[]

Euro-Dolar neden birbirine bu kadar yaklaştı?

sb.




 
FED (ABD merkez bankası) faiz artırdı ve önümüzdeki dönemde de artışa devam edeceğini net şekilde söyledi. Faiz artırmalarının sebebi de malum enflasyon. Çünkü normal ülkeler enflasyonla mücadele için faiz artırırlar, bizim gibi faiz düşürüp enflasyonu daha da fırlatmazlar.

Ek olarak Avrupa üzerindeki riskler daha yükseki Rusya Ukrayna savaşından bu iki ülke dışında en çok etkilenenler Avrupa ülkeleri ambargo, yaptırım vs. gibi şeyler yüzünden. Bir de Putin'in "Avrupa bizi savaş alanında yenmek istiyorsa buyursun denesinler" gibi açıklamaları oluyor. Bu da Euro'yu baskılıyor.
  • himmet dayi  (08.07.22 11:25:59 ~ 11:30:31) 
dünyada dolar için de çok olumlu şeyler olmamasına rağmen euro'nun üzerinde çok fazla olumsuzluk var.
zaten ufak kriz belirtileri ile geçen 2019'un ardından 2020'de koronanın ve sebep olduklarının fitili ateşlemesi, bunuların üzerine arz sıkıntıları, pazar kayıpları derken ukrayna savaşı golü attı.
euro için ben bi çıkar yol göremiyorum zaten. avrupaya zenginliğini veren her şey eski moda kaldı. arabasından giyiminine her şey kan kaybediyor.

bu yüzden euro/dolar gittikçe yaklaşıyordu, şu an baya kafa kafaya geldi.
  • patronaj1  (08.07.22 11:35:32 ~ 11:36:05) 
Bir soru da ben sorayım araya girip
@himmet dayı, faiz artışına devam edilmesi bunların düşükten seyretmesine mi neden olacak?

  • Amaranta ursula  (08.07.22 11:43:18) 
@Amaranta ursula Faiz artışına devam edilmesi, benzer oranda faiz arttırılmadığı taktirde. onların normalde değerlenmesine neden olur.
Değerlenmiyorsa, serbest piyasa şartlarına dışardan müdahale ediliyor demektir.

  • Mirket  (08.07.22 11:55:01) 
aslında eur usd paritesinin böyle olmasını 2 şekilde yorumlarsınız.

1) fed'in faiz arttırımına gitmesi ama lagarde'nin o kadar da cesur davranmaması ve ECB'nin politikalarını doğru seçemiyor oluşu. ki genel olarak odaklanılan konu bu.

herşey tek bir değişkene bağlı değildir ekonomide hiçbir zaman. faizi arttırırsanız parayı piyasadan çekersiniz ve değerli hale getirir. ancak bu durum aynı zamanda para kullanıcıları için de bir fırsat doğurur. aynı şeyi ECB'de yapıyor olsaydı resesyon süreci uzayacaktı, avrupa'da hiç olmadığı kadar yüksek bir enflasyon var. eur üzerinde jeopolitik süreçten de kaynaklı bir baskı var: rusya. ayrıca ECB sadece Almanya değil. Yunanistan'ı da düşünerek hareket etmeleri gerekiyor. Fransa ve Almanya bu güçte ama bütün avrupa ülkeleri aynı durumda değiller.

2) İşte tam burada bir başka ihtimal daha var. Lagarde ve ekibi eğer yeterince gold team ise -ki almanlar daima işini sağlama alır- bu baskı sürecinde faiz verip ev,eşya yenileyecek olan ab ülkesi halklarına zaten var olan enflasyon sürecine ek enflasyonist ortamı yaşatmadan kurtarmak istiyor olabilirler. bu ihtimal ki kuvvetle muhtemel, çok yakın bir gelecekte ECB'nin karar alacağına işaret eder. Hem usd hem eur baskın bir ortamda, içinde bulunduğu coğrafya sebebiyle eur zarar görür. burada tek bir karar alıcıdan değil, projecte edilmiş grafiklerden söz ediyoruz. bloomberg ekranlarının ötesinde. dolayısıyla şu an ki sebepler ve roller bu şekilde ve biraz da populist politikalar izlemenin etkisiyle parite birbirine yaklaştı.

euro için çok yakın gelecek tahmininden de söz edelim, sanırım en'de okumuştum; temmuz için değerlendirme ve eylül gibi kademeli arttırım sinyali verilmişti. dışında bence mükemmel bir oluşum. ancak bazıları çok güçlü, bazıları da çok yerinde bir takım ülkelerden oluşan bir lig gibi. daralma dönemini almanya, fransa gibi ülkeler nispeten kolay atlatıyor ancak yunanistan gibi ülkeler zarar görüyorlar.

biraz kaynak vs araştırarak daha fazla bilgi de edinebilirsiniz. iyi bayramlar.
  • baldan kaymak  (08.07.22 11:57:07 ~ 12:01:22) 
@Amaranta ursula

Mirket cevap vermiş. Ben de şöyle ufak bir ekleme yapayım faiz artışındaki mantığı anlatmak için.

İlk olarak şu alıntıyı bırakayım: "ABD Merkez Bankası (Fed), 1994 yılından bu yana en sert artışa imza atarak, politika faizini 75 baz puan yükseltti. Yılın geri kalanında 175 baz puanlık faiz artışı bekleniyor."

FED dolara olan faizi belirliyor. Yatırımcılar da şöyle düşünüyor "Ben X bir AB ülkesinde Euro üzerinden %2 faiz alacağıma, kendi ülkemde %1,75 faiz alırım. Daha az kazanırım ama en azından politik risk daha düşük. AB'nin dibinde savaş var."

Bu da şu demek oluyor. Bu arkadaş Euro olan yatırımlarını satıp bu Euro ile Dolar satın alıp kendi ülkesinde faizde değerlendiriyor. Sadece Euro da değil. Diğer yatırım kalemlerinden nispeten düşük oranda kazanç sağlayanlar, getirisi garanti olan faize parasını yolunu seçerse dolar almak zorunda. Bu da piyasadaki dolar talebini artırıyor (arz sabit, çünkü karşılıksız para basılmıyor). Haliyle doların fiyatı diğer önemli para birimleri karşısında değer kazanıyor. Diğer bir deyişle dolar endeksi yükseliyor.

Faiz artışına devam edilmesi bunların düşükten seyretmesine de neden olabilir. Hatta doların Euro'yu geçmesine neden de olabilir. Çünkü FED'in yukarıdaki alıntıda anlatılan hamlesi EUR/USD paritesini bir düşüş trendine soktu. Bu trendi kıracak bir şeyler olması lazım EURO'ya olan talebi artırmak için. Bu da basitçe ya FED'in faizi sabit tutması ya da tekrar düşürmesi ya da AB'nin EURO'ya uyguladığı faizi daha fazla artırması gibi şeylerle olabilir. Ek olarak ABD "likidite sıkıntısı var" diyerek dolar basmaya kalkarsa (2008 krizinden sonra yaptığı gibi) dolar yine düşebilir.

2008 krizinden söz etmişken, o dönem ABD hayvan gibi karşılıksız para bastı ve faizleri minimum seviyeye çekti (yatırımcılar bu parayı faizde değerlendirmesin de, para akışı piyasaya olsun, tüm dünyada var olan likdite sorunu çözülsün diye). Bunun etkisiyle biz 2008 krizinden çok etkilenmemiş gibi göründük. Ama sonra FED "Doları artık hak ettiği seviyeye çekeceğiz" kararını alıp kademe kademe faiz artışına gittiği için ortada hiçbir şey yokken döviz yükselmeye başlamıştı zaten. Sonra bizdeki politik yanlışlıklar durumu bu hale getirdi.
  • himmet dayi  (09.07.22 10:14:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.