[]

sıvı azotla gıda şoklama hakkında

gıdaları yazın saklayıp sene boyunca taze şekilde yiyebilmek için şoklamam lazım.
gıda şoklama (IQF yada diğer) cihazların ev tipi yok. hepsi endüstriyel boyutta çok büyük makineler.
benim bulduğum çözüm şöyle ;

1) şu videodaki eleman gibi sıvı azotta gıda dondurup normal derin dondurucuya atacam.
www.youtube.com

2) strafor kutunun içine metal küvet ve fritöz sepeti koydum
strafor kapağınıda kapatınca sıvı azotu havadan dolayı ısınması ve buharlaşmasıda biraz azalacak. ekte yaptığım düzeneğin resimleri var.

3) sıvı azota karşı özel eldiven ve yüz koruyucu aparatları satın alcam.

4) habaş yada linde gibi ulusal endüstriyel gas üreten şirketlerden 150 kg sıvı gaz tankeri alabiliyorsunuz.


5) gaz fabrikasının bayisi 150 kg sıvı azot içeren tankı evinize yada işyerinize vinçle indiriyor.

bir kereliğine 3200 tl'ye tankın vanasına takılan, sıvı azot aktarma hortumu satın almam gerekiyor.

- tankın günlük kira ücreti 33 tl (işim 1 günde biter)
- tankı vinçle getirme ücreti 270 tl

5) önceden hazırladığım 150 kg çilek/fındık/çeri domates/ yeşillik/ sebze ve meyveyi hızlı şekilde fritöz sepetine koyup hepsini sıvı azotta dondurup normal dondurucuya aktarıyorum. kışın ortasında taptaze çilek yada fındık yemek yada yaz malzemeleriyle salata yapabilmek nihai gayem.


sorularım ;

1) 150 kg sıvı azot kaç kg gıdayı dondurur ? izlediğim videolardan kabaca 1:1 gibi düşünüyorum, hesabını yapamadım.

2) sıvı azota batırma metodu IQF şoklayıcı makinelerin yaptığı gibi çileği bozmadan dondururmu sizce ? internetteki videolar nedense ep bir gıdayı dondurup çekiçle parçalamak üstüne. bir insna evladıda çileği sıvı azota batırdım, 6 ay sonra taptaze yedim tadı değişmemiş diye bilgi vermemiş.

edit: 150kg sıvı azot alınca kilosu 11 tl'den 1650 tl ödüyorsunuz

 
yanlışım olabilir ama gıda şoklama çok soğuk hava verilerek yapılıyor diye biliyorum, bir tanıdığın mevye işi vardı ve o anlatmıştı.


  • malheiros  (19.05.22 20:14:37) 
gıda endüstrisinde şoklama çok soğuk hava veren makinelerle yapılıyor ama o makineler çok büyük ve aşırı pahalı.
ev kullanıcısının alma şansı yok. alsa koycak yer bile sıkıntılı.

  • aslindasorunumpsikolojik  (19.05.22 20:42:38) 
Sagliga zararli olmadigina emin misin, bu konuda sektor deneyimi olan iyi bir gida muhendisine danismak lazim.

ikincisi sertifikan yoksa satmayabilirler ya da satsalar bile lab deneyimin yoksa kendini yaralayabilirsin.
Kuru buz bile tehlikeli, sen direkt azot isine giriyorsun.
  • divit  (19.05.22 21:01:54) 
hadsizliğimi bağışlayın ama bunları azotla mazotla bu kadar teknik işle şokladıktan sonra içine koyup saklayacağınız bir derin dondurucu varsa azotla tankla niye uğraşıyorsunuz?

ayrıca günlük kirası 33 lira olabilir de, 1 gün kullanmak için 33 liraya tank vermezler, günlüğü 33 liradan en az x gün kiralama şartı vardır onun. yani benim evin aylık kirası 2500 lira ama ev sahibine "1 ay oturayım çıkayım al 2500" dersen kabul etmez, yıllık kontrat yaptırır. depozitosu, bilmemnesi var.

yani milyonlarca ev kadını yanılıyor olamaz. uğur derin dondurucu'yu üreten adam da yanılıyor olamaz. meyveyi sebzeyi doğrudan derin dondurucuya koysanız da o dondursa olmuyor mu? deneysel bir amacınız varsa anlarım da, ev kullanımına kışlık meyve sebze dondurmak için bu masraf, bu çaba niye? şoklamayıp normal dondurucuya atınca çok mu bozuluyor? biz kış boyu bamyayı fasulyeyi mis gibi yedik öyle. buzluktan çıkardık demezsen anlaşılmaz derecede iyiydi.
  • kibritsuyu  (19.05.22 21:43:09 ~ 20.05.22 00:37:07) 
sıvı azotu sağlığa zararlı değil. zaten havanın %78'i azot gazı. ama çok soğuk olması sebebiyle uygun eldiven ve yüz koruma aparatıyla çalışmak lazım.
birde kesinlikle açık havada çalışmak lazım çünkü kapalı ortamda sıvı azotun sıvı hacminin 700 katı hacimde azot gazına dönüşüyor buharlaşınca. buda odadaki havanın dışarı çıkmasına ve oksikjen oranının gitgide düşmesne sebep oluyor. iyi havalandırın falan diyor ama çık bahçeye yap, riske gerek yok.

linde fabrikasının şehrimdeki bayisi ile görüştüm. alacağım güvenlik önlemlerini anlattım. 150 kg tüpü vermeyi kabul ettiler. hatta tüp çok pahalı olduğu için imza sirküsü/sicil gazetesi gibi standart evraklarla bir sözleşme imzalatacaklarını söylediler. fabrikayada sordu, fabrikadan biriside verebilirsiniz dedi yanımda.


ayrıca tüpü 1 günlüğünede veriyor, özellikle sordum. zaten 1600 tl gaz ücretini ödüyorum. nakliye vinç hizmetini ödüyorum. 1 gün yada 100 gün farketmez dediler.

azotla şokladıktan sonra normal ev tipi donduruculara koyuyorsunuz. zaten olay gıdanın -5 dereceye çok hızlı ulaşması ve bu esnada buz kristallerinin büyümeye vakit bulamaması.
doğrudan ev tipi dondurucuya koyarsanız buz kristalleri hücre zarını kesiyor ve hücredeki su dışarı akıyor. o yüzden yumuşuyor ve tadı bozuluyor.

meyveleri, çileği, fındığı , marulu falan doğrudan dondurucuya koydum. hepsi iğrenç birşey oldu. yaş fındık süngerimsi birşeye dönüştü resmen. ben fındığı yaş taze seviyorum. çeri domatesi, maydonuzu, marulu kışın çıkarıp yazın olduğu gibi salata yapabilmek istiyorum. fındığı çileği 12 ay boyunca ilk topladığım günkü gibi taze yemek istiyorum. bence geldiğimiz çağda çok lüks bir talep değil ve şoklama dışında çözüm yok.

domates, bamya, yeşil fasülye falan tadı bozuluyor ama zaten bunları tencerede yemek yaptığınız için toplamda tadında birşey farketmiyor.
  • aslindasorunumpsikolojik  (19.05.22 22:22:45) 
Kurutma fırınlarını araştırdınız mı ?
Çilekleri kasa kasa koyup fanları açıyorlar belirli nem derecesinin altına geldikten sonra soğuk hava depolarına koyuyorlar.

Tadını bozmaz diye tahmin ediyorum zaten paketli gıdalarda oksijeni ortamdan uzaklaştırmak için azot veriyorlar
  • kararsızataletfilozofu  (19.05.22 22:46:26) 
kurutma fırınlarını detaylı araştırmadım.
ama çileği kurutunca orjinal taze tadı kalmazki.
amacım çileği uzun süre saklayabilmek değil.
çileği 12 ay boyunca istediğim zaman ilk günkü tazeliği ve tadında yiyebilmek.
  • aslindasorunumpsikolojik  (19.05.22 22:57:10) 
Yok azotun kendisinden bahsetmiyorum.
Bir gidayi bu kadar sogutup yemek guvenli mi?
Azot icine nufuz ediyor mu bunu arastirdin mi?

Bu kadar soguk gidayi buzluga koyunca buzlugun dengesi bozulmayacak mi?
Eksi 30'a ortama bir anda eksi 100 koyacaksin buzluk bununla nasil basa cikacak.
  • divit  (19.05.22 23:06:54) 
www.food-safety.com

bu sayfaya göre FDA sıvı nitrogen toxic değil demiş.

sıvı azot konusunda epey araştırma yaptım ama bu konuda bir uyarıya denk gelmedim.
gıda endüstrisinde kullanılan şoklama makinelerinin bazıları sıvı azotla çalışıyor zaten. sıvı azotun içine sokmuyorlar gıdayı ama sıvı azottan buharlaşan soğuk azot gazını fanlarla gıdanın üstüne üflüyorlar. makinenin içerisi -81 derece oluyordu bir videoda. bazı makineler içeride 36 km/saat hızında rüzgar oluşturuyor.

-81 zarar vermiyorsa -200'de zarar vermez gibi. ayrıca doğrudan sıvı azot içine batıran birçok video var. bu videolarda bir sürü güvenlik uyarısı yapılmış ama dediğiniz ihtimalden bahsedilmemiş.

dondurucuya 2-3 saat içinde 20-30 kilo sıvı azotla dondurulmuş ürün konacak dediğiniz gibi. en fazla dondurucu 3-4 gün hiç çalışmaz. eğer dondurucu bozulursa bir sonrakinde gıdaları önce 200 tl'ye alacağım bozuk buzdolabının içine koyup yavaşca ısınmasını beklerim.
-30 olunca dondurucuya aktarırım.
  • aslindasorunumpsikolojik  (20.05.22 00:06:36 ~ 00:09:58) 
tamam işin doğrudan dondurucuya koymak ile şoklamak arasındaki farkını anladım. istediğiniz şey mantıklı.

peki bunun için bu kadar harcama yapmaya, tank kiralamaya, azot ve tank hortumunu satın almaya, bu kadar emek ve para harcamaya gerek var mı?

yani şu kadarcık yazıdan gördüğüm kadarıyla 3200+1650+270 = 5200 liraya yakın para harcayacak, bir o kadar da uğraşacaksınız. 150 kg. gıda dondurmak için.

şehrinizdeki gıda üretici ve toptancılarının bulunduğu siteye gidip (ankara için gimat mesela) dondurulmuş gıda üreten bir fabrikaya şu paranın yarısını verseniz, gıdanızı şoklayıp verir. yani endüstriyel gaz üreticilerini bu kadar kolay bağlayabilecek yeteneğiniz varken, azot tankı bağlamak yerine gıdacıyı bağlamak hem daha ucuza, hem de daha pratiğe gelir bence. 200 lira da frigorifik kamyonetin şoförüne ateşleseniz dondurucunuza kadar da soğuk zinciri bozmadan getirirler.
  • kibritsuyu  (20.05.22 00:48:24 ~ 11.03.23 12:46:01) 
donuk gıda üreten 2 firmayla görüştüm.
ikisininde kullandığı makineler-40 dereceye biri 1 saatte diğeri 2 saatte getirebiliyor. biz denedik çileğin tadı bozuldu dediler.
daha hızlı soğutan donanım çok pahalı olduğundan muhtemelen superfresh gibi ulusal şirketlerde var. kurumsal şirketlerde ücret karşılığı ürününüzü dondurmaz. güvenlikten geçip görüşemezsiniz bile.
kiloyla sıvı azot firmayla bugün görüştüm, güğümle 5-10 kilo sıvı azot veririrz sıkıntı yok dediler denemek için. 15-20 değişik gıdadan tadımlık koyup sıvı azotta dondurcam.
eğer tadı bozulmazsa 150 kg sıvı azot alcam.
  • aslindasorunumpsikolojik  (31.05.22 18:24:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.