[]

Özel okullardaki "atama" meselesi nedir?

Fransızca tercümanlık mezunu kardeşim ilk defa öğretmen olarak işe başladığı okulda meb üzerinde atamasını öğretmen olarak yapamadıklarından "memur" olarak yaptıklarını söyledi.
Bu özel okullardaki atama olayı tam olarak nedir, fransızca yanında ingilizce derslerine de girerken öğretmen olarak gösterilememesinin ne gibi dezavantajı olur?
Başka bir okula başvuracağı zaman ilanlarda "atamaya uygunluk" istiyorlarmış o yüzden kafama takıldı araştırdım ama bununla alakalı bir şey bulamadım, sgk girişini fransızca öğretmeni olarak yapmalarına rağmen bu atama durumunu açıklayabilen sektör içinden biri çıkarsa çok sevineceğim :)

Ek soru:
Okurken pedagojik formasyon eğitimi almıştı, o sistemin de değişmesiyle alakası olabilir mi? Elinde 2018 tarihli formasyon belgesi varken sistem değişti diye kazanılmış belgenin iptali söz konusu değildir herhalde?

 
Ben anlamadim sizin sorunuzu. Ozel okulda calisiyorsa zaten atama veya memur olma diye bir durum soz konusu degil.

Ben yanlis mi okuyorum, ya da bir seyleri mi kaciriyorum acaba?
  • balpolen  (05.05.22 12:26:22) 
eğer geçerli bir formasyonu varsa öğretmen olarak atamaları gerekmektedir. kardesinizin evraklarında sorun varsa ya da kendileri fransızca dersini resmi olarak değil de kayıt dışı olarak veriyorlarsa o zaman öğretmen olarak değil memur olarak atarlar.

şimdi entryi tekrar okudum kardesiniz resmi olarak ingilizce derslerine giremez. onun yerine muhtemelen derse girebilecek birinin diploması bulundu ya da kiralandı. kardesiniz derse giriyor ancak resmiyette dersin öğretmeni olarak x kişisi görünüyor. o sebepten de kardesinizin atamasını memur olarak yaptılar.
  • eagle is free  (05.05.22 12:48:27) 
Yanlış bilmiyorsam İngilizce, Rusça ve Çince hariç bölümlerde mütercim tercümanlık mezunları formasyon alsa da MEB atama koşullarını karşılamıyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam ve durum böyleyse her okulda bunu yaşayacaktır.

Diğer ihtimal, Eagle'ın dediği gibi okul Fransızca derslerini gayriresmi olarak veriyordur. Dolayısıyla MEB'e bünyesinde Fransızca öğretmeni çalıştırdığını söyleyemez. (Fransızca dersi için defter doldurturlarsa, MEB ders programında Fransızca görünüyorsa ya da e-okul üzerinde ikinci yabancı dil Fransızca görünüyorsa resmidir.) SGK'da özellikle Fransızca diye belirtiliyor mu? Öğretmen diye genel oluyor sanıyordum.

Ve yine Eagle'ın dediği gibi, resmi olarak İngilizce dersi verdiremezler ancak sadece Fransızca verince toplam ders saati muhtemelen çok az oluyordur ve okul da verdiği (üç kuruş da olsa) paranın karşılığını almak ve ekstra bir İngilizce öğretmenine para vermemek için evraklarda bazı "ayarlamalar" yaparak kardeşinizii İngilizce derslerine sokacaktır. Bu da çoğu okulda olan bir şey, kardeşinizin başı ağrımaz. Atama durumuyla ilgisi olduğunu da zannetmiyorum.

Öğretmen olarak değil de memur olarak atanıyor olmasının ne gibi bir eksisi olur bilemiyorum maalesef. Formasyon sistemindeki değişikliklerden ötürü öğretmen yerine memur, usta öğretici vs atanan çok oluyordu bazı okullarda. Bir sorun yaşadıklarına ben kendi adıma tanıklık etmedim.
  • south park in kapusonlu uyesi  (05.05.22 13:05:43 ~ 13:08:42) 
Açılın öğretmenim :))

Özel olarak branşınızla ilgili ayrıntı var mıdır bilmiyorum. Tercümanlık + formasyon = öğretmenlik yapabilir vs vs ayrıntılardan bahsediyorum.


Fakat genel olarak mezun olduğunuz bölüm derslerine girebilmeniz için ya eğitim fakültesi mezunu ya da bölüm+formasyonlu olmanız gerekir. Özel okuldaki atama şartı budur.

Ne zaman atanamazsınız? Örneğin fizik öğretmenisinizdir sizi ekstrdan matematik dersine de sokuyorlarsa, mat öğretmeni olarak sizi atayamaz.

Veya tarih bölümü mezunusunuzdur. Formasyonunuz yoksa, sizi atayamaz.

Veya bir ara etüt merkezleri yasaktı. Sanırım hala öyle. Sizi orada türkçe öğretmeni olarak değil de hızlı okuma kursu veren öğretici veya hizmetli gibi gösterir. Yani yasal olarak o kurum türkçe etüt dersi veremiyorsa sizi başka bir şey olarak gösterir.


Bu liste böyle uzar gider. İlk aklıma gelenler bunlar. şahit oluyoruz böyle şeylere malesef.
  • invictae  (05.05.22 14:41:41) 
Usttekilerin disinda ben baska biseyden bahsedeyim. Sgk da cesitli seceneklerde sigorta yapiyor isverenler. Ogretmenlik ve memurluk arasindaki fark nedir bilemiyorum. Ancak devlete atandigini varsayalim meb de herhangi bir gecmise donuk ozel okulda calistigini memur olarak sigortalandiysa ispat edemez. Zaman zaman o doneme ait ozluk haklar verilebiliyor. Ornegin onceden 5 yil ozelde calisanlara ekstra 1 kademe verecegiz diye bir yasa cikabilir ve bunu kanitlayamaz. Ya da 3 4 yil oncesinde bilmem kac yil devlet kurumunda ucretli ogretmenlik yapanlara ozel gak verilip ekstradan atama yapildi. Devlet ogretmenler olarak sigortasini yaptigi icin sgk da oyle gorunur. Yarin obur gun ayni hakki ozel okulda calismis olanlara da verebilirler ve sizin kardesiniz yararlanamayabilir. Gibi gibi ihtimalleri belirttim.


  • dedim ben sana  (05.05.22 14:51:42) 
beklediğimden çok ve ayrıntılı cevaplar gelmiş, hepinize teşekkürler :)

@balpolen ben de sizin gibi düşündüğümden kafam karıştı, o yüzden sektör içinden birileri cevaplayabilir mi diye sordum :)

@eagle fransızca ders olmasa da kurs veriyor okulda ama ağırlıkla ingilizce derslerine giriyor. Açıkçası benim de tahmin ettiğim durum sizin 2. paragrafta söylediğiniz gibi bir şeydi, teşekkürler

@south park haklısınız, bahsettiğiniz dökümanı buldum gerçekten de mütercim tercümanlık fransızca için öğretmenlik yapılabilenler arasında değil maalesef, muhtemelen ana sebep buydu. SGK'da direkt "fransızca öğretmeni" olarak göstermişler evet. 1 senedir bu okulda bu şekilde devam edilebildiğine göre yolu bulunmuş evet :)

@invictae personel.meb.gov.tr eğer bu döküman güncel ise formasyonu olsa dahi atanma şartlarını karşılamıyor maalesef.
Ancak örneğin ankara üni. formasyon programında fransızca mütercim tercümanlık bölümünden kayıt alıyorlar o da ilginç www.education.ankara.edu.tr

@dedim ben sana Değerli bilgiler, çok teşekkürler :)
  • helelöy  (05.05.22 15:21:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.