[]

Siz olsanız hangisini seçerdiniz? - Yurt dışı planı

ABD'de yüksek lisans yapıp sonrasında kalmayı düşünüyorum. Elimde iki seçenek var. Bu okullardan kabul aldım. Birisi Boston Üniversitesi. Gerçekten çok iyi bir üniversite ve bana Boston, New York bölgesinde iş kapıları açabilir. Ama açmayadabilir. Mezun olduktan sonra eve dönmek zorunda da kalabilirim.

Diğeri Minnesota Üniversitesi. Burası da çok iyi bir üniversite. Minnesota eyaletinde, çevre eyaletlerde hemen hemen her kapıyı açabilecek bir okul. Ama açacağı kapılarda alacağınız maaşlar, Boston - New York bölgesine göre oldukça düşük. Ama yaşam masrafları da ona göre ucuz. Dengeli yani.

Boston'a gidersem bütün birikimimi tek sıkımda harcamış oluyorum. 12 ay içinde iş bulamazsam ve dönmek zorunda kalırsam bir daire parasını harcamış oluyorum.

Minnesota'ya gidersem çok daha rahatım. Yüksek burs aldım oradan. Rahat rahat, oda arkadaşları olmadan tek başıma yaşayıp üstüne Boston'da harcayacağım miktarın yaklaşık yarısını harcayacağım. Cebimde çok ciddi bir miktar cash para kalacak. Bu parayı kullanıp orada kalmaya çalışabilir, Green Card vs. kovalayabilirim. Boston'da ise hayatta kalma mücadelesi olacak daha çok.

İki seçenek de başarısız olabilir ve dönmek zorunda kalabilirim. Döndüğüm takdirde Boston'da yüksek lisans yapmış olmak muhtemelen daha yüksek maaşlı iş demek. Ama Minnesota'da yapmış olmaktan çok farkı olur mu? Aradaki fiyat farkıyla Minnesota gibi bir üniversitede ikinci yüksek lisans bile yapabilirim. Zaten Minnesota da çöp değil. Benim alanımda ABD'nin en iyi 21. okulu. Boston 17.

Siz hangisini seçerdiniz?

 
Minnesota tabii ki. Akılcı davranmak varken niye riske gireyim.


  • dissendium  (06.04.22 18:44:07) 
Minnesota kararını vereceksem, yaşam şartlarını da iyi araştırırdım.


  • dreamnesiac  (06.04.22 18:47:21) 
1 - Kuzey amerika'da tutunmak icin herkesin tercih etmedigi bir yerden baslamak her zaman avantajlidir, bos alan bulmak onemli. Ben olsam cok kalabalik, herkesin gitmek istedigi yerlerdne uzak dururum ilk 4-5 sene.

2 - Okulun siralamasinin Amerika'da kalsan da donsen de onemi yok. Donersen zaten yurtdisinda yuksek yapmis diyecekler o kadar. Kalirsan da siralamaya bakan olmayacak zaten.
  • cooperr  (06.04.22 18:54:28) 
Minnesota net. Amerika fırsatlar ülkesi gerçekten de ve NY Boston maaşlarına ya da yaşam standartlarına sonradan ulaşman gayet mümkün. O yüzden bu konuda risk almaya değmez.


  • Nocturne  (06.04.22 18:56:41) 
iki okul da iyi, hatta bizim alanda minnesota daha iyi bile. Sizin alanda boston daha iyi bile olsa bence boston aradaki farkı vermeye değmez. minnesota +1 o yüzden.


  • ted  (06.04.22 19:26:06) 
17-21 cok farketmez. eger oldugun sektorde is imkanlari varsa minnesota +1


  • fakyoras  (06.04.22 21:06:41) 
Yüksek lisans ABD'de tutunmanı sağlamaz. Orada geçireceğin her an iş bulmak için çabalaman lazım.

"Döndüğüm takdirde Boston'da yüksek lisans yapmış olmak muhtemelen daha yüksek maaşlı iş demek" ...güzel hayal ama Türkiye'de de bu şekilde fazla maaş alamazsın. Dönüp işsiz kalan bile çok.

Kısaca yüksek lisansa değil iş bulmaya odaklan. Bir de ABD'de tutunmak gerçekten zor. Rakibin çok olacak. Senin düşündüğünü düşünen çok insan var.
  • nvidia  (06.04.22 21:35:25 ~ 21:38:05) 
Turkiye'deki isveren Boston vs Minnesota ayrimi yapmaz. Biri Harvard digeri community college degil neticede.

Yüksek lisans (tek basina) ABD'de tutunmanı sağlamaz. Orada geçireceğin her an iş bulmak için çabalaman lazım +1
  • hot potato  (06.04.22 21:44:18 ~ 21:45:06) 
amerikadan bildiriyorum. oncelikle bence simdiden odaklanman gereken masterdan sonra is bulmak. Boston universitesinin adi senin alaninda daha iyi ise direk onu sec. maddi durumlari buraya gelince dusunursun, okulda calisabilirsin, hocan belki bir pozisyon fln ayarlayabilir. ( herkes bir sekil maddi sorunlari cozuyor burada) biliyorsundur ki, okuldan sonra teklif alsan bile is verenin sana sponsor olmasi gerekiyor h1b icin daha sonra da kuradan cikman gerekiyor ki, bunlar bile cok dusuk ihtimaller. opt yapma sansin varsa belki o sirada is veren sponsor olsa dahi yine h1 kurasina gireceksin.


  • oscar  (06.04.22 22:31:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.