[]

bir psikoloğun iyi gelip gelmediğini nasıl anlarım?

evet saçma bir soru olabilir ama gerçekten işin içinden çıkamadım. bu konuda kendi gittiğim psikologdan başka da danışacağım kimse yok o da ne kadar objektif olur bilmiyorum.

hayatımda ilk defa terapi alıyorum. bir 10 seansa falan gitmişimdir. seanslarım öyle benim problemlerime yönelik olmuyor da daha çok benim gündelik sıkıntılarımı paylaştığım, psikoloğumdan da fikir aldığım dertleşme havasında geçiyor. örneğin bir flört durumundaydım ve aklımı o kadar meşgul ediyordu ki terapilerin çoğunda o kişiyi anlatıyordum o konularda iyi geliyordu çünkü gerçekten seanslardan sonra rahatlamış hissediyordum. ancak düşündüğümde ben psikoloğa bu amaçla başlamamıştım kendi asıl dertlerim kayboldu gitti. bunlarla ilgili hiçbir aşama katetmediğimi düşünüyorum. ki hangi problemlerle ondan terapi aldığımı biliyordu ancak 2-3 seans sonra terapilerimiz benim gündelik sıkıntılarımı anlattığım, flörtlerimi paylaştığım bir şeye dönüştü gibi. bu psikoloğu da epey bir tavsiye üzerine bulmuştum hakkında her yerde çok fazla olumlu yorum olan biriydi, önüme gelen ilk psikoloğa gitmedim yani.

ancak objektif şekilde bir değerlendirme mi yapıyorum, yanlış mı düşünüyorum yoksa "terapi dediğin şey 15 seansta düzeltilecek bir şey değil zaten" mi? psikolog değiştirsem bundan farklı mı olur ondan da emin değilim. siz nasıl yürütüyorsunuz bu süreci?

 
Belirli bir sebepten terapiste gittiyseniz, terapist işinin ehli biriyse, zaman içinde o konuda bir iyileşme göreceksiniz bu uzun süreç gerektiren bir şey. 10 seansla falan olacak bişey değil.

Rahatlama konusuna gelince, o da çağımızın sorunu. Çevremizde sonuna kadar açılacağımız bir arkadaş genelde olmuyor. Açılmak arkadaşa olsun, terapiste olsun, insanı rahatlatır.
  • Mirket  (20.07.22 00:35:40) 
Venting diyoruz biz o gündelik hayat anlatıp rahatlamaya, terapist olarak bir süre danışana bunun için yer açmak iyidir ama bir noktada müdahale ederiz genelde. Durumu aktarıp su yüzüne çıkardıktan sonra danışan hala gelip havadan sudan konuşmak içini döküp ferahlayıp gitmek istiyorsa yapacak bir şey olmuyor bazen tabii. Zorla kişiye bir şey yaptıramazsınız, kıvrak sorularla yönlendirmek hariç.


  • kullanıcıadımbuolsun  (20.07.22 07:15:33) 
hayat kaliteniz artiyorsa iyi geliyordur. aksi durumda gelmiyordur.


  • kaerin  (20.07.22 09:49:36) 
psikologların elinde sihirli değnek olsa herkes mutlu olurdu. terapilerde konuları danışan yani siz belirlerseniz, psikolog bir dakika çocukluk travmanıza dönelim demez. siz sizi sıkıntıya sokan durumları anlatırsınız psikologta yönlendirme yapar. 10 seans gidip tatmin olmuyorsanız değiştirebilirsiniz. yani tecrübeli iyi bir psikoloğun size belli kazanımları sağlaması gerekir. sizin beklentiniz önemli. ama yani partnerinle olan sıkıntıyı çözme psikolog sizi yönlendirir. beklenti önemli.


  • mikahakkinen  (20.07.22 10:33:55) 
seans içerikleri bazen değişebilir.
farkında olmadan daha önce bahsettiğiniz travmalarınıza değinmek istemiyor, kenarından dolaşıyor olabilirsiniz.

bazı seans için "ne konuştuk ki şimdi?" dersiniz, bazı seans ağırlıktan yerinizden kalkamazsınız.
buna seans bazında bakmamanız, bütüncül yaklaşmanız lazım.

psikologa gittiğiniz süre içinde yaşam kaliteniz artmaz, aksine çoğu zaman aşağı çekebilir insanı çünkü travmalarınızla yüzleştiğiniz bir süreçtir.
yani bazen deşarj olabilirsiniz, bazen iyi, bazen kötü olabilir ama bunu o anki ruh halinize göre incelememeniz lazım.
  • blatta hiberna  (20.07.22 12:36:18) 
Yine de diplomayı görmekte fayda var :)

twitter.com
  • Mirket  (20.07.22 18:45:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.