[]

sartre'ı ve cioran'ı okumamak bir şey kaybettirir mi?

varoluşçulardan bir tek camus'yü okudum. onun da neredeyse bütün kitaplarını okudum. sartre ve cioran'a çok değer veriliyor ancak onların kitapları çok karamsar olduğu için okumaya elim gitmiyor bir türlü. hatta kitabın incelemesini okumak bile canımı sıkıyor.

peki ben bu yazarları hiç okumamakla çok şey kaybetmiş olur muyum?


 
Ne kadar varoluşçu varsa o kadar farklı varoluşçuluk vardır diye bi söz hatırlıyorum. Kimindi bilmiyorum ama genel olarak karanlık bi yön var bu kavramda, o yüzden bence farklı bakış açıları sunması bakımından okunabilir ama olmazsa olmaz değildir tabi


  • olaylar olaylar  (25.07.22 22:58:50) 
Cioran'ı ben de aşırı ve kasıntı karamsar olarak görüyorum. İlle de melankoli olsun diye kasmış gibime geliyor.
Ama Sartre'ı okumamak bence eksiklik olur. Özellikle Duvar, Özgürlük Yolları Üçlemesi, Bulantı ve Sözcükler kitaplarını okumamak, varoluşçuluk okunacaksa eksik hissettirir gibime geliyor.

  • gallienus  (25.07.22 23:23:23) 
Bence Sartre Camus'den daha iyi bir edebiyatçı. Okumanızı tavsiye ederim. Karamsar demişsiniz ama varoluşçuluk zaten öyle bir şey.


  • prole  (25.07.22 23:49:24) 
Camus'nun felsefe yanı daha ağır basıyor. Bir de camus absurdistligi ön plandadır genelde varoluşçu diye anilsa da. Söylenmiş zaten, felsefe tarafına bir şey demeyeyim uzatmamak adına ama sartre'in da edebiyatçı yanı daha baskindir. Sartre'i lisedeyken okudum ve bilhassa mathieu delarue'yu tanımak bana epey iyi gelmişti. Ancak üçlemenin son kitabını ondan çok zaman sonra elime aldım, pek sirayet etmedi bana diyebilirim. Sebebine dair kendimce cevabım, sartre'in bir şeyler arayanlara hitap eden bir yazını olduguydu. Sonraki dönemde çok bir şeyin arayışında olmadığım için sirayet etmedi sanırım bana. Sartre'i dair sorunuza verebileceğim en objektif cevap, "denemeye değer" olur.

Cioran için aynılarını söyleyemeyeceğim. Cioran bana felsefe öğrenmiş arabesk bir adam gibi geliyor. Anlattigi da felsefe kılıflı arabesk.
  • encokbenisevinnolur  (26.07.22 01:25:17) 
Bulantı'yı çok zorlanarak okudum. Dikkat dağıtan bir üslubu var. Hakkında makaleler okuyup ne demek istediğini anlamaya çalışabilirsiniz. Varoluşculuk 90 sayfa civarında daha kolay okunur ve genelde varoluşçu felsefe konusunda bildiğimiz şeylerin anlatıldığı bir kitap. Eğer bu felsefe hakkında bilginiz varsa okumayabilirsiniz.


  • bahçedekisandal  (26.07.22 14:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.