[]

Aklıma büyük ölçekli bir girişim fikri geldi

Böyle getir tarzı ama her ülke için ayrı ayrı bir geliştirme yapmaya gerek yok. Sadece fiziksel teknik taraf için destek almam gerekiyor. Uygulama kısmını hallederim. Fakat o tarafta da bazı data işleri için destek almam gerekebilir.

Şimdi hem teçhizat hem de yazılım desteği, kredi kartı ile ödeme konularında destek almam gerekeceği için, bazı insanlara fikrimi dile getirmem gerekecek.

E o zaman da çalınma endişesi doğuyor. Nasıl ilerleniyor bu yeni fikir işlerinde? Daha önce yapılmadı çünkü.

 
patent bunun için var.


  • babilfish  (29.04.22 12:08:52) 
Bazı şeylerin patenti alınamaz ki ama kıyısından dolanabilir başkası.

Mesela Martı patent alabildi mi? Getir alabildi mi? Yemeksepeti veya?

En fazla isim hakkını alırım, domain falan alırım. Benim yaptığım şeyi başkası yapamaz nasıl diyeyim. Araç kiralama uygulaması yaptım, adı da tiktak. Bundan sonra kimse yapamaz hadi bakalım.. denebiliyor mu? Denebiliyorsa neden yapmıyorlar da mesela şu an Moov de aynı işi yapıyor?
  • ananiyimioguz  (29.04.22 12:23:01) 
farklı ülkeler için geliştirmeye nasıl gerek yok? her ülkenin kendisine ait regülasyonu, kanunu, düzenlemesi, sigortası, vergi konusu vs. var. Belirli bir işlem hacmini veya işlem tutarını geçtiğin durumda o ülkede şirket açman gerekecek, vs. vs. tabii birde para olayı var, mal, satıcı, lojistik, A ülkesinde, alıcı parayı B ülkesine gönderiyor A ülkesinden hizmet alabilmek için, bu arada bankalara ödenecek komisyon nedeni ile de senin elinde para kalmıyor.

yerelleştirme çalışması deniyor işin bu kısmına, yani ülkeler arası entegrasyon'a.


Bir kaç şekilde yapabilirsin, birincisi MVP yani en basit hali ile çalışan uygulama, bu uygulamanın gerçekten çalışmasına gerek yok, çalışıyormuş gibi yapsa yeterli.

fikir çalınması öyle bişi değil :) sen elindeki fikir ve/veya ürünle yatırımcıya gideceksin, yatırımcı allah bilir ne iş yapıyor, yatırım yaptığına göre de parası var, yüzlerce fikir geliyor her gün çalacak olsa idi senden öncekilerden de çalardı ancak buna ihtiyacı yok nasılsa parası var ve para kazanabileceği bir sürü yeni iş geliyor adama, o adam gidecek bir takım kuracak eleman alacak senin yapmak istediğini de business detaylarını bilemeyecek yapsa bile elinde patlayacak.

dolayısı ile fikir beleş, beleş olan şeyin değeri yok, değeri olmayan bir şeyi kimse kolay kolay çalmaz.

hadi çaldı diyelim bu da iyi bir şey. zira demekki sen bir şey yapmamışsın fikir gelmiş aklına etrafta üff süper fikrim geldi diye dolaşmışsın ama bişi yapmamışsın.

çalınırsa ne güzel, en azından fikrinin çalıştığı ispatlanmış olur.
  • selam  (29.04.22 12:27:37) 
1 milyon dolara herkes iş yapar. sokaktan birini çevir bir milyon dolar ver bir şey yapar.

10.000 tl ile aklındaki işi çevirebilir misin? orası önemli.

paran yokken büyük düşünmek amatörlerin işi.
  • duyurukullanıcısı  (29.04.22 12:29:36) 
Fikrim öyle taşıt falan gerektirmiyor. İşin güzel tarafı o. O yüzden düşük bütçeyle de yapılabilir. Sadece birkaç ufak araç gerekecek. Onlar da 3d yazıcı ile halledilebilir. Veya ebay-amazon'da falan vardır kesin, iş görür.

Anladım öyleyse oturduğum bölgede bir demo yaparsam, geriye kalan iş yatırımcı bulmak. O parayla reklam ve yeni elemanlar almak vs.

Para akışı mevzusundaki olayları bilmiyordum. Öncelikle ülke içi, sonra yeni ofisler açılarak başka ülkelere geçilebilir. Çünkü almak kolay olur google play üzerinden ama vermek nasıl olacak?

Ayrı ayrı geliştirmeye gerek yok derken, sadece dil değiştireceğim. Yani mesela pokemen go için her ülkeye özel ayrı bir geliştirme gerekti mi? Hayır. Google Play araçları ve app yeterli. O şekilde demek istedim.

Olmayacak şeyler düşünmüyorum, fakülteden beri bana da sürekli fikirle geliyorlar. Ben de işin ne kadar kompleks olduğunu, düşündüğün gibi basit olmadığını insanlara anlatmaya çalışıyorum.

O yüzden öyle uçuk bir fikir değil. Uygulama olarak büyük bir kısmını yazabilirim. Sadece canlı takip hatta belki canlı video konularında destek almam lazım.
  • ananiyimioguz  (29.04.22 12:34:12 ~ 12:54:41) 
daha once yapilmamis olmasi bu isin tutacagini gostermez. oncelikle is fikri bir is modeline donusebiliyor mu onu ogrenmen lazim. bunun icin business canvas modeli arastirabilirsin. sonra bu isi yapmaya karar verdin. bu is icin bir ekip kurman yatirim yapman gerekiyor. mvp ortaya cikartirsin, musteri bulursun, para kazanirsin sonra gider bu gelir modelinle yatirimcinin karsisina cikarsin benim bu isi buyutmem icin sunlara sunlara ihtiyacim var diye. ha bu arada fikrini yuzlerce kez anlatman gerekecek o yuzden ya calinirsa diye bir sey soz konusu degil. onemli olan yapmak. bir suru firsat var. hali hazirda tutan bir uygulamaninda yerini alabilirsin sonucta pazarda her zaman yeniler icin yer vardir. bu arada fikrin cok basit sekilde modellenir, cok dusuk maliyetle uygulanirsa zaten yaptigin anda bir cok benzer uygulamada ortaya kolayca cikar. o yuzden yatirimci buna da bakar, giris bariyeri dusuk uygulamaya yatirim yapmaz, elinde baska firsatlar yoksa (teknolojik ustunluk -yogun arge gerektiren isler-, kullanici bagliligi vs). en son takilacagin konu bence fikrin calinmasi.


  • tahtakafa  (29.04.22 18:30:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.