[]

Hangi üniversitenin Kimya bölümü tercih edilmeli?

merhaba, bir benzer başlık daha açmıştım.

şu sıralar tercih aşamasındayım.

kararsızım.

kimya okumaya çok hevesliyim; ama bir yandan da matematiği seviyorum. mat. bölümü de okuyabilirim.

ist, ank veya izmir'de kimya okumuş olanlardan yorum bekliyorum.

mukayese edebilirsiniz, öne çıkan yönlerini söyleyebilirsiniz. amacım fikir edinmek.

 
kariyer amacin ne? doktora falan yapacaksan kimyayi ingilizce okuman daha mantikli. bir de puan araligi ne? atiyorum koc burslu tutuyorsa zevk icin ege universitesi yazmayacaksin neticede.

ikisinin arasindan kimyayi secerdim ben olsam.
  • hot potato  (28.07.22 22:48:26 ~ 22:49:22) 
@hotpotato

akademi düşünmüyorum.

200 bin. sayısal.
  • yanlishayvan  (28.07.22 22:50:03) 
Fen Edebiyat yazacaksan en iyisini yaz. ODTÜ falan yazman lazım ki fark olsun. Hevesini kırmak istemem ama çoğu üniversitede kimya bölümünün öğrenci sayıları azalıyor. Çünkü puanlar düşük, iş seçenekleri az. Tercih dönemi tehlikeli bir dönem. Maalesef sevmek yetmiyor. İş seçeneklerini düşünmek zorundasın. Puan yazsan daha iyi olur. Bence iyi bir rehberliğe ihtiyacın var.


  • dissendium  (28.07.22 22:51:54) 
@dissendium

evet, kritik bir süreçteyim.

200 bin sıralamam.

iş bulabileceğim bir alan istiyorum ben de.

bu sıralamada sevdiğim alanlar kimya ve mat. severek okuyabilirim; ama iş bulabilir miyim? muamma. bunun farkındayım elbet.

isterdim ki kimya müh. gibi alanlara puanım yetsin ama yetmiyor.

ücra anadolu üniversitelerine de gitmek istemiyorum.
  • yanlishayvan  (28.07.22 22:57:26) 
Valla hangi bölümü seçersen seç, kendini nasıl geliştirdiğin, kimlerle ne ilişki kurduğun ile ilgili bir durum. Ben Fizik mezunuyum. Bizim sınıftan mezun olup CERN de çalışan da var, tezgahtarlık yapan da var, öğretmen olan da var, eskortluk yapan da var.

Akademik kadro konusunda da 10 sene asistan olarak gelip giden hala kadrosu çıkmadığı için bırakanlar da var. Mezun olduktan bir sene sonra ısmarlama yüksek lisans programıyla kadrosunu alanda var.

2 bölümde epey zor bu arada bilgin olsun .
  • janavarorion  (28.07.22 23:03:05) 
@janavarorion

elbette öyle. tüm üni. bölümleri için geçerli söylediğin şey.

amacım, bu mental düzeye daha rahat ulaşabileceğim üni. hangisidir acaba?

tüm fizik bölümleri aynı değildir elbet.

odtü fizikle katü aynı değildir değil mi? ekol/okul farkı vardır bu alanlarda.

şu okulda bu bölümü okursan farklı şeyler elde edebilirsin cevabına ulaşmaya çalışıyorum.

çok açıktır, boğaziçi ve odtü gibi iyi okullar her zaman fark yaratır. ben o klasmanda değilim; sadece elimdekiler arasında bir fark ya da benzerlik arıyorum.
  • yanlishayvan  (28.07.22 23:09:05) 
Marmara üniversitesi'nin kimya bölümü çok iyi. Böyle derslere ortalama ilgisi olan öğrencileri bile ilk yılından alıp hocalar kendi lablarında çalıştırıp, proje yaptırıyorlar. Öğrenciler staj konusunda hiç sorun yaşamıyorlar. Yükseklisans öğrencilerini ister proje bahanesi ister erasmus bahanesi ile bir şekilde yırtdışı görmeleri için teşvik ediyorlar. Bu bölümden mezun olan iki arkadaşım mezun oldukları yıl çok rahat şekilde itü'de tezli yükseklisansa kabul edildiler. Türkiye Kimya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı'da bu bölümün kadrosunda. Bölümü öyle ortalama bir çalışmayla bitirirsin. Hazırlık zorunlu. Dersler için hocalar öğrencileri perişan etmiyorlar. Problemli, sıkıntılı hocası neredeyse yok. Baya öğrencileri insan yerine koyuyorlar.

Benim liseden en yakın arkadaşım marmara kimya yazdı çok mutlu ve başarılı bir şekilde bölümü tamamladı. Ben ikinci üniversitem için marmara'ya geçince buradan yine kimya bölümünden arkadaşlar edindim, benim gözlemlediğim kadarıyla bölüm öğrencilerini çok iyi yetiştiriyor. Benim de böyle çok iyi olmayan bir puanım vardı, kimya seçmemiştim mühendislik okudum. Ama şimdiki aklım olsa burayı yazardım.

Matematik çok zor bir bölüm kimyaya göre. Türkiye'de çalışma alanı daha sıkıntılı. Kimya okuyup iş bulmak daha kolay. Matematik bölümü öğrencilerinin dersleri gerçekten çok zor. Kimya öyle sıkıntı yaşatmıyor. Matematik bölümündeki derslerle lisede döneminde görülen matematik çok farklı. Marmara'nın müfredatına baktım bunları yazarken, yorucu dersleri var, o dersleri hepsini iyi öğrenmek lazımki bir sonraki yıl alacağın derslere hazır olmalısın. Alttan bir dersin konusunu iyi öğrenemezsen çok zorlanırsın. Matematik okuyup genelde yazılıma, istatistiğe yöneliyorlar. Ama 4 yıllık matematik bölümünde kendini perişan edip, birde farklı alanlarda kendini geliştirmeye çalışmak bence kendini harcamak olur.

Ek okarak, Marmara'da çap, yandal, yatay geçiş imkanları diğer üniversitelere göre daha kolay. İlk yıl puanının yettiği yere yerleşip, ders çalışıp ortalamanı yüksek tutarsan belki böyle daha heves ettiğin bir bölümü de okuyabilirsin.
  • GoodMorningTeacher  (28.07.22 23:33:09) 
@GoodMorningTeacher

işte aradığım cevap. ellerine sağlık. teşekkür ederim.

bu minvalde fikir verici, nispeten tecrübeye dayalı, çıkarım yapabileceğim şeyler öğrenmek istiyordum.
  • yanlishayvan  (28.07.22 23:46:44) 
ben de okuma diyecektim bi kimya mezunu olarak ama istediğin o değilmiş sanırım :)
neyse ben trakya mezunuyum da istanbul üni'de yüksek yaptım hoş bitiremedim ve atıldım ama orası şu anda cerrahpaşa oldu.yukarıda GoodMorningTeacher'ın maramara için anlattığının tersi bi ortam vardı gerçi tam tersi demiyeyim de bizim anabilim dalı çok toksik bi ortamdı gerçekten.hiç de ısınamadım oraya.gerçi zaten senin puan cerrahpaşa ya yetmez.
şu andaki iü kimya yeni açıldı beyazıtta orası.hatta bölüm başkanıyla tanışıklığımız var ve bi anabilim dalının başkanı da benim arkadaş.zaten şimdi baktım 6-7 kişi akademik kadrosu var.benim tanıdıklarım gerçekten pozitif ve düzgün insanlar ve akademik anlamda da iyidirler fakat tüm derslerine onlar girmeyecek sonuçta :)
bölüm yeni olduğu için akademik kadro içn yardırabilirsin de belki orada.sadece geçen sene girenler var zaten bi çoğu da hazırlığa gitmişlerdir geçen sene.

neyse iü kimya ya gidersen bana bi yaz ama hazırlığı da geçersen yaz :)

edit : evet yetiyormuş ben yanlış bakmışım
  • high hopes of the sozluk  (29.07.22 00:17:28 ~ 01:26:56) 
illa üniversite okumak zorunda da değilsin bu da bir seçenek. 200 bin'le kimya okumaktansa bir meslek öğrenmek ve çalışma hayatına atılmak uzun vadede seni daha mutlu edebilir. Sosyal kıyaslama yapma, arkadaşlarım üniversitede ben de kazanmak zorundayım diye düşünme. Zaten artık herkes üniversiteli. Türkiye'de devlet okulları bedava ve kontenjanlar çok fazla. Kazanan bir şey kazanmıyor yani.

Türkiye'de yüksek öğretim sistemi bitik. Bu kadar yüksek kontenjan ve ücretsiz eğitim olunca mühendislik bölümleri bile işsiz mezun eder oldu. Herkesin üniversite okuduğu bir yerde diplomanın anlamı yoktur. Normalde bir insan kaygısı olmadan girip bir bölümü okuyabilmeli.
  • OrangeYellow  (29.07.22 00:27:53 ~ 00:30:51) 
@high hopes of the sozluk

cpaşa kimyaya yetiyor. 210 bin sıralaması son giren kişinin.
  • yanlishayvan  (29.07.22 00:52:46) 
Matematik mezunuyum. Bitirdiğinde elde edecegin tek sey lisans diplomasi. Baska hic bir şey degil. Acikogretim mezunundan farkin olmayacak. Türkiye'de fen edebiyat okumak zaman kaybindan baska bir sey degil. Bilim adami olmak istemiyorsan ki onun için de cok iyi bir çalışma etiği ve torpil lazim is kaygisiyla bosa okuma. Olacagin en fazla asgari ucretle dershane ogretmenligi olur. Benden sana abi tavsiyesi. Yillarina gencligine parana yazik olur fen edebiyatla.


  • Acil kan  (29.07.22 08:25:26) 
200.000 siralamayla girilecek guzel yuksekokullar vardir is imkani iyi olan. Onlara bakmani tavsiye ederim.


  • Acil kan  (29.07.22 08:27:11) 
sorunuza cevap değil ama iş imkanı iyi olan istatistiği de bir düşünün derim (matematik sevdiğiniz için). saydığınız üç büyük şehirde de yazabileceğiniz üniversiteler var.


  • evanka  (30.07.22 19:28:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.