[]

is yerinden mobbing icin delil toplama (sirket maili ozelinde bilgi)

bazi mailleri olasi bir mobbing davasi icin sakliyorum, bu zamana kadar hep sahsi mailime ilettim bu tarz mailleri. ama diyorum is yeri gizliligi vs. gibi bir sebepten olasi bir dava durumunda is yerinin eline koz vermis olur muyum mailleri disari cikararak? isterlerse bu durum icin karsi dava acabilirler mi? ve bunlar mumkun seylerse bu engele takilmadan mailleri nasil saklamaliyim? her mailin ciktisini mi almam gerekiyor? nasil yapmali, prosedur nedir?

sadece bu sordugum sirket maili-sahsi mail hususunda bilgi istiyorum, tavsiye talebim yoktur, bilginize :)


 
ben teknolojik tafaını açıklayayım: dlp adı verilen bir yazılım var, kvkk kapsamında kullanılması önerilen ve yerine göre mecbur tutulan bir ürün. bu yazılım tüm mail, teams vs iletişimini izliyor. tüm dlp ürünlerinde de özellikle kendi şahsi mailine gönderme, gmail gibi public mail sistemlerine mail gönderme, şirket içi yazışmayı external adreslere forward etme noktasında uyarı verecek default kurallar var. eğer şirketinde bu tarz bir sistem varsa (bunu sen anlayamazsın, it bilgi verebilir sadece) kesinlikle yakalanırsın. o bilgisayardan çıktısını alman durumunda da alarm verebilir.

tavsiyem --> ekranın fotoğrafını çek. en temiz yöntem bu.
  • roket adam  (28.07.22 14:08:58 ~ 14:18:27) 
Avukatıma bu soruyu sorduğumda "email'lerde şirketin gizli ticari bilgileri yoksa zaten sorun olmaz. Ama varsa bile sizin amacınızın ticari sır değil, kanıt toplamak olduğu açıkça belli. O yüzden sorun olmaz, rahatça gönderin." demişti.

Aktardığım bilgiyle ilgili bir yorum yapmanız talebim yoktur, bilginize.
  • michael_knight  (28.07.22 14:09:00) 
@roket adam, bu sahsi mailime sorunlu konularin maillerini iletme isini neredeyse 2 senedir yapiyorum, bahsettiginiz gibi bir program olsa simdiye kadar bir sekilde basima bir is gelirdi herhalde dimi, yoksa pusuya yatmis bekliyorlar midir?


  • in vino veritas  (28.07.22 14:43:40) 
“Sıfat veya görevi, meslek veya sanatı gereği vakıf olduğu ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilere veren veya ifşa eden kişi, şikâyet üzerine, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.“


  • mevsimler  (28.07.22 18:33:48) 
@mevsimler, cok tesekkurler, bu durumda michael_knight'in da dedigi gibi maillerde bir ticari sir vs. olmadigina gore basima bir sey gelmeyecegini anliyorum.


  • in vino veritas  (28.07.22 20:51:53) 
bu işin en yasal yöntemi e-tespit. Tabi biraz külfetli oluyor diğer seçeneklere göre.

e-hizmet.tnb.org.tr?
  • yeninesiltupcu  (28.07.22 21:11:28) 
bazı firmalar sürekli olarak izliyor (mesela bankalar bu konuda aşırı katı), bazı firmalar legal bir sorun olmadığı sürece hiç bakmıyor bile. dediğin gibi de olabilir, bir mahkeme vs durumu olunca masaya koyuyor da olabilirler.


  • roket adam  (28.07.22 21:38:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.