[]

"power steering fluid" ve "engine coolant"

Araç sürmeye yeni başlayan biriyim. Geçtiğimiz günlerde motor yağı ışığının yanmasıyla yağ ekledim. Bunlar önemli mi ve ne sıklıkla eklemeliyim?
Teşekkürler.



 
Motor yağı:belli km aralıklarında değiştirilir, eksilirse tamamlanır. Motor yağı ışığı yandığında 1km bile gidilmez.
Hidrolik direksiyon yağı:zaman zaman kontrol edilir, değiştirilmesine gerek yok genelde. Eksilme yapmaz. Yaparsa kaçar olabilir kontrol edilmeli.
Motor sogutucu suyu: antifirizlidir. Eksilince aynı renk antifriz ile tamamlanır. Su da koyulabilir ama donma derecesini değiştirir. Eksik kullanılmamalıdır. Hemen tamamlanmalı.
Fren hidroliği: kontrol edilir ama tamamlanmaz. Fren balataları eskidikçe seviye aşağı iner. Kaçak yoksa balatanın kalınlığı tahminen azaldıkça anlaşılır. Kaçak varsa tamamlanarak araba kullanılmaz, çünkü fren tutmaz.
  • ykyt  (25.04.22 21:16:56 ~ 21:17:28) 
Işığın yanması yağın miktarı değilde daha çok basıncını ifade eder.
Ayrıca yağ seviyesini gösteren çubuğu vardır ona bakın.
Eklenen yağın türü , markası aynı olmalıdır.
5/30 ise yine aynı marka modelinden 5/30 eklenmeli.
  • Erva  (25.04.22 21:42:59 ~ 23:50:49) 
Yag isigi yandiysa "eklemek" yetmeyebilir. Ortalama bir motor 5-6 litre yag aliyor, sizin 1 litre eklemeniz yag isigini sondurebilir ama motorun icinde yeterli yag oldugunu anlamina gelmiyor.

Araclar sivi eksiltir, ama isik yakacak kadar eksiltiyorsa buyuk ihtimal kacak vardir.

Bir servise ugrasaniz iyi olur. Arac eski mi? Marka-model?
  • cooperr  (25.04.22 22:15:06) 
@cooper
araç 2005 hyundai getz. motor yağını doldurdum o tamam, kapağı açınca bunları gördüm de sorayım dedim. Çok teşekkür ederim.

  • theconqueror  (25.04.22 22:40:58) 
@theconqueror

power steering fluid - hidrolik yagi. Bu normalde kacak yok ise eksiltmez, buna pek dokunmaniza pek gerek yok. Kacak olursa hidrolik direksiyon calismaya bilir ya da yag eksirse ses yapar.

engine coolant - bu da radyator suyu. Ufak ufak eksiltebilir, buyuk kacak varsa su biterse arac hararet yapar, motoru yakmaya kadar gidersin. Kontrol etmek lazim.

arac 15 yasinin ustunde oldugu icin sivi kacaklari olabilir, ben olsam bir servise baktiririm yeni aldiysaniz. dedigim gibi yag isigi yakacak kadar yag eksiltmesi pek iyi haber degil.
  • cooperr  (26.04.22 00:14:45) 
cooper agaya ek olaraktan sadece hidrolik değil, tam olarak direksiyon hidrolik yağı. bir de fren hidroliği var ki yağları ayrıdır. fren hidrolik yağında dot 4 standartı geçerli şu anda. direksiyonda ise atf 4. bu iki yağ arabada bir sorunla karşılaşmadığın sürece 4-5 yıldan önce değiştireceğin şeyler değil.

engine coolant denen zıkkım da motor soğutma sıvısı. antifriz yani. onu da serviste yılda bir ölçtürürsün. özelliğini kaybetmemişse, miktarı da iyiyse ellemene gerek yok.

motor yağı ise bambaşka bir konu. onu 10.000 kilometre ya da 12 ayda bir değiştirmen gerekli.
  • alperz  (26.04.22 06:38:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.