[]

IT Outsource işi-Türkiye'de yatırım

Türkiye'de bu işi en büyük hacimle yapan hangi şirketler var?
Bahsettiğim IT geniş skalayı kapsıyor. Mesela back/frontend de dahil, siber güvenlik de, devops da.

Böyle geniş sklada bir çalışma modeli var mı tr'de, onu da bilmiyorum aslında.
Atıyorum, getir kendi bünyesinde yazılımcı çalıştırmak yerine x firmasından hizmet alıp tüm işi ona yaptırıyor gibi. Yoksa inhouse mu çalıştırmayı tercih ediyorlar?
Outsource edilmesi zor mu? Özellikle Türkiye için, lokal şartlara bağlı bir durum var mı?

Şu yüzden soruyorum: çalıştığım şirket tr'de cx alanında hizmet veriyor ama globalde yapay zeka ve digital solutions alanlarında da oldukça aktif.
2023 şirket stratejileri adına, Türkiye'nin digital solutions kısmında da aktif hale gelmesi için uğraşmak istiyorum.

Türkiye'nin bir hindistan olmasa da Avrupa'ya en yakın "ucuz yazılımcı-dijitalci" yuvası" olması gibi bir durum var gibi görüyorum dışarıdan. Ve şirket olarak cx'te yaptığımızı bu alanda da yapabilirsek bu alanda ülkedeki şartları ve seviyeyi yükseltebileceğimizi ve talep göreceğimizi düşünüyorum.

Bunu gelip burada mı soruyorsun diyecek olursanız, şu anda lokal pazar bilgim o kadar sıfır ki temelden bişileri öğrenmek için burası çok faydalı bence. Gördüğüm kadarıyla hem lokal hem global birçok yazılımcı var. En azından fikirlerinizi duymak isterim.

Pazar araştırması adına; Turkcell'in, bein'in outsource hizmet aldığı ufak tefek şirketler olduğunu biliyorum ama ya çatı şirket ya da global değiller. Sizin bildiğiniz, xx diye bir şirket var şunların şunların işini yapıyorlar, büyükler diyeceğiniz bir yer varsa çok makbule geçer.

 
Komtas
Caligo
G tech
intelligence (itelligence da olabilir)
Ntt data
i2i

Aklima gelenler bunlar, tr'nin 2 buyuk bankasina outsource is yapiyolar

Ntt global
  • fakyoras  (03.04.22 16:01:45 ~ 16:42:02) 
+obss


  • dr doofenshmirtz  (03.04.22 17:58:34) 
Kocsistem
Kyndryl (eski ibm gts)
Seri
Bilgeadam
Commencis
Adesso
  • lynda.com  (03.04.22 17:58:38) 
T-Systems
Innova
Netaş
  • mirty  (03.04.22 18:32:26) 
Genel Yazılımcı Ağı olarak Softtech


  • imansiz peynir  (03.04.22 20:14:10) 
Geçen seneye kadar sektörün neredeyse %50'si outsource ile dönüyordu. Tahminim şimdi azalmıştır ama yine azımsanamayacak bir yüzde vardır.

Zaten Türkiyede iç pazara hitap eden bir outsource şirketi sahibi olmak artık hiç mantıklı değil. Bunun başlıca sebepleri dövizdeki aşırı dalgalanma, nitelikli iş gücü açığı, yalan açıklanan üfe/tüfe oranları ve finansman maliyeti. Zaten bir çok "yazılım evi" de rotasını yurt dışına çoktan çevirdi.

Senaryolara bir kaç örnek vereyim.
X şirketine yazılım hizmeti vermek üzere sözleşme yapıyorsunuz. İster proje bazlı olsun, ister adam/gün üzerinden olsun. Mevcut durum itibari ile yıl içinde maliyetinizi kontrol altında tutmanız mümkün değil.

+ Mesela dolar bir yükseliyor, kalifiye çalışanlarınız işi bırakıp yurt dışına freelance vs.. iş yapmaya başlıyor, onun yerine alacağınız insanları en az artık 1.5x maliyetle almak zorundasınız fakat sözleşmeniz gereği bunu %90 ihtimalle müşteriye yansıtamazsınız.
+ Sene bitiyor, müşteri ile sözleşmeniz de zam oranı için tüfe vs.. gibi bir oran varsa geçmiş olsun, devlet bunları kafasına göre açıkladığı için oraya yansıtacağınız zam oranı güncel yıl maliyetlerinizi karşılaması mümkün değil.

+ Sektörde ciddi bir nitelikli iş gücü sıkıntısı var, bazen istediğiniz kadar çok para verin aradığınız kaynağı bulamayabilirsiniz, müşterinize taahhüt ettiğiniz hizmeti sağlayamadığınızda cezai şartlar ile karşılaşmak da mümkün.

+ Yapacağınız sözleşmede vade en iyi ihtimalle fatura tarihi + 30 gün olur. Önceki senelerde bu bu kadar dert değildi ama 30 günde paranın satın alma gücü o kadar çok değişiyor ki, insanın iş yapası gelmiyor cidden.

Şimdi tabi siz bu soruyu zaten yurt dışı odaklı sormuşsunuz. Yukarıda bahsettiğim risklerin tamamı yine mevcut fakat getiriniz yurt içi pazara daha çok ve dövize endeksli olduğu için bir çoğu artık alabileceğiniz riskler haline geliyor. 20-50 arası headcount'a sahip bir çok tanıdığım şirkette zaten geçen sene Türkiye pazarını bırakıp yurt dışına yöneldi.

Para kazandırır mı, kazandırır hatta şansınız yaver giderse çok güzel de kazandırır. Ama yıllarca outsource şirketi yönetmiş biri olarak söylüyorum ben yapar mıyım, yapmam.
  • talasas  (03.04.22 20:55:50) 
ic piyasanin tamami kapatilmis halde, tepeden cto tanidigin yoksa kesinlikle is alamazsin.

Tam ters yonde de kapatti gibiler.
Turkiye'den almanya'ya destek veriyorlar yillardir, hatta katar polonya falan da vardi iclerinde.

Firma isimlerini zaten vermisler ona ek birkac firma daha var.

Ek:
Daha guzel anlatmak gerekirse.
Senin bastan size rpa,yapay zeka,big data yapacagim siz de bunu kabul ettinz zaten demen gerekiyor.
Yani sirketler rpa lazim diye dolanmiyor etrafta.
Cto'ya gidip sana rpa yapalim diyorsun komisyonu veriyorsun sonra o sirkete rpa yapiliyor. Ortaya cikan seyin calisip calismamasi o kadar onemli degil.
Zaten o sirketin yazilimcisi rpa'nin yaptigi isi backend'de yapabiliyor ama kiymeti yok
  • divit  (03.04.22 23:53:03 ~ 04.04.22 00:05:45) 
@divit,
Yurt dışına hizmet verilicek zaten Türkiye'den müşterisi yok şirketin, hali hazırda olan account'lar için ilerlenir ilk etapta diye düşünüyorum. Hindistan, çin, filipinler, guatemala ve irlanda'da bulunuyor çalışanların çoğunluğu. Avrupa'da biraz daha büyümek isteniyor, bulgar romanya pazarlarına açılmak konuşuluyor, bize de düşer bişeyler diye umuyorum.

  • Bruce  (04.04.22 00:12:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.