[]

GTÜ/YTÜ Kimya veya Elektrik Mühendisligi

Merhaba arkadaslar,

Kuzenim Kimya Muhendisligi ya da Elektrik Muhendisliginde iki universiteyi de arastiriyor, Gebze Teknik Uni ve Yildiz Teknik.

Nereye gore arastirma yapmak gerekir sizce? Profesyonel tercih danismanligi ise yarar mi?

Ben esit agirlik alaninda tercih yaptigim icin seneler once, buralari cok bilmiyorum.

Not: Ailesi Gebze'de, GTÙ olursa evden gider gelir.
Not 2: Aslinda dis hekimligi istiyordu ama 48 bin siralama yapti, her iki bolumu de istemiyor gibi.

 
Piyasa akademik kadro vb. bakmaz. Okul adına bakar. Tatava yapmasın, YTÜ.


  • kullanilamayan ruhumuzlar  (23.07.22 01:10:53) 
Gtü'de elektrik mühendisliği yoktu bildiğim kadarıyla. Benim zamanımda sadece üç üniversitede vardı. Kocaeli, İtü, Yıldız. Tabii ki bölüm sevgisine ve iş bulma, çalışma ortamı gibi konulara göre seçilir. İki bölümde de işsizlik var ama elektrik daha geçerli. Yıldız tabii ki.


  • dissendium  (23.07.22 01:59:38 ~ 02:00:02) 
Ben olsam ikisini de sallar, ne yapar eder dis hekimligine girerim. Yari burslu ozel falan olmuyor mu?


  • cooperr  (23.07.22 02:18:49) 
@cooper maalesef


  • damba  (23.07.22 03:06:38) 
Kimya mühendisliği ve elektrik mühendisliği birbirinden iki farklı alan. Belli ikisini de istemediği.
Diş hekimliği iyi bir bölüm ama tıp fakültesinden çok daha ağır bir eğitimi var. Birde öğrencilere karşı gerçekten çok kötü davranıyorlar. Öğrencilerin ilk haftalarda bölümü bıraktığı oluyor.

Bu puanıyla eğer sağlık alanında bölümü gerçekten istiyorsa, üniversitesinde diş hekimliği, eczaclık olan bir okulu tercih etsin. Mesela marmara'da kimyaya yerleşip, birinci senesinin sonunda yatay geçişle diş hekimliğine eczacılığa geçebilir. Üniversite birinci sınıfta derslere çok çalışıp, ortalama yükseltmek üniversite sınavında başarılı olmaktan daha kolay.
  • GoodMorningTeacher  (23.07.22 10:45:31) 
uzman olmadan bilgi veremem fakat tecrubelerime dayanarak tavsiye verebilirim.
ben olsam gerekirse bir sene daha bekler ne yapar eder diş hekimliği kazanırdım.
illa tercih yapacaksam yıldız teknik yapardım.
  • benibulmanlazim  (23.07.22 11:56:26) 
Kimya Mühendisliği ile ilgili bilgi sahibi değilim.

Elektrik Mühendisliği temelde iki ana bilim dalına ayrılıyor:
1- Elektrik Tesisleri
2- Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği

Elektrik Tesisleri ile ilgili pek bilgim yok. Teyide muhtaç olmakla birlikte, iş bulma ve maaş skalası açısından diğeriyle pek yarışabilecek seviyede olmadığını duyuyorum.

Yıldız özellikle güç elektroniği konusunda unvana sahip. Hacı Bodur ve Faruk Bakan gibi uluslararası alanda da ses getirmiş çalışmaları mevcut olan hocalar barındırıyor.

Ülkenin büyük firmaları bu bölümlerden mezun kişileri işe alıyor. Linkedin üzerinden ülkenin önde gelen Ar-Ge firmalarının kadrolarına bakarsınız özellikle donanım tasarım ve gömülü yazılım alanında bu bölümden mezun kişileri görebilirsiniz. Öğrencilik süresi boyunca yan gelip yatmadığı sürece, daha mezun olmadan dahi güzel iş imkanları yakalanabilir durumda şu an için. Savunma sanayide yer alan alt yüklenici firmalar bu gibi okulların elektrikli araç ve/veya aviyonik kulüplerinde aktif rol almış öğrencilerinin peşinde koşuyor açıkçası.

Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi bildiğim kadarıyla Erasmus ile yurt dışına en çok öğrenci gönderen üniversite unvanına sahip. Elektrik Mühendisliği bölümü Avrupa'daki birçok ülkenin üniversiteleri ile ikili anlaşmaya sahip. Bazı üniversitelerde Erasmus yapmak ciddi çaba gerektirirken Yıldız'da elini atsan Erasmuslu'ya denk geliyor :D Bunları da sitesinden kontrol edebilirsiniz.

Bütün bu söylediklerim "bugünün koşulları" için tamamen kişisel gözlemlerimden oluşmaktadır. Tercih yapacak kişinin en az beş yıl sonra mezun olacağını düşünecek olursak ülkede neler değişeceğini ön görmek imkansız. İlave olarak kişinin ilgisini çekmiyorsa bu bölümü okumak işkenceye dönüşebilir. İlgisini çekiyor ise ve kendisini geliştirirse zaten başarılı bir mühendis olarak iyi yerlere gelebilir.
  • estranged  (23.07.22 12:43:15) 
yapacağı tercihte akademik kadroya bakmanızı öneririm.
hoca (prof/doç) sayısı çok olması
yurt dışında çalışmış/okumuş hoca sayısı
çok sayıda makale/kitap yazmış, bunlardan bol citation almış hoca sayısı
mezun ettiği doktora/master öğrencisi sayısı

bunları akademik kadro kısmına girip inceliyoruz.

** ek öneri: biyomühendislik bölümlerini incelemenizi de öneririm.
  • rakicandir  (23.07.22 15:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.