görebilen, yavaş virajları bile 100-120 km hızlarla dönen araçlar. lastiklere aşırı yük biniyor. binek araç gibi düşünmeyin. yani geze geze gidiyor olsalar bu lastikler de muhtemelen uzun süre idare eder ama o hızlarda etmiyor.
  • der meister  (29.07.22 17:08:40) 
2. Lastikler eskiden daha uzun ömürlüydü. 2010 Kanada GP'si milattır. Ondan sonra güya belirsizliği arttırsın, daha eğlenceli yarışlar olsun diye bu kadar kısa ömürlü hale geldiler.


  • yürümeyin  (29.07.22 18:12:25) 
@himmet dayım biliyorum arkadaşa genel olarak anlatmak amaçlı anlattım. 99dan beri bir fiil izlerim.


  • mikahakkinen  (29.07.22 22:56:54) 
@mika nick’ten anlaşılıyor zaten :) mika hayranı kaç kişi kaldık şurada :))


  • himmet dayi  (29.07.22 22:57:53 ~ 30.07.22 22:49:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.