[]

Bilgisayarlı tomografi sırasında koruyucu yelek giyiliyor mu?

Bana çekilirken sordugumda gerek yok dedi teknisyen. Normalde giyilmiyor muydu?




 
Hayır. Tetkiki çekilecek kişinin yanında refakatçi olması gereken kişi/kişiler varsa ancak onlar giyer. Bir de bazı zorunlu hallerde hamile kişiler/hamilelik şüphesi olanların mecburen çekilmesi gerekiyorsa giydiriliyor.

Cevaba ek olarak içinizi rahatlatmak amacıyla yazıyorum. Günümüz BT cihazları günlük hayatımızda maruz kaldığımız bir çok elektronik cihazdan ya çok daha az radyasyon veriyor ya da eşit seviyede.
  • skzr  (01.05.22 00:55:27) 
Mobildeyim editleyemiyorum. BT teknikerlerinin bakanlık yönetmeliğine göre üzerlerinde radyasyon ölçer cihazlar olur. Belki dikkat etmişsinizdir yakalarında klips şeklinde olur. O cihazlar belirli periyotlarda ölçüme gönderilir, bu durumla beraber tekniklerin yasal sınır radyasyona maruz kalıp kalmadığına bakılır. O teknikerler bile (ki o personeller sizden çok çok daha fazla radyasyona maruz kalıyorlar) yasal sınıra yaklaşmazlar.

Bunu neden yazdım? Her gün BT çekilmiyorsanız ya da odanın içerisinde saatler geçirmiyorsanız korkacak bir durum yok. Geçmiş olsun. :)
  • skzr  (01.05.22 00:59:18) 
@aids rakun hangi kurumda çalışıyorsun bilemiyorum ama Ankara şehir hastanesinde durum tam olarak benim anlattığım gibi. Dozimetreler konusunda yine yetkili ölçüm laboratuvarlar (iki farklı kuruma gidiyor) sonuçları eşik değerinin bayağı altında çıkıyor. Dediğim gibi sizin çalıştığınız hastane/kurum ölçüm konularında "çakallık" yapıyorsa bu sistemin değil kişilerin/yöneticilerinizin problemi.


  • skzr  (01.05.22 01:15:18) 
Tartışmaya dönmesin diye cevap vermiyorum.

Soru sahibine diyeceğim/önereceğim tek husus şudur ki, aklınızda bir şüphe vs kaldıysa muhakkak hangi hastanede bt çekildiyseniz o hastanenin hasta haklarına/başhekimliğine yazılı olarak dilekçe verin. Hastanenizde şu tarihte, şu saatlerde şu tetkikleri çektirdim. Hastanenizin radyasyonla ilgili aldığı önlemleri içeren bilgilerin tarafıma verilmesini talep ediyorum tarzında. Ayrıca yelek meselesinde de bakanlığı (sağlık bakanlığı) arayarak hastaneyi şikayet edebilirsiniz.

Ben yukarıda verdiğim tüm cevaplarda işin pratik yönünü, uygulananı anlattım. Tabii ki sebepleri ve sonuçlarıyla beraber. Aklınızda bulunsun bundan sonra bu tip şüpheye düştüğünüz durumlarda ilgili tetkiki/tedaviyi reddetme hakkınız var.
  • skzr  (01.05.22 01:56:50) 
sorunun cevabı hayır giyilmez. skzr'nin verdiği müthiş hatalı bilgiyi de düzeltelim. "Günümüz BT cihazları günlük hayatımızda maruz kaldığımız bir çok elektronik cihazdan ya çok daha az radyasyon veriyor ya da eşit seviyede." gibi bir durum söz konusu bile değildir. eskiye nazaran bt'lerin verdiği doz miktarı görece azaldı diyebiliriz bazı çekimlerde o da.

keza vucüttan yüksek ma'de kopan bir x-ışınının geçmesi ile radyo frekansının geçmesini kıyaslamak çok komik.

bu ne bilimsizliktir.
  • guest9999  (01.05.22 21:38:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.