[]

Gta, nfs gibi oyunların araba kullanma kabiliyetine etkisi

Merak ettim. Çocukken bu oyunların oynamanın ileride pozitif etkisi oluyor mudur ? Kahvaltı yaparken aklıma geldi.




 
30 yıldan fazladır gamerım. atari salonlarında direksiyonlu pedallı vitesli araba yarışlarında geçti çocukluğum. gençliğim nfs ile geçti. seneler önce iki tane trafik kazası atlattım, ama öyle böyle yırtmadım. ve kesinlikle bunu araba yarışı tecrübelerime bağlıyorum. resmen 2 saniye içinde arabaya kuşbakışı kamera modunda bakıp karar verip hamle yaptım.


  • duster  (05.04.22 10:17:41) 
Ailemin arabası olmasına rağmen bir kere beni direksiyona geçirtmemesi yüzünden tüm lise hayatım yarış oyunları ile geçti. Ben lisedeyken vice city ve nfs most Wanted vardı.
Bana kalırsa bu tür oyunlarda araba sürmek arabayı sürerken 3 boyutlu düşünmeni kolaylaştırıyor. Yani direksiyonu sağa çevirdiğinde arabanın nasıl sağa gittiğini sanki arabanın dışından seni çekiyormuş gibi hayal edebiliyorsun. Bu özellikle park yeteceğine etki ediyor.
İkinci olarak reaksiyon süren de bence daha hızlı ve pürüzsüz oluyor.
  • Omelas'ı Terk Eden Köylü  (05.04.22 10:22:23) 
Tabii ki oluyor, göz refleksi, multitasking, gaz ayarı, paralel park.. hepsini oyunlarda tam olarak bir gerçek dünya simulasyonu gibi olmasa da (ki gerçeğe çok yakın oyunlar da var) deneyimliyoruz. Yani oradaki fizik kuralları tam anlamıyla gerçek dünyadaki gibi olmuyor ama sonuçta yoldaki akışa adapte olmayı öğrendik ister istemez. Onun haricinde araba yarışı oynamamış birisi geri giderken direksiyonun terse çevrilmesi olayına alışmakta zorlanabilir mesela.

Oyun oynayan kız arkadaşlarımın diğer kız arkadaşlarıma göre daha iyi kullandığına da şahit oldum fakat aynı zaman tecrübelerinde. Yani hiç araba ile ilgili bir oyun oynamamış insanlar da çok güzel araba kullanabilir ama kesinlikle o iyi olma durumunu hızlandırıyor.

Tam tersini de deneyimledim, hiç araba kullanmamış ve araba yarışı oynamamış kız arkadaş ile araba yarışı oynarken genelde sonuncu oluyordu ama araba kullanmayı bilen bir kız arkadaşım oyunu çok çabuk çözdü baya çekişmeli oynadı diğer araçlarla.
  • ananiyimioguz  (05.04.22 10:39:00 ~ 10:41:01) 
bana geçen 20li yaşlarında genç bi çocuk bankada video izlettirmişti. hatta video da doğan kabakın videosu idi galiba. eleman hiç gerçek araba sürmemiş. hep video oyunları ile oynamış, şimdi f1'de pilot mu ne öyle bir şey. birincilikleri var.

eskiden babama verirdim bilgisayarı colin mc oynarken düz gidemezdi sağa sola vururdu. şu da var; 3-4 tane tırı olan arkadaşa geçen ets2'yi verdim. kullanamadı. ha ben oyunda da kullanıyorum 19423 de kullanıyorum. yani iki türlü de örnek var.

katkısı var mıdır? bence kesinlikle var.

refleks demişken, elemanın teki içeriden kayıt yapıyor. yanında da kadın var. araba nissan idi. yan yoldan tır geliyor. anayola yatıyor herif sağından zınk diye kaymak gibi geçiyor. bunun üstüne tanımam f1 imiş makas atmaymış pehh. videolara bakam bulursam koyarım.

aha yarışçı olan bu www.youtube.com
öteki de bu. www.youtube.com
adam king beyler.

aha bu da benim videom www.youtube.com
  • turbo sadık  (05.04.22 10:53:42 ~ 10:59:47) 
Ben kesinlikle pozitif etkisi olduğunu düşünüyorum. 1.5 ay önce ciddi bir kaza atlattım, hayatımda ilk defa buz üstünde hızla kayan bir otomobilin direksiyonundaydım. 90km civarı bir hızda ortalama 150 metre kaydım. Yolun sağ ve sol şeridinde zincirleme çarpmış arabalar, daha kötüsü yolda duran insanlar vardı. O anda soğukkanlılığımı koruyup full korna çalarak direksiyon hakimiyetini sağladım ve o arabaların arasından kazasız geçtim. Bu bir şans veya tanrının lütfu olabilir ama refleks ve soğukkanlılığımı nfs oyunlarında geliştirdiğim kanısındayım, dile kolay 10 yıla yakın bir nevi simülasyon eğitimi. lewis hamilton dahi PS2de deli gibi f1 oynuyormuş bir gün gerçek olacağını tahmin etmemiş.

ha bunu koymazsam olmaz :))) www.youtube.com
  • papa ikinci jambon  (05.04.22 11:17:42 ~ 11:19:06) 
Dünyanın en iyi yarış pilotları simülasyonlar üzerinde ciddi saatler harcıyorlar. Dolayısıyla bu kanıtlanmış bir veri. Yalnız GTA, NFS gibi oyunlardan ziyade Gran Turismo gibi simülasyonları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.


  • ultranil07  (05.04.22 12:02:56) 
ekstrem koşullarda arabanın mekaniklerini anlamak için faydalı bence de. misal bir kere buzda araba kullanmıştım dağ yolunda. arabanın önü bir tarafa arkası bi tarafa gidiyordu. direksiyonu terse kırıp falan yolda tutabilmiştim. bu benim buzda ilk deneyimimdi.

bir keresinde de bir viraja çok hızlı girmiştim ve araba savruldu, direksiyonu ters yönde çevirmeseydim kesin girecektim bariyere ama son anda yırttım. bence yer ediyor keisnlikle. zaten simülasyonlar da boşuna yapılmıyor.
  • bohr atom modeli  (05.04.22 12:13:15) 
bence daha çok negatif etkisi oluyor, insanın bişeyleri yakıp yıkası, sağa sola bodoslama giresi geliyor direksiyon başındayken :s

ama hız yerine sürüş kabiliyetine öncelik veren oyunların pozitif etkisi olacağını düşünüyorum. park etmede vs.
  • betterdigtwo  (05.04.22 12:43:46 ~ 12:45:10) 
ultranil07 +1

GTa veya nfs ile olmaz, simülasyon veya simülasyona benzeyen oyunlarla kendini oldukça geliştirebilirsin. Ama oyun kumandası ile gelişim daha sınırlı olur. Direksiyon seti ile çok daha geliştirirsin.
  • kaptan memo  (05.04.22 13:42:58) 
ciddi simulasyonların etkisi tabiki oluyordur. ama nfs, gta'nın pek etkisi olmuyordur.


  • paintov  (05.04.22 16:49:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.