[]

ülkemizde "sarkazm" yanlış biliniyor olabilir mi?

merhaba,

1) twitter başta olmak üzere, sosyal medya mecralarında çoğu insanın kendini sarkastik sandığını, sarkazm yaptığına inandığını, ama pek de yanından geçmediğini düşünür oldum son zamanlarda. çoğu kişi aslında tek bir tip canlandırıyor. "farklıyım" yanılgısı içerisindeyken, aynı tişörtü giyen binlercesine dönüşüyorlar gibi. tabi şimdi eminim ki ben de net olarak tanımlayamayacağım bu tipi. nasıl anlatsam... hemen hemen her konuda abartı bir ayrımcılık ve bu ayrımcılığı belirtirken de çok uç, sivri bir alaycılık söz konusu. ve bunun sarkazm olmadığını düşünüyorum. çünkü -eğer yamulmuyorsam- bence sarkastik karakter dediğimizde house m.d.'deki doktor, sherlock, iron-man gibi örnekler geliyor benim aklıma. ve maalesef twitter'daki tipler bu örneklere benzemiyorlar. o karakterlerin "alaycılığında(!)" zeka ezilmiyor. güzel bir denge var. ama sarkastik olduğunu sanan, kastettiğim tiplerde ise zeka pek olmuyor. "zekiymiş" rolü var daha çok. dillerinin şekli başrolde. diğerlerinde ise zeka+dil başrolde.

ne düşünüyorsunuz bu konuda? yanılıyor muyum acaba? "gerçek sarkazm bu değil" diyebilirsek, bu itici (en azından beni itiyor) davranış şeklinin ismi nedir sizce?

2) popüler kalıplar sarkazm sayılır mı? mesela "sizce ben eve kadar yürümüş müyümdür" diye paylaşım yapıp, aslında gerçekten eve yürümüş olan kişi örneğini ele alalım. eve kadar yürümüş olduğunu paylaşmak yerine, onu bu şekilde servis ettiği zaman ne değişiyor? 1.ci haliyle normal bir paylaşım iken, 2. versiyonuyla "zekiymiş" gibi görünen, ama aslında hiç de zeki olmayan bir paylaşım şekli gibi.

 
Bunlar sarkazm değil ama bunları yapanlar da sarkazm yapıyorum iddiasında değildir bence herkes kendince eğleniyor işte ne yapsın.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (14.04.22 20:33:34) 
1- Valla bu sorunun soyle sikintili bir yani var, net bir ornege dayanmiyor. Yani atiyorum 'sizce su su hesaplar sarkastik mi' ya da 'buradaki bu cumle sizce sarkastik mi' deyip hesap ve ornek gosterseydin cok daha iyi olurdu. Simdi elimizde net bir ornek olmadigi icin cevaplarimizi hangi yorumlari ya da hangi hesaplari baz alip yaptigimiza gore bir belirsizlik ortaya cikacak.

Hesaplari ve sosyal medyayi es gecip verdigin karakter ornekleri uzerinden gidersek de sherlock cok da sarkastik bir karakter degil bence. Ayrica house m.d'deki doktorun da sarkazm ile yakindan uzaktan alakasi yok, adam surekli patronuna yag cekiyor. Olsa olsa yanci olur o. Bak mesela ben de burada kendimce 'house m.d'deki doktor' lafina gondermede bulunan bir sarkazm yaptim. Niye? Cunku house m.d dizisinde herkes doktor zaten :D Benim hangi doktordan bahsettigimi bul bakalim?

Neyse, house m.d'deki esas doktor sarkastik bir karakter haklisin. Bunun disinda bana gore karakter olarak friends dizisindeki chandler tam sarkazmin tanimi gibi bisey. Su dersleri de suraya birakalim
www.youtube.com

2- Bak mesela bu direkt ornege dayandigi icin cevaplanmasi daha kolay. Bence bu sarkazm degil.
  • j r r tolkien hayrani  (14.04.22 22:29:48) 
Ben sarkazmi dogru biliyorum o yuzden de yapmiyorum, yapamiyorum. Bir iki kisi var anlayan cevremde.


  • floydian  (14.04.22 22:54:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.